Xiaomi 12 Pro
8.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,73 tum
Bra att veta:Den inkluderade snabbladdaren är snabb men stor och kräver dedikerad kabel.
Fördelar
+ Utmärkt skärm
+ Snabb laddning och snabb trådlös laddning
+ Bra stillbildskamera
Nackdelar
- Inte vattentålig
- Överhettas vid extrem belastning
- Saknar eSIM
Kamera8.7
Skärm9
Batteri7.5
Kamera8.7
Skärm9
Batteri7.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi 12 Pro är ett riktigt bra flaggskepp med både en skärm och en huvudkamera i världsklass. Med marknadens senaste flaggskeppsprocessor, bra högtalare och en imponerande inkluderad snabbladdare, finns det inte mycket att klaga på. Den är ändå inte felfri. Den mest uppenbara bristen är avsaknaden av vattentålighet. Det är en underlig brist när alla konkurrenter har skydd mot vatten. Den saknar dessutom eSIM-stöd, kameran har varken en bra makrokamera eller zoomkamera och batteritiden är inte mer än okej. Även om den har saker vi kan hylla, är Xiaomi 12 Pro inte tillräckligt komplett för sin flaggskeppsklass.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi 12 Pro är en flaggskeppstelefon i sin rätta bemärkelse. Den är byggd av glas och metall och känns lika dyr i handen som den är. De rundade sidorna är bekväma men den matta baksidan kan vara hal, särskilt för personer med torra händer. Det inkluderade plastskalet är därför praktiskt. På baksidan sticker en stor kameramodul ut mer än en millimeter, vilket är en särskilt bra anledning att använda det inkluderade skalet.

Knapparna på sidan av telefonen är praktiskt placerade och fingeravtrycksläsaren är snabb och pålitlig. Högtalarna på under- och ovansidan är dessutom särskilt bra. De kan inte riktigt konkurrera med iPhone 13 men erbjuder åtminstone en balanserad stereobild.

En höjdpunkt i telefonens hårdvarudesign är dess utmärkta snabbladdning som kan nå 50 watt. Den inkluderar dessutom stöd för Wi-Fi 6E. En stor svaghet, särskilt med tanke på priset, är att den saknar vattentätning. Det är en brist som den är så gott som ensam om i flaggskeppsklassen. Alla konkurrenter har vattentätning för detta priset. Det saknas dessutom stöd för eSIM, vilket både Apple och Samsung har i sina flaggskeppsmodeller.

 

Skärm

Xiaomi 12 Pro har fått tag på en av världens bästa bildskärm för Xiaomi 12 Pro. Skärmen mäter 6,73 tum, använder AMOLED-teknik och har en upplösning 1 440 x 3 200 pixlar. Vi pratar alltså om en stor skärm med hög upplösning som levererar en otroligt detaljrik bild som är färgglad och färgexakt med bra vitbalans. Den är dessutom ljusstark med en maximal ljusstyrka på 886 nits, 1 637 nits i HDR-material. Det är en ljusstyrka som endast Samsung Galaxy S22 Ultra kan överskrida. Med 120 Hz uppdateringsfrekvens finns det kort sagt inget att klaga på. Xiaomi 12 Pro har en av världens bästa bildskärm.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 600 mAh har Xiaomi 12 Pro ett mindre batteri än vissa liknande konkurrenter. Den har också sämre batteritid än vissa konkurrenter. Under vår testperiod märkte vi att batteritiden i Xiaomi 12 Pro till och med är en gnutta sämre än i den lilla telefonen Xiaomi 12. 12 Pro är en telefon som måste laddas minst en gång per natt eftersom den är svår att hålla vid liv i två dagar. Krävande användare kan klara en normal dag med runt 30 procents marginal men under särskilt tunga dagar kan det vara smart att ladda under dagen för att ha lite marginal. Batteritiden är inte så bra som vi hade hoppats på från Xiaomis stora flaggskepp.

Den största trösten till den tråkiga batteritiden är den inkluderade laddaren. Den är visserligen gigantisk men den kan också leverera 120 watt över en inkluderad kabel. I vårt test tar laddaren telefonen från 0 till 56 procent på 15 minuter. Det är strålande. När vi aktiverar ett läge som kallas Öka laddningshastigheten, går det ännu snabbare. Då når vi 64 procent på 15 minuter. Det är inte riktigt så snabbt som Xiaomi har utlovat men det gör ändå Xiaomi 12 Pro till en av marknadens snabbast laddande mobil.

