Sony Xperia Z5 Premium
3.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Skärmens fulla 4K UHD-upplösning används bara när Sonys egna medieappar används.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Kraftfull processor
+ MicroSD-kortläsare
+ Vattentät
Nackdelar
- Kantig hårdvarudesign
- Bräckligt glasbakstycke
- Medelmåttig batteritid
- Högt pris
Kamera4.8
Skärm4.3
Batteri4.6
Kamera4.8
Skärm4.3
Batteri4.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Sony försöker sticka ut från mängden genom att introducera en smartphone med en galet högupplöst skärm. Skärmen är inget annat än otrolig men ger inte användare några praktiska fördelar. Skärmen bidrar istället till en medelmåttig batteritid och med ett betydligt högre pris är det oklart varför konsumenter ska välja Xperia Z5 Premium framför den betydligt billigare Xperia Z5. Med en lite krånglig fingeravtrycksläsare, kamera som inte riktigt kan konkurrera i vissa miljöer och ett relativt högt pris är det också svårt att se varför konsumenter skulle välja Xperia Z5 Premium framför konkurrenterna.

 

Hårdvara:

Ibland lanseras nya produkter som är mer tekniskt ambisösa än andra. Sony Xperia Z5 Premium är ett perfekt exempel på en sådan typ av produkt. Telefonen ser inte ut att vara särskilt speciella men en snabb titt bland specifikationerna och en siffra sticker snabbt ut från de andra. Telefonen har en 5,5 tum stor LCD-skärm med en oerhört imponerade upplösning på 3 840 x 2 160. Den höga upplösningen är sannerligen svinlande men vi återkommer till hur bra den verkligen är i avsnittet I praktiken.

Läs mer om hårdvaran

Utöver sin extrema bildskärm har Sony Xperia Z5 Premium specifikationer som visserligen gör den till en av marknadens mest välutrustade modell men som inte får den att sticka ut särskilt mycket från det betydligt billigare syskonet Xperia Z5. Innanför telefonens skal finns ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset som får assistans av tre gigabyte arbetsminne och tillgång till 32 gigabyte lagringsutrymme. Processorn får sin energi från ett batteri på 3 430 milliamperetimmar, vilket sägs ge telefonen betydligt längre batteritid än Xperia Z5.

Likt sina mindre och billigare syskon använder även Xperia Z5 Premium det väl etablerade designspråk som Sony introducerade för ett par år sedan. Detta betyder att telefonens fram- och baksida täcks av glas. Glasskivan på telefonens baksida fick smeknamnet ”sminkspegel” när vi tog en titt på en tidig prototyp av telefonen tidigare i år men den slutliga varianten är förvånansvärt resistent mot fingeravtryck, fett och är inte alls så reflektiv som den var i höstas. Den guldfärgade versionen av Xperia Z5 Premium som vi har testat ser nästan alltid lika ren och lyxig ut. Vi är med andra ord imponerade av telefonens baksida men vi är samtidigt lite besvikna på att Sony fortsätter att installera bakstycken som är bräckliga och mer utsatta för fallskador än bakstycken på många andra smartphones.

Runt telefonens sidor finns sammanlagt fyra fysiska knappar. På höger sida finns en kameraknapp med autofokusläge, en kombinerad volym upp- och nerknapp samt en på/av-knapp. Likt på/av-knappen som används av Xperia Z5 och Z5 Compact har också Z5 Premium:s knapp en inbyggd fingeravtrycksläsare. Vi har skrivit mycket om läsaren förut men för dig som inte redan läst om den i våra tidigare testartiklar kommer här en sammanfattning av vår upplevelse med läsaren.

