Xiaomi Mi 10T
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Vi har testat modellen med 8 GB RAM. Det finns en version med 6 GB RAM som vi inte har testat.
Fördelar
+ Snabb 144 Hz-skärm
+ Gedigen konstruktion
+ Bra batteritid
+ 8K-inspelning
Nackdelar
- Lite underlig mjukvara
- Saknar microSD-stöd
- Saknar hörlursport
- Ojämn LCD-skärm
Kamera7.4
Skärm8
Batteri7.7
Kamera7.4
Skärm8
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi 10T är ett alternativ till Poco F2 Pro. Den byter AMOLED mot LCD för att nå 144 Hz istället för 60 Hz. Det ger oss flaggskeppsprestanda från både processor och skärm. För det blir vi av med hörlursporten samt både AMOLED-skärmens bildegenskaper och fingeravtrycksläsare. Med den snabba skärmen är batteritiden också betydligt sämre, om än fortfarande bra. Även om skillnaderna mellan Xiaomis egna modeller är lite svåra att förstå, kan vi inte konstatera annat än att Mi 10T erbjuder prestanda och kvalitet som är närmast oslagbar i klassen.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Mi 10T har en lite klumpig men lyxig design för sin klass. Kameran sticker ut ganska mycket från baksidan men den nya designen ger ordentligt med utrymme för den stora kamerasensorn. Designen är annars ganska anonym och inkluderar få unika egenskaper.

Läs mer om hårdvaran

Delar av vårt test av Xiaomi Mi 10T är mycket likt vårt test av Mi 10T Pro, eftersom de två modellerna har omfattande likheter med varandra.

Xiaomi Mi 10T är ett billigare och enklare syskon till företagets flaggskeppsmobil från 2020, Mi 10 och Mi 10 Pro. På många sätt liknar den också Poco F2 Pro. Den hittar kompromisser i tekniska komponenter såsom skärmen, men även i sin fysiska design. En sådan kompromiss är telefonens storlek. Trots att Mi 10T har en skärm med samma dimensioner som Mi 10 och Poco F2 Pro, är Mi 10T en märkbart större mobil. Nästan två millimeters skillnad i bredd märks tydligt i handen. Skillnaden kan delvis motiveras av annan skärmteknik men kanske också av ett större batteri. Faktum är i alla all att Mi 10T är en stor mobil som till och med är större än släktingen, Poco F2 Pro.

Xiaomi har imponerat med lyxig hårdvara under ett år då många konkurrenter har fokuserat på billigare plastmaterial. Mi 10T fortsätter med den traditionen. Baksidan täcks av glas som ger en känsla av lyx och kvalitet. Glaset riskerar givetvis att spricka om telefonen tappas men är betydligt bättre på att stå emot repor än plast. Xiaomi inkluderar ett transparent plastskal i lådan för att skydda telefonen. Glaset har för övrigt ingen större praktisk funktion. Här finns till exempel inget stöd för trådlös laddning. Telefonens design inkluderar för övrigt inte heller något skydd mot vatten.

Huvudkamera i fokus

På baksidan sitter en kameramodul med en ny design som gör det uppenbart vilken kamera som är huvudkameran. Det gör att personer som ska fotograferas äntligen slipper förvirringen om vilken kamera som blicken ska möta. I modulen finns ytterligare två kameror, ett fokussystem och en LED-lampa. Modulen sticker ut cirka två millimeter från mobilen och gör därmed telefonen vinglig på ett platt underlag. När vi inkluderar kameran mäter telefonen nästan tolv millimeter. Utöver att Mi 10T är stor i de andra dimensionerna, är den alltså också tjock.

Sidorna av Mi 10T är gjord av av metall. Det ger telefonen sin stadiga konstruktion. Längs höger sida sitter en på/av-knapp med en inbyggd kapacitiv fingeravtrycksläsare. Den använder alltså inte lika ny teknik som konkurrenternas skärminbyggda läsare men fungerar minst lika bra. För högerhänta är läsarens placering praktisk och med en lång inlärningsprocess är det lätt att få en registrering som är både snabb och pålitlig. Ovanför den finns två volymknappar som ger lite dålig fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare. Längs undersidan hittar vi en USB-C-port, en mikrofon, en högtalare och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Mi 10T saknar alltså både minneskortläsare och hörlursport. Det sistnämnda är en lustig brist med tanke på att Poco F2 Pro har en hörlursport.

