+ Världsledande kamera
+ Lyxig design
+ Hög prestanda
- Förvirrande mjukvara
- Saknar hörlursport
- Saknar microSD
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Xiaomi Mi 11 Ultra är ett underligt flaggskepp. Det har tekniskt sett sålts i Sverige men i extremt liten omfattning. Det gör den omöjlig att rekommendera. Den är samtidigt en helt otrolig smartphone. Den har den bästa kamera vi testat, en väldigt bra bildskärm, bra prestanda med ovanligt bra kylning samt en exklusiv och unik design. Det gör den till en av marknadens mest tekniskt kompetenta smartphone. Mi 11 Ultra visar att Xiaomi inte bara kan utmana utan faktiskt göra bättre och mer avancerade smartphones än de etablerade konkurrenterna. Inför nästa lansering hoppas vi att företaget kan sälja fler än ett symboliskt antal exemplar.
Hårdvarudesign
Xiaomi Mi 11 Ultra är en väldigt stor och väldigt speciell smartphone. Den ser konstig ut och är lite konstig. För den teknikfrälsta kan modellens konstigheter vara älskvärda, för andra kan de vara… konstiga. Mi 11 Ultra är i alla fall väl byggd och riktigt lyxig.
Läs mer om hårdvaranXiaomi Mi 11 Ultra är ett monster som är tänkt att vara ett monster. Ett konstigt monster. Ett sånt där bisarrt monster som man bara ser i fantasy-sagor. Den är knappt gjord för vanliga människor och det görs tydligt av designen. Särskilt av baksidan. Vissa tycker att den är ful, andra att den är cool. Oberoende på åsikt så går det inte att säga annat än att Xiaomi Mi 11 Ultra har en underlig kameramodul. Den sticker ut runt tre millimeter från telefonen och täcker nästan hela bredden av mobilen. Det gör att den åtminstone ligger stadigt på ett bord. Inget vinglande här! I modulen finns två stora kameror och en till synes mindre periskopkamera nedanför. Här skryts det om 120 gånger zoom. Bredvid kamerorna finns tre LED-lampor. Flaggskeppsfunktionen är dock den avlånga AMOLED-skärmen.
Skärmen på baksidan är av samma typ som används av vissa aktivitetsarmband. Den är inte gjord för att visa komplexa gränssnitt men kan visa grundläggande information. Den kan visa klockan, datum, batteristatus, inkommande notiser och samtal och fungera som en bakre bildskärm för selfies. Den har viss funktionalitet men den är kraftigt begränsad.
Keramisk baksida
Resten av baksidan är stilren men inte ointressant. Vårt vita exemplar är otroligt vitt. Det har en djupt vit färg som vi inte kan påstå att vi sett på någon annan telefon. Det är inget sammanträffande. Baksidan är nämligen inte som alla andra. Istället för att vara gjord av glas, är den tillverkad av ett keramiskt material. Det gör den extremt slitstark. Det betyder dock inte att den inte kan spricka. Generellt är hårda material också mer bräckliga. Det gäller även här. I korta drag kan vi dock säga att materialet troligen inte har så stor betydelse för dig. Det är unikt och exklusivt men ger inga större praktiska fördelar.
Baksidan möter en ordentlig metallram längs sidorna. På vårt exemplar är den polerad till sin naturligt gråa färg. Ramen ger en stadig konstruktion och ger utrymme för en på/av-knapp på höger sida samt dubbla volymknappar. Knapparna sticker ut för att vara enkla att känna sig fram till och ger bra fysisk återkoppling.
IR-sändare men inte eSIM
Längs ovansidan har Xiaomi plattat till telefonen lite och gett den en spegelfinish. Komponenten kan möjligen ge fördelar för trådlös komponenter men låt dig inte luras! Denna delen är varken gjord av metall eller glas. Det är plast. I plasten finns en högtalare, en sekundär mikrofon och en IR-sändare för att styra till exempel TV-apparater, ljudanläggningar och fläktar. På andra sidan av telefonen finns ännu en mikrofon och ännu en högtalare. Här finns även en USB C-port och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. Mi 11 Ultra har för övrigt inget stöd för eSIM. Det skiljer den från de flesta konkurrerande flaggskepp.
Framsidan av Mi 11 Ultra domineras av en enorm skärm med tunna skärmramar och rundade sidor. Sidorna är tillräckligt rundade för att ge en känsla av att det knappt finns några ramar. Nackdelen är att det gör det enkelt att trycka till skärmen av misstag med handen. Det är en kompromiss som vi sett i mobiler i många år men som börjar bli ovanlig när allt fler går tillbaka till platta skärmar.