Sony har hård konkurrens på smartphonemarknaden, särskilt när det gäller fingeravtrycksläsare. Apple har nyligen uppdaterat sin läsare och skapat en av marknadens absolut snabbaste och mest pålitliga läsare. Huawei har samtidigt erbjudit bra fingeravtrycksläsare i mer än ett år och bevisade genom lanseringen av Huawei Nexus 6P att de verkligen vet hur tekniken ska implementeras i smartphones. Sonys läsare kan tyvärr inte konkurrera särskilt väl med dessa kompetenta konkurrenter. Efter att ha testat samma läsare på tre olika modeller har det blivit uppenbart för oss att Sonys variant har två stora problem: sitt format och sin möjlighet att läsa smutsiga eller blöta fingrar.

Eftersom läsaren sitter på telefonens sida är den avlång och smal. Detta gör inte så mycket så länge tummen eller fingret som ska avläsas läggs längs med läsaren. Detta är dock svårt att lyckas med när telefonen ligger på ett bord eller när telefonen används av någon som är vänsterhänt. Även när telefonen hålls på helt rätt sätt är det inte alltid att läsaren är så pålitlig som den borde. Till skillnad från konkurrenterna lyckas Sonys läsare i princip aldrig läsa av ett finger eller en tumme som inte är helt ren eller fri från någon vätska. Detta betyder att det är svårt att använda läsaren när handen är svettig eller blöt av någon annan anledning, vilket gör läsaren smått frustrerande vid vissa tillfällen.

Med detta sagt är inte Sonys fingeravtrycksläsare dålig. Vi uppskattar att läsaren finns tillgänglig och vi kan uppskatta fördelarna med dess position men i slutändan är den inte lika pålitlig och lätt att använda som konkurrenterna.

Likt på/av-knappen på de andra Z5-moddellerna har också Z5 Premium en knapp som är något insjunken i telefonens kropp. Knappens design är ett resultat av dess inbyggda fingeravtrycksläsare men det gör tyvärr att den inte är så lätt att känna sig fram till och att dess fysiska respons är kraftigt begränsad.

På telefonens ovansida finns ett 3,5-millimeters hörlursuttag samt en sekundär mikrofon. På dess undersida finns en microUSB-port samt ett hål för ett säkerhetsband och på telefonens vänstra sida finns en kombinerad SIM-kort- och microSD-kortläsare.

Med sin 5,5 tum stora skärm är Xperia Z5 Premium en stor telefon. Dess kantiga design gör den också till en smått obekväm telefon att hålla i handen. Vi fördrar telefoner med rundade baksidor så som LG G4 men design är alltid en fråga om tycke och smak så du får givetvis komma fram till vad du föredrar själv.

Stäng

 

Mjukvara:

Android 6.0.1 lanserades för ett par veckor sedan men Sony Xperia Z5 Premium är fortfarande kvar på Android 5.1.1. Fram till för ett par veckor sedan var inte detta något större problem men med allt fler Android Marshmallow-baserade telefoner på marknaden börjar det bli dags för en uppdatering. Det betyder inte att Android 5.1.1 är ett dåligt operativsystem på något sätt, vi önskar bara att Sonys nya telefon kunde gynnas av de många fördelar som Android 6 för med sig.

Läs mer om mjukvaran

Den största potentiella fördelen med Android 6 på Sonys telefon är möjligheten att ge stöd för Googles officiella fingeravtrycksteknik. En uppdatering till Android 6 skulle kunna ge Sonys telefon ett välbehövt utökat systemstöd för fingeravtryck. I nuläget är Sonys fingeravtrycksläsare begränsad till att låsa upp en låst telefon. Läsaren vore mycket mer användbar om den också kunde användas inom appar, som läsaren i Nexus 6P exempelvis kan.

Sony har anpassat Android 5.1.1 på flera sätt i ett försök att förbättra sin mjukvara. Även om anpassningarna inte är så stora är det i många fall lätt att ifrågasätta deras existens. Det är få anpassningar som faktiskt gör operativsystemet bättre på något sätt. Vi gillar Sonys mjukvara men föredrar Googles egen tolkning av Android.