Framsidan av Mi 10T har en enkel och vanlig design. I skärmens övre vänstra hörn sitter en selfiekamera som är relativt liten men som skapar tydliga skuggor i LCD-skärmen. Ovanför skärmen sitter en hörlur som också agerar sekundär högtalare. Till vänster om hörluren sitter en liten enfärgad notislampa som ger praktisk information om laddningsstatus och notiser men som dessvärre är för svag för att vara väl synlig i ljusa miljöer.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi Mi 10T har en 6,67 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger tillräcklig upplösning för att undvika de små problem med suddighet i bilden som vi ser från AMOLED-skärmar med samma upplösning. LCD-tekniken har samtidigt egna nackdelar. Runt kamerahålet syns till exempel en tydlig skugga. Skärmen har dessutom betydligt sämre svärta och sämre kontrast än AMOLED-skärmar. Med det sagt kan den ställas till en bra vitbalans och kan ge bra färgåtergivning, som åtminstone är steget bättre än Poco F2 Pro. En maximal ljusstyrka på 625 nits är bra för ljusa miljöer men vi kan inte få ut högre ljusstyrkor än så för HDR-material. Vi ska slutligen nämna skärmens 144 Hz uppdateringsfrekvens. Vi har svårt att se betydande skillnader i jämförelse med 120 Hz-skärmar men kan konstatera att Mi 10T har en mycket kvick skärm.

 

Högtalare

Mi 10T har en högtalare på sin undersida och en i hörluren. Tillsammans presterar de ganska bra för sin klass. OnePlus 8T är en av få konkurrenter som kan erbjuda stereoljud av högre kvalitet. De två högtalarna är tillräckligt balanserade för att ge en tydlig stereoeffekt och även på högsta volym har de inga stora problem med distorsion, som vi ofta hör från billigare modeller. OnePlus erbjuder ett lite klarare mellanregister och högre volym men Mi 10T fungerar definitivt bra för röstsamtal och helt okej för både videos och musik.

 

Batteri

Xiaomi Mi 10T har ett stort 5 000 mAh-batteri. Med en 144 Hz-skärm och till synes buggig mjukvara varierar telefonens energiåtgång från låg till ovanligt hög. Det har gett oss ofta opålitlig batteritid under vår testperiod. Efter noga testande kan vi ändå konstatera att Mi 10T erbjuder batteritid som är tillräcklig för två dagars användning för normala användare. Krävande användare kan vänta sig minst 40 procent batterimarginal vid slutet av dagen. I jämförelse med till exempel Poco F2 Pro är det en besvikelse då F2 Pro kan leverera två dagars batteritid även för krävande användare. Utan stöd för trådlös laddning gör inte heller Mi 10T ett bättre jobb med att ge oss fler laddningsalternativ än Xiaomis billigare modell.

 

Kamera

Xiaomi Mi 10T imponerar i prisklassen tack vare bra bildhantering som bland annat ger ett mycket brett dynamiskt omfång. Vi märker kamerans brist på optisk bildstabilisering i mörka miljöer men likt syskonet Poco F2 Pro imponerar den med videoinspelning som nästan ingen kan konkurrera med för priset.

Läs mer om kameran

Xiaomi Mi 10T har ett kamerasystem som är mycket likt det system som sitter i släktingen Poco F2 Pro. Kamerahuset har en annan design men kameratekniken är nära identisk. Det inkluderar huvudkameran, som tar bilder med en 64 megapixelsensor. Likt släktingen levererar Mi 10T en kamera med ett imponerande dynamiskt omfång. Xiaomi har en lite platt profil på sina HDR-bilder men de levererar bred täckning och hög detaljrikedom.

När ljuset tryter är kameran inte riktigt lika imponerande. Bristen på optisk bildstabilisering bidrar troligen till att Xiaomi sällan vågar öppna slutaren tillräckligt länge för att konkurrera med till exempel OnePlus 8T. Vi noterar samtidigt att detta problem främst gäller mycket mörka miljöer. När belysningen är tillräcklig för att inte aktivera konkurrentens nattläge, är skillnaden inte längre särskilt stor.

Vid och makro

För bredare perspektiv finns en vidvinkelkamera som än en gång är en besvikelse. Vi har fortfarande inte sett en enda bra vidvinkelkamera från Xiaomi. Den saknar skärpa över hela bilden och särskilt längs kanterna. Detaljrikedomen är mycket bättre från OnePlus 8T.

Mi 10T har en fem megapixelkamera för makro-foto med autofokus. Bilder från kameran har ofta mycket brus men är tillräckligt bra för att fungera i små format. Det är något vi sällan kan säga om konkurrenternas makrokameror.

När det gäller video har ingenting förändrats i relation till Mi 10. Mi 10T imponerar med stöd för 8K-inspelning, som levererar märkbart högre detaljrikedom än 4K-läget. Det är en ovanlig kapacitet som ger professionella användare spännande möjligheter att till exempel beskära videomaterial i efterhand med kvalitet i behåll. Kameran saknar stöd för HDR-funktioner men kan filma med både vidvinkel- och makrokameran.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Mi 10T drivs av ny mjukvara. MIUI 12 baseras fortfarande på Android 10 men introducerar förändringar som är ganska omfattande. Förändringarna tar Xiaomi allt längre ifrån de flesta Android-telefoner och på flera sätt närmare iOS.