I skärmens övre vänstra hörn finns en selfiekamera i ett hål i skärmen och under skärmen gömmer sig en fingeravtrycksläsare. Den är pålitlig och tillräckligt stor för att vara enkel att hitta med tummen eller fingret.
Som den flaggskeppsmobil den är, har Mi 11 Ultra givetvis en vattentät design och trådlös laddning på baksidan. Det är givna funktioner nu för tiden. Baksidan erbjuder till och med omvänd trådlös laddning för att till exempel ladda hörlurar eller andra telefoner.
Stäng
Skärm
Xiaomi Mi 11 Ultra har en 6,81 tum skärm med en upplösning på 1 440 x 3 200. På pappret har den AMOLED-baserade skärmen allt som de bästa konkurrenterna har. I praktiken är skärmen också oerhört bra. Den erbjuder nära perfekt färgåtergivning, omätbart djup svärta och en följsam upplevelse tack vare 120 Hz-stöd. Vid normal användning kan den nå 827 nits och är därmed enkel att se och använda utomhus. Med HDR-innehåll når den 900 nits, vilket är lägre än de 1 200–1 400 nits som vi ser i modeller från Samsung. Skillnaden i ljusstyrka är dock det enda som skiljer Xiaomi Mi 11 Ultra från världens absolut bästa bildskärmar. Mi 11 Ultra har kort sagt en skärm som ser otroligt bra ut.
Högtalare
Xiaomi Mi 11 Ultra har högtalare som når imponerande volymer utan stora problem med distorsion. I jämförelse med Apple iPhone 12 Pro Max är det uppenbart att den saknar bas och har ett litet burkigt mellanregister. Ljudet blir dock bättre när vi drar ner volymen lite. Då låter högtalarna riktigt bra. De har bra stereoseparation som fungerar bra för videos. Apple kan skryta med ännu bättre separation och en lite bättre hörlurshögtalare men Mi 11 Ultra erbjuder bra ljud för klassen och passar bra för musik, podcasts, röstsamtal med mera.
Batteri
För att driva en extrem mobil krävs ett extremt batteri. Xiaomi har tryckt in 5 000 mAh i Mi 11 Ultra och det visar sig att det verkligen behövs! Telefonen kan sluka energi i vissa situationer. Kameran är till exempel mycket energikrävande och den ljusa skärmen gör det värre när vi använder den utomhus. Batteritiden är sämre än vad 5 000 mAh brukar ge men den är ändå helt okej. Vid lätt användning klarar den två dagar. De krävande användare, som vi väntar oss vara målgruppen för modellen, kan snarare avsluta en dag med 30–40 batteriprocents marginal. Om batteriet skulle ta slut under dagen är det lätt att ladda upp det igen. En full laddning tar mindre än 40 minuter med den inkluderade laddaren. Utöver det finns stöd för trådlös laddning, som gör det enkelt att hålla den laddad under dagen.
Kamera
Xiaomi Mi 11 Ultra har en exceptionellt bra kameramodul med en oerhört bra huvudkamera, en av marknadens bästa telefotokamera och en ovanligt bra vidvinkelkamera. Varje enskild kamera är imponerande och som ett paket erbjuder Mi 11 Ultra otrolig kvalitet.
Läs mer om kameranXiaomi har den bästa huvudkameran vi använt i en smartphone. Det är inte överraskande. Den har bra hårdvara med sig. Sensorn tar bilder med 50 MP, som skalas ner till 12 MP, och ett enormt format på 1/1,12 tum. Det är större än någon annan vi testat. Kameran erbjuder mycket bra skärpa, detaljrikedom, brusreducering, dynamiskt omfång och färgåtergivning. I ljusa miljöer imponeras vi återkommande av kamerans skärpa och möjlighet att behåller detaljer i även de mest krävande situationerna. HDR-läget är mycket effektivt och vågar samtidigt ge tillfredsställande kontrast. Samtidigt hålls brus till minimala nivåer, som även slår den tidigare marknadsledaren Huawei Mate 40 Pro. Trots att ljusa miljöer ofta är den typ av miljö som vi ser minst skillnad mellan mobilkameror, lyckas Mi 11 Ultra imponera. Autoinställningarna hittar alltid rätt och resultaten är pålitligt bra. Vi önskar bara att den vore en gnutta kvickare.