Vi har klagat mycket på det tidigare men även Xperia Z5 Premium lider av exakt samma mjukvaruproblem som sina syskon. Trots att telefonen kostar mer än 7 000 kronor har Sony installerat flera onödiga appar i telefonen. Den förinstallerade appen AVG Protection ger ”skydd, integritet och prestanda” men uppmanar användare att betala för en årlig prenumeration efter den 180 dagar långa testperioden och den andra förinstallerade appen What’s New frågar användare om de vill installera reklamappar eller annan mjukvara som lika gärna kunnat installeras från Google Play. Det finns alltså flera exempel på appar som inte ger användare någon funktionalitet som inte redan finns inbyggd i Android eller Google Play men som försöker övertyga användare att de ska betala för onödiga prenumerationer eller ladda ner reklamappar. Sådana typer av reklamappar var vanliga i Android-telefoner för fem år sedan men i dag finns det gott om konkurrenter som är fria från irriterande appar och Sonys appar blir allt mer irriterande i jämförelse.

 

Sony har genomfört ett par anpassningar av Android som gör det bättre. Telefonens inbyggda kamera-app är kraftigt förbättrad med ett flertal intressanta kameralägen. Appens enda stora problem är att 4K UHD-läget inte finns tillgängligt bland videoupplösnings-inställningarna, som man skulle kunna tro, utan att användare behöver bläddra bland kameralägen för att filma i den högra upplösningen.

Sonys mjukvara är kort sagt riktigt bra men den innehållet ett flertal aspekter som försämrar användarupplevelsen. En uppgradering till Android 6 med ett utökat stöd för fingeravtrycksläsaren och en renare mjukvara med färre förinstallerade appar hade gjort telefonen lättare och roligare att använda.

Stäng

 

Kamera

Sony Xperia Z5-serien har enligt vissa kameratestare en av marknadens bästa smartphonekamera. Vi har testat Sony Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 och nu Xperia Z5 Premium som alla använder samma kamera, som alltså hyllas av vissa kameratestare. Det är möjligt att kameran presterar väl i vissa simulerade testmiljöer men i många vardagssituationer är kameran inte mycket mer än medelmåttig, i vår mening.

Läs mer om kameran

Bilder som kameran fångar är ofta mörka och saknar den detaljrikedom som konkurrenter kan erbjuda. Även i mörka miljöer har Xperia Z5 Premium svårt att konkurrera. Eftersom kameran saknar optisk bildstabilisering kan dess slutare inte vara öppen lika länge som konkurrenterna, vilket resulterar i mörkare och grynigare bilder. Testbilderna som vi har samlat nedan visar tydligt hur Sonys kamera inte klarar av den mörka miljön och att den helt enkelt inte lyckas återskapa en bild av motivet, som konkurrenterna kan.

Sony Xperia Z5 Premium:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

LG G4:

Även om det kan diskuteras hur bra Sonys stillbilder är fångar kameran video i UHD-upplösning av hög kvalité. Kameran blir varm när 4K UHD-läget är aktiverat men videon som sparas kan konkurrera med både Apple och Samsung.

Stäng

 

Ljud och bild

Sony Xperia Z5 Premium har en egenskap som får den att sticka ut från alla andra modeller på marknaden. Telefonen har smartphonevärldens första 4K UHD-upplösta bildskärm. Skärmen har en pixeltäthet på 806 pixlar per tum, vilket kan jämföras med Iphone 6S:s 326 eller Samsung Galaxy S6 Edge+:s 518 pixlar per tum. Skärmen är kort sagt extremt högupplöst.