Läs mer om mjukvaran

En av flera stora nyheter i MIUI 12 är systemets hantering av notiser och snabbgenvägar. Istället för att visa genvägar ovanför notiser, visas de på två olika sätt. I vanlig ordning kommer vi åt båda genom att svepa ner fingret från toppen av skärmen. Nu visar vi dock endast notiser genom att svepa ner från vänster sida av skärmen medan snabbgenvägar är tillgängliga på höger. Snabbgenvägarna kallas nu för Kontrollcenter. Det är alltså samma system som Apple har i iOS. Eftersom Android 10 fortfarande blandar interaktiva notiser med de vanliga notiserna, finns det interaktiva kontroller bland notiserna. Indelningen är kort sagt inte lika skarp som den är i iOS.

Tidigare versioner av Xiaomis mjukvara har lagt stor vikt vid att göra mjukvaran enkel att använda med en hand. Det har betytt att inställningar och knappar har prioriterats för att vara enkla att nå från den nedre delen av skärmen. Trots de omfattande förändringarna av snabbgenvägar och notiser, ser vi inte en enhands-prioritering bland dessa nya delar av systemet. Faktum är att notiser nu ligger längre upp på skärmen än tidigare, eftersom de inte längre knuffas ner av snabbgenvägar. Vi är helt enkelt inte övertygade om att det nya sättet att visa notiser och snabbgenvägar är en förbättring i alla lägen.

Snabba inställningar

En fördel med den nya designen av snabbgenvägar är att Xiaomi har återintroducerat en design som Google tog bort i Android 9. Med MIUI 12 finns nämligen knappar för att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller anslutna Bluetooth-enheter direkt från snabbgenvägarna. En liten pil ger oss snabb åtkomst till en meny där vi kan göra våra val, utan att stänga ner appen som körs i bakgrunden.

Snabbgenvägar och notiser är de absolut största förändringarna i MIUI 12. Det finns dock flera mindre nyheter. Den nya mjukvaran inkluderar nu en applåda, som har kommit och gått i andra versioner av företagets system. Det finns dessutom stöd för nya superbakgrunder som kan animeras från lås- till startskärmen samt små förändringar i hur behörigheter fungerar.

Xiaomis mjukvara är annars sig lik. Den inkluderar flera omfattande förändringar av Android. Det inkluderar till exempel en appbytare med appar som visas i ett rutnät, inställningar med en oortodox ordning. Många av förändringarna kan verka onödiga men de gör ofta telefonen enklare att använda och löser designproblem som Android har haft i flera år. Att lägga inställningar för Wi-Fi och Bluetooth i toppen av Inställningsappen ser vi till exempel som ett misstag i vanliga Android. Det problemet ordnas i MIUI 12. Det finns helt enkelt anledning att både störa sig på och uppskatta Xiaomis mjukvara.

Irriterande appar

En anledning att ogilla Xiaomis mjukvara, särskilt om du är Android-frälst, är de till synes överflöda apparna. Xiaomi har till exempel inkluderat en egen webbläsare, videospelare och säkerhetsapp. Säkerhetsappen är ett särskilt förvirrande och onödigt tillägg som sägs öka telefonens säkerhet genom att granska appar som installeras. Granskningen görs genom irriterande pop-up-meddelanden och budskap som vi tror förvirrar mer än de gör nytta. Säkerhetsappens appgranskningar går att inaktivera men tillsammans med reklamappar från till exempel AliExpress finns det anledning att vara irriterad på mjukvara i överflöd.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset ger Mi 10T den topp-prestanda som vi väntar oss från en Android-mobil år 2020. Under 2021 lanseras med all säkerhet betydligt mer kraftfulla kretsar. För den lägre prisklass som Mi 10T-serien siktar in sig på, passar dock en sen Snapdragon 865-lansering alldeles utmärkt. Processorn ger bra prestanda i även de mest krävande apparna. 8 GB RAM är också mer än tillräckligt för även mycket krävande användare. 128 GB lagring räcker också för de flesta men en 256 GB-modell finns annars. Notera att det inte finns någon minneskortläsare i någon av modellerna.

 

5G

Xiaomi Mi 10T har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Xiaomi Mi 10T kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 165,1 × 76,4 × 9,3 mm
Vikt 216 gram
Kamera 64 MP, 13 MP, 5 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 865, 2,84 GHz
Lagring 128GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 2 =