Ger storleken utdelning?
I mörka miljöer presterar den fortsatt bra. Tillsammans med Samsung Galaxy S21 Ultra tycker vi att den är bäst på färg när ljuset tryter. Den erbjuder dessutom marknadens bredaste dynamiska omfång, som gör att vi inte går miste om detaljer när kontraster är stora i mörka miljöer. På vissa sätt saknar kameran dock den övertygande ledning som konkurrenterna har. Apple iPhone 12 Pro Max och Samsung Galaxy S21 Ultra erbjuder övertygande detaljrikedom men sämre dynamiskt omfång medan Huawei Mate 40 Pro lyckas bättre med att behålla detaljer, samtidigt som brus minimeras. Marknadens bästa mobiler har olika styrkor och Mi 11 Ultra är någonstans i toppen. Den stora sensorn ger dock inte den stora ledning som man kanske kunde hoppats på.
120X zoom?!
Mi 11 Ultra har en dedikerad telefotokamera med perioskop-design som ger utrymme för större optik i en relativt smal design. Kameran har fem gånger optisk zoom men kan sträcka sig till 120 gånger zoom, i relation till huvudkameran. Allt bortom 50 gånger zoom ger dock meningslöst dåliga bilder. Kameran presterar i alla fal mycket bra. Avsevärt bättre än både Apple iPhone 12 Pro Max och Samsung Galaxy S21 Ultra. Huawei Mate 40 Pro visar samtidigt att den fortfarande är en svårslagen kamerakung. Huawei använder mindre artificiell skärpa, vilket ger mer naturliga bilder med bra detaljrikedom. Xiaomi försöker få bilder att se detaljrika ut men ger istället bilder ett ofta onaturligt skarpt utseende. I verkligheten ligger Huawei steget före i skärpa och detaljrikedom. Med det sagt är Xiaomi numera världens näst bästa på telefoto, det är inte fy skam.
Balansera vidvinkel
Vidvinkelkameran i Mi 11 Ultra är riktigt bra. Den har ett brett perspektiv men har ändå skärpa med sig, åtminstone i de centrala delarna av bilden. I vanlig ordning får optiken problem längs kanterna. Xiaomi har hittat en bra balans mellan ett brett perspektiv och hög kvalitet. Huawei Mate 40 Pro erbjuder ändå märkbart bättre optik som ger bättre skärpa. Den har samtidigt ett betydligt snävare perspektiv som inte alltid är lika användbart. Samsung Galaxy S21 Ultra och Apple iPhone 12 Pro Max har breda kameror men saknar detaljer och använder artificiell skärpa för att gömma det. Till skillnad från telefoto-bilder, har Mi 11 Ultra en ganska mild profil för sina vidvinkelbilder. Vi ser som sagt tydliga problem med optiken längs kanterna. Det hoppas vi se bättring på från branschen framöver. Som det står just nu, är vi ändå imponerade av Mi 11 Ultras vidvinkelkamera.
Makro med skärpa
Vidvinkelkameran fungerar också som makrokamera. Den kommer inte riktigt lika nära som vissa dedikerade kameror men kamerans kvalitet är också flera gånger högre. Precis som i vidvinkelläget, så får vi naturliga bilder med bra skärpa och detaljrikedom. Även brusreduceringen är bra, vilket brukar vara en stor brist med dedikerade makrokameror. Skärpan är inte lika bra längs bildens kanter, vilket är fullt naturligt.
När det gäller video presterar Mi 11 Ultra väntat väl. Den erbjuder inspelning i de flesta format, upp till 4K 60p och 8K 24p. HDR-läget fungerar bra och sträcker sig till 4K 30. I vanlig ordning kan det dock vara klurigt att spela upp HDR-filerna. Kamerans stabilisering är effektiv men fungerar klart bäst i 4K-upplösning. För slow motion finns lägen med upp till 1 920 bilder per sekund. Dessa är dock uppenbart interpolerade och inte av särskilt hög kvalitet. 480 fps i Full HD-upplösning är det högsta läget vi tycker ser tillräckligt bra ut.
Stäng
Mjukvara
Med MIUI 12 tar Xiaomi sig allt längre ifrån Android och allt närmare iOS, med flera ovanliga förändringar av operativsystemet som kan vara praktiska men förvirrande för vana Android-användare. Vi är mest tacksamma för att Xiaomi ger oss möjlighet att anpassa mjukvaran för våra önskemål.
