Xiaomi Mi 10 Lite 5G
6.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,57 tum
Bra att veta:Vi har testat 128 GB-modellen men 64 GB-versionen är identisk, utöver lagringskapacitet.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Ljusstark skärm
+ Har hörlursport
+ 5G sub6-stöd
Nackdelar
- Saknar microSD-stöd
- Saknar 90 Hz-skärm
- Dåliga extrakameror
- Reklamappar
Kamera6.7
Skärm7.3
Batteri8.3
Kamera6.7
Skärm7.3
Batteri8.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi 10 Lite 5G är en riktigt trevlig och billig 5G-mobil. Den erbjuder en ganska bra skärm, bra batteritid och en helt okej kamera. Den är särskilt bra för sitt pris och är dessutom smalare och smidigare än flera liknande konkurrenter. Det gör att Mi 10 Lite inte bara är en av de billigaste 5G-mobilerna vi har testat hittills. Den gör också vad en bra mellanklassmobil måste: den är bra på det mesta. Det är just den höga lägstaribban som gör Mi 10 Lite till en så trevlig mobil att använda.

 

Hårdvarudesign

Den är större än sina föregångare men en tunn design gör att den känns smidigare än många konkurrenter. Trots det har Xiaomi lyckats få in många funktioner men också komponenter och batterikapacitet som imponerar.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Mi 10 Lite 5G känns mer som en uppföljare till Mi 9, än som ett syskon till Mi 10. I praktiken är det nog också den bästa beskrivningen av den. Den lanseras nämligen med ett liknande lågt pris och med en uppsättning funktioner som påminner mycket om förra årets flaggskepp. Även designen har mycket gemensamt med Mi 9. Det inkluderar en relativt tunn design med en enkel och mörkgrå baksida med välvda sidor. Baksidan har samma typ av glas som Mi 9. Det gör Mi 10 Lite lite ovanlig på en marknad som till stor del använder plast för att spara på resurser.

Kameramodulen på baksidan sticker ut cirka en millimeter från baksidan och har ett lite avlångt men närmast kvadratiskt format, precis som trenderna ”kräver” för årets smartphones. I modulen finns fyra kameror och dubbla LED-lampor.

Lyx och funktion

Glaset på baksidan möter en ram av plast. Den har en blank yta som får den att se ut som polerad metall. Telefonen är också stadig i sin konstruktion. Även om plast inte ger den ”kalla” lyxkänsla som metall kan ge, så känns inte Mi 10 Lite billig i handen. Längs den högra plastsidan finns i alla fall en på/av-knapp och två volymknappar. De är praktiskt placerade och ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en hörlursport, en IR-sändare och en sekundär mikrofon. Undersidan bjuder slutligen på en USB Typ C-port, en mikrofon, en högtalare och en kortläsare. Läsaren har utrymme för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. Bristen på microSD-kort kan vara en anledning att välja en modell av Mi 10 Lite med 128 GB intern lagring.

Framsidan av Mi 10 Lite har ett bekant utseende. Här sitter en 6,57 tum skärm med ett 20:9-format. Det gör den lite mer avlång än föregångaren, Mi 9. Det gör den också en gnutta större än OnePlus Nord, som är en av Xiaomis största konkurrent i klassen. Skärmen har en numera klassisk droppformad flärp för selfie-kameran och ovanför den finns en hörlur. I skärmen finns en optisk fingeravtrycksläsare som vi misstänker är mycket lik, om inte identisk, med den läsare som sitter i Mi 9. Den presterar generellt snabbt och pålitligt, även om nyare läsare främst kan erbjuda större avläsningsområden, som gör dem lättare att använda.

Mi 10 Lite har en enkel design som lånar mycket från Mi 9. Det betyder också att den saknar en vattentät design. Till skillnad från Mi 9 saknar dock Mi 10 Lite också stöd för trådlös laddning.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi Mi 10 Lite har en AMOLED-skärm som mäter 6,57 tum med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen liknar flera tidigare Xiaomi-skärmar som vi har testat då den erbjuder bra färgåtergivning och ganska bra vitbalans, som standard. Med avancerade inställningar kan vi förbättra den ytterligare för riktigt bra färgåtergivning. Med en ljusstyrka på 674 nits, i vårt test, är den dessutom lätt att se utomhus och fungerar bra för HDR. Den saknar stöd för 90 Hz uppdateringsfrekvens men för klassen är det nästan bara OnePlus Nord som erbjuder det. Mi 10 Lite har helt enkelt en kompetent bildskärm för sin klass.

 

Högtalare

Xiaomi Mi 10 Lite har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar helt okej för sin klass med normal hög volym och hög detaljrikedom i mellanregistret, utan att ha problem med distorsion på maxvolym. Motorola Moto G 5G Plus erbjuder en bättre högtalare och i de högre prisklasserna finns mycket bättre högtalare. Med prestanda i klass med OnePlus Nord håller ändå Xiaomi Mi 10 Lite en hög nivå för sitt pris.