Läs mer om ljud och bild

Vi har klagat på den relativt låga pixeltätheten som erbjuds av exempelvis Apple Iphone 6S men även Sony Xperia Z5 Compact, som båda har en pixeltäthet strax över 300 pixlar per tum. De lägre upplösningarna gör att telefonerna inte är lika användbara på exempelvis webbplatser med liten text och att de inte kan återskapa samma detaljrikedom i högupplösta bilder som vissa konkurrenter kan. Efter en viss gräns är det dock så gott som omöjligt att se några skillnader mellan skärmar av olika upplösning. Det är exempelvis så gott som omöjligt att se några markanta skillnader mellan LG G4 och Apple Iphone 6S Plus, som har en pixeltäthet på 538 respektive 401 pixlar per tum. Att se någon skillnad mellan LG G4 och Sony Xperia Z5 Premium är minst lika svårt. Den bildkvalitet som Xperia Z5 Premium kan erbjuda är minst sagt imponerande men det är främst skärmens imponerande färgåtergivning som ger bildens kvalitet. Upplösningen gör ingen märkbar skillnad över huvud taget och i jämförelse med exempelvis Samsung Galaxy S6 Edge+ kan Samsung erbjuda en djupare svärta och därmed mer imponerande bild i vissa situationer.

Sony_Xperia_Z5_Premium_Recension_skarm Sony_Xperia_Z5_Premium_Recension_skarm_2En applikation som Z5 Premium:s högupplösta skärm skulle kunna vara bra för i framtiden är Virtual Reality. Skärmens höga upplösning skulle kunna utnyttjas för att skapa mer detaljrika upplevelser. Det finns dock ett problem med tanken. Även om skärmens höga upplösning minskar problem med den så kallade screen door-effekten renderar telefonen alla program i Full HD-upplösning, med undantag för Sonys Album-app. Detta betyder att detaljrikedomen som telefonen kan erbjuda i praktiken inte är högre än med andra telefoner. Även om vissa VR-problem elimineras tack vare den högupplösta skärmen renderar Xperia Z5 Premium alltså många appar i lägre upplösning än exempelvis många av Samsungs telefoner.

Sony Xperia Z5 Premium har dubbla högtalare som sitter monterade på telefonens framsida. Högtalarna är alltså helt rätt placerade för att erbjuda en riktigt imponerande ljudupplevelse. Likt sina syskon lyckas Xperia Z5 Premium relativt väl med att leverera denna upplevelse. Telefonen lider dock av samma problem som Xperia Z5. Den övre halvan av mellanregistret är obehagligt skärande vid höga volymer, högtalarna saknar täckning bland de lägre frekvenserna och saknar detaljrikedom i den lägre halvan av mellanregistret. Dessa problem samt en bristande ljudvolym betyder att Xperia Z5 Premium inte har någon som helst chans mot exempelvis Huawei Nexus 6P som erbjuder högre detaljrikedom, ett mjukare och mer behagligt ljud bland de högre frekvenser och högre volym.

Stäng

 

Batteri och prestanda

Sony Xperia Z5 Premium har ett kraftfullt Qualcomm Snapdragon 810-chipset som hanterar telefonens högupplösta skärm. Processorn kan officiellt hantera skärmar på upp till 4K UHD-upplösning. Den kraftfulla processorn och möjligen den högupplösta skärmen gör tyvärr att telefonen nästan alltid känns lite varm. Telefonen har inga överhettningsproblem men det är uppenbart att den nästan alltid kämpar med något eller har problem med sin kylning.

Läs mer om batteriet

Den kraftfulla processorn och den extremt högupplösta skärmen har en uppenbar nackdel. Trots telefonens stora batteri som mäter hela 3 430 milliamperetimmar är telefonens batteritid inte mer än medelmåttig. Användare med höga krav på sin smartphone kan vara ganska säkra på att batteriet är helt tomt vid dagens slut och användare med lite lägre krav kan förhoppningsvis klara sig dagen ut.

Våra test av telefonens batteritid visar att dess energikonsumtion varierar kraftigt beroende på vilka applikationer som är aktiva. Nordichardwares webbaserade batteritest ger telefonen ett acceptabelt resultat men det processorkrävande Geekbench-testet tog telefonen till ett betydligt lägre resultat än många konkurrenter. Sony Xperia Z5 Premium har kort sagt ett stort batteri som tyvärr inte utnyttjar sin kapacitet på bästa sätt vilket betyder att en hel dags användning knappast är en säker sak.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × five =