Läs mer om mjukvaranMIUI 12 gör mycket med hur Android fungerar och hur systemet är designat. Mer än någon annan. En förändring som Xiaomi har gjort i Android kallas ”Kontrollcenterstil”. Stilen gör det möjligt att svepa ner från olika delar av skärmen för att antingen visa notiser och mediakontroller eller för att bara visa snabbgenvägar. Systemet påminner mycket om iOS men vi är inte helt övertygade om att det är bättre än Androids vanliga system. Med den stora skärmen kan det vara svårt att svepa ner från den övre vänstra sidan av skärmen (för högerhänta). Konsekvensen av att notiser har en egen skärm är också att notiserna alltid ligger överst på skärmen. Även de kan alltså vara svåra att nå.
Som tur är så erbjuder Mi 11 Ultra både den gamla och nya designen som alternativ. Den gamla designen används som standard, medan ”Kontrollcenterstil” kan aktiveras i efterhand. Än en gång visar Xiaomi bristande planering och omdöme när det gäller mjukvara. Företagets till synes improviserade mjukvarustrategi ger inte högt förtroende för mjukvaran. Xiaomi lovar för övrigt inget om framtida uppdateringar.
Mer från MIUI 12
En fördel med den nya designen av snabbgenvägar är att Xiaomi har återintroducerat en design som Google tog bort i Android 9. Med MIUI 12 finns nämligen knappar för att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller anslutna Bluetooth-enheter direkt från snabbgenvägarna. En liten pil ger snabb åtkomst till en meny där vi kan göra våra val, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.
Snabbgenvägar och notiser är de absolut största förändringarna i MIUI 12. Det finns dock flera mindre nyheter. Den nya mjukvaran inkluderar nu en applåda, som har kommit och gått i andra versioner av företagets system. Det finns dessutom stöd för nya superbakgrunder, som kan animeras från lås- till startskärmen, samt små förändringar i hur behörigheter fungerar.
Xiaomis mjukvara är annars sig lik. Den inkluderar flera omfattande förändringar av Android. Det finns till exempel en appbytare med appar som visas i ett rutnät och inställningar med en oortodox ordning. Många av förändringarna kan verka onödiga men de gör ofta telefonen enklare att använda och löser designproblem som Android har haft i flera år. Att lägga inställningar för Wi-Fi och Bluetooth i toppen av Inställningsappen ser vi till exempel som ett misstag i vanliga Android. Det problemet ordnas i MIUI 12. Det finns helt enkelt anledningar att både störa sig på och uppskatta Xiaomis mjukvara.
Irriterande appar
En anledning att ogilla Xiaomis mjukvara, särskilt om du är Android-frälst, är de till synes överflöda apparna. Xiaomi har till exempel inkluderat en egen webbläsare, videospelare och säkerhetsapp. Säkerhetsappen är ett särskilt förvirrande och onödigt tillägg som sägs öka telefonens säkerhet genom att granska appar som installeras. Granskningen görs genom irriterande pop-up-meddelanden och budskap som vi tror förvirrar mer än de gör nytta. Säkerhetsappens appgranskningar går att inaktivera men tillsammans med reklamappar från till exempel Amazon Shopping och inkluderade spel, finns det anledning att vara irriterad på mjukvara i överflöd.
Stäng
Prestanda och lagring
Xiaomi Mi 11 Ultra har samma Qualcomm Snapdragon 888-krets som vi sett i andra Mi 11-mobiler. Kretsen är mycket kraftfull och gör telefonen snabb i alla situationer vi kan sätta den i. Den kan också bli väldigt varm när vi spelar spel eller använder kameran. I vissa fall kan det påverka prestanda. I syntetiska tester ser vi grafikprestanda sjunka med 10 procent. Det är betydligt mindre än med många andra Snapdragon 888-modeller. Telefonens yttertemperatur ökar dock till 47 grader Celsius. Det gör den obehagligt varm att hålla. Som tur är blir den aldrig riktigt så varm i vardaglig användning och throttling är ett relativt litet problem för Mi 11 Ultra. Med 12 GB RAM och 256 GB lagring är den också väl utrustad för tunga applikationer och spel, även om vi gärna hade sett stöd för microSD-kort.
Det finns olika versioner av mobilen. Vilken funkar bäst som alla andra telefoner här? Ska man roota själv eller det behövs inte alls?