 

Kamera

Xiaomi 12 Pro har en exceptionell huvudkamera. Den består av en 50 megapixel-kamera med en storlek på 1/1,28 tum. Sensorn är sprillans ny och presterar väldigt bra. Den erbjuder mycket bra detaljrikedom och särskilt imponerande brushantering. Den lyckas hålla brus på mycket låga nivåer i även mycket krävande miljöer, samtidigt som det dynamiska omfånget är strålande! Kamerans enda betydande svaghet är att den kan få problem med skärpa längs kanterna när motivet är nära kameran. Xiaomi 12 Pro hade mått bra av en makrokamera.

I mörka miljöer presterar stillbildskameran riktigt bra. Brushanteringen är imponerande och det dynamiska omfånget är brett. Xiaomi 12 Pro är helt klart en av marknadens bästa kameramobil för mörkerfotografering.

Vidvinkelkameran är helt okej. Den har ett brett dynamiskt omfång och inga stora optiska problem, även om vi föredrar Samsungs högre kontrast. Zoomkameran är dessvärre ganska meningslös. Huvudkameran erbjuder redan utmärkt skärpa och zoomkameran har bara två gånger optisk zoom. Galaxy S22 Ultras tre gånger zoomkamera vinner med hästlängder, för att inte tala om 10x-kameran i S22 Ultra.

 

För video erbjuds 4K 60p- och 8K 24p-inspelning med hög kvalitet. iPhone 13 Pro Max är en klassledare som är svår att slå men Xiaomi 12 Pro har inget att skämmas för tack vare bra stabilisering och detaljrikedom från huvudkameran.

 

Mjukvara

MIUI 13 baseras på Android 12 och erbjuder samma typ av upplevelse som vi nu blivit vana vid från Xiaomi. Det är en mjukvara som inkluderar en hel del förvirrande förändringar av systemet och onödiga extraappar. Som standard levereras nu telefonerna till exempel med ett separerat system för notiser och snabbgenvägar som öppnas på samma sätt som i iOS. Det är inte helt praktiskt på en avlång skärm när vi tvingas svepa ner från en viss sida av skärmen för att se de senaste meddelandena. Det går att ändra i inställningarna men det är inte lätt att hitta den inställningen och vi kan inte klandra nya användare som blir överväldigade eller förvirrade av Xiaomis mjukvara.

Även om mjukvaran kan vara förvirrande, fungerar den faktiskt riktigt bra. Den är generellt mycket stabil, pålitlig och snabb. Det är trots allt det viktigaste. Även om mjukvaran kan ha en inlärningströskel, fungerar den bra i vardagen och är trevlig att använda. Med rätt inställningar som passar bäst för dig, kan Xiaomi 12 Pro leverera en riktigt bra användarupplevelse.

Med Xiaomi 12 Pro fortsätter företaget att utlova långsiktigt stöd för sina produkter. Den nya serien kommer att få ta emot tre systemuppdateringar och säkerhetsuppdateringar i fyra år. Det ger en långsiktighet som vi tror är viktig för många konsumenter. Nya smartphones kan och bör hålla i många och mjukvaran är en viktig nyckel för att det ska vara möjligt.

 

Prestanda och lagring

Xiaomi 12 Pro har Qualcomms senaste Snapdragon 8 Gen 1-krets som levererar otrolig prestanda, särskilt för grafiktunga applikationer och spel. Telefonen har dock svårt att hålla kretsen kall. Den är bättre än sitt mindre syskon, Xiaomi 12, då den åtminstone inte kraschar mitt i vårt belastningstest. Den tappar ändå 50 procent i prestanda i testet. Det är ett extremt tapp som vi bara kan få att låta bra genom att poängtera att den åtminstone presterar bättre än förra årets Snapdragon 888-krets. Vi ska vara tydliga med att telefonen presterar exceptionellt bra i vardagen och att även krävande spel ännu inte kan dra ner prestandan så mycket som vi ser i våra tester. Xiaomi 12 Pro kan dock inte dra nytta av kretsens fulla potential.

Den svenska modellen av Xiaomi 12 Pro kommer med 12 GB RAM och 256 GB lagring. Mängden arbetsminne är onödigt överflödig medan lagringsutrymmet är tacksamt stort med tanke på att telefonen saknar stöd för microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,73 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 200
Storlek 163,6 x 74,6 x 8,2
Vikt 205 gram
Kamera 50 MP, 50 MP, 50 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub 6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, 3,0 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 600 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,9
Demonteringsbetyg, av 20 15,5

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Relativt trevlig text att läsa. Men dock en hel del faktafel/felskrivningar. Du blandar ibland ihop S22+ (S22?) med S22 Ultra (vid kameratesten), och du nämner inledningsvis att telefonen kan snabbladdas med 50W. Den siffran gäller maximala trådlösa hastigheten. 120W är snabbast möjliga via kabel.

    Som sagt, bra test. Men lite väl slarvigt. Du får fixa nån som korr.-läser texterna (eller göra det själv)

    Tack för testet!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nio + sex =