 

Batteri

Gång på gång har vi imponerats av den batteritid som Xiaomi lyckas leverera med sina smartphones. Mi 10 Lite fortsätter den trenden. Den har ett 4 160 mAh-batteri som presterar betydligt bättre än vi hade vågat tro. Den ger två dagar batteritid vid normal användning och tre dagar vid lätt användning. Det är riktigt imponerande för en telefon med en så tunn design som Mi 10 Lite har. En kompetent Qualcomm-snabbladdare i lådan gör det dessutom lätt att snabbt ladda telefonen igen.

 

Kamera

Xiaomi Mi 10 Lite har ett kompetent kamerasystem för sin klass. Huvudkameran presterar bra i ljusa miljöer och helt okej i mörka. I vanlig ordning bidrar extrakamerorna dock inte med särskilt mycket då både makrokameran och vidvinkelkameran är för dåliga.

Läs mer om kameran

Xiaomi Mi 10 Lite har ett kamerasystem med fyra kameror. Det låter kanske mycket men det är mycket vanligt för för moderna mellanklassmobiler. De fyra kamerorna gör Mi 10 Lite väldigt lik Xiaomi Mi Note 10 Lite, Motorola Moto G 5G Plus och OnePlus Nord. Huvudkameran har en 48 megapixelsensor. Den presterar bra med ett brett dynamiskt omfång, hög detaljrikedom och bra färgåtergivning. OnePlus Nord ligger steget före med bättre skärpa och vi märker lite oftare problem med fokus. Mi 10 Lite presterar ändå bra för sin klass.

I mörka miljöer tar OnePlus Nord ett ordentligt försprång med ett effektivt autoläge i jämförelse med konkurrenterna. Det ger betydligt ljusare exponeringar med detaljrikedom i behåll. Xiaomi har svårt att hålla brus borta och det gör den sämre än konkurrenterna när ljuset tryter.

Dåliga extrakameror

Xiaomi har slängt med en makrokamera som vi har svårt att förstå. Den erbjuder ett intressant perspektiv men den är så dålig att vi har svårt att se ett bra användningsområden för den. Den har stora problem med kromatiska aberrationer, stora mängder brus även i ljusa miljöer och dålig skärpa. Att zooma med huvudkameran ger betydligt bättre bilder.

Även vidvinkelkameran är dessvärre dålig. I vanlig ordning har den mycket dålig skärpa längs kanterna av bilden. Den är bättre än den liknande kameran i Motorola Moto G 5G Plus men OnePlus Nord erbjuder bättre skärpa och bättre optik i allmänhet.

När det gäller video och selfiekameran så presterar Xiaomi i klass med konkurrenterna. Den bakre kameran når 4K 30p-upplösning och hade mått bra av bättre stabilisering men presterar helt okej för sin klass.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Mi 10 Lite är den första mobilen från Xiaomi som vi testar med företagets nya MIUI 12. Den nya mjukvaran introducerar en hemskärm med appskärm, ett mer avancerat mörkt läge och estetiska justeringar. Mjukvaran är fortfarande lite udda och full av reklam men erbjuder samtidigt flera praktiska lösningar.

Läs mer om mjukvaran
Det nya mörka läget kan ändra appar som vanligen inte har stöd för Androids officiella mörka läge.

MIUI 12 inkluderar ett flertal mindre uppdateringar och förändringar, främst med små estetiska förändringar och förbättringar av existerande funktioner. Det inkluderar ett förbättrat Mörkt läge som passar bra till AMOLED-skärmen och som nu kan justera appar som vanligen inte skulle ha stöd för Mörkt läge. En annan nyhet är att MIUI 12 inkluderar en ny hemskärm med en systeminställning som ger tillgång till en traditionell appskärm, istället för att alla appar måste ligga på hemskärmen.

Vana Xiaomi-användare kommer att känna sig bekväma med MIUI 12. Företaget lägger fortsatt stor vikt vid att göra gränssnittet intuitivt, med Android-tradition slängd ur fönstret. Det betyder att många inställningar och knappar har bytt plats i jämförelse med vanliga Android, med målsättningen att göra stora och moderna smartphones enklare att använda. Knappars omvända position gör ofta att det är enklare att nå rätt knapp. Det passar bra för en telefon som är ganska stor.

Ett stort problem med Xiaomis mjukvara är det ganska stora antalet reklamappar som är förinstallerade. Fem spel kan lätt avinstalleras men kan uppfattas som frustrerande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 765-chipset erbjuder Xiaomi Mi 10 Lite klassledande prestanda. Även 64 GB-modellen erbjuder 6 GB RAM, samma chipset och kombinerar då ett mycket attraktivt pris med bra prestanda. OnePlus Nord erbjuder en gnutta högre grafikprestanda men ligger också lite högre i pris, i skrivande stund. Med Snapdragon 765 erbjuds prestanda som är nära perfekt för vardagsanvändning men som är betydligt lägre än vad som kan erbjudas från Snapdragon 865, i till exempel krävande spel. Mi 10 Lite har ”fördelen” att den bara har en 60 Hz-skärm. Det förbättrar batteritid men gör det också mindre krävande för skärmen. Med det sagt så saknar vi en microSD-kortläsare, som hade varit perfekt för 64 GB-modellen.

 

5G

5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Xiaomi Mi 10 Lite använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Xiaomi Mi 10 Lite stöd för de första frekvenserna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,57 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 163,7 × 74,8 × 7,9 mm
Vikt 192 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 765, 2,4 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 160 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 15 =