Xiaomi Mi 9
6.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,39 tum
Bra att veta:Det finns en 128 GB-modell om mer lagring önskas. Den saknar nämligen microSD-kortläsare.
Fördelar
+ Kameran
+ Kraftfull processor
+ Trådlös laddning
+ Bar batteritid
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Saknar microSD-stöd
- Bräcklig glasbaksida
- Lite underlig mjukvara
Kamera7
Skärm7.3
Batteri7.3
Kamera7
Skärm7.3
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi 9 är en seriös flaggskeppsmobil. Det är lätt att glömma när man ser priset. Den är först ut i Sverige med Qualcomms senaste och mest kraftfulla chipset, den har en oväntat bra batteritid, en rik men färgexakt skärm och en riktigt bra trippelkamera. Mi 9 är definitivt en av de mest imponerande mobilerna vi testat på väldigt länge. Med ett lanseringspris på runt hälften av flera konkurrerande flaggskepp, lyckas Xiaomi till och med slå OnePlus på fingrarna. Mi 9 är kort sagt en helt otrolig mobil för pengarna.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Mi 9 har en rund och snäll design som dock har det mesta av vad dagens bästa flaggskepp har. Med trådlös laddning, en stadig glas- och metalldesign och tunna skärmramar är det i princip bara vattentätning som saknas. Det är otroligt imponerande för klassen.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Mi 9 är inte vilken mobil som helst. I sin design känns den dock ganska anonym. Det är svårt att sticka ut med design på dagens smartphonemarknad och Xiaomi gör inget större försök att inte se ut som alla andra. Baksidan har de senaste årens nu klassiska glasbakstycke. Till skillnad från många konkurrenter i klassen utnyttjar dock Mi 9 sin design för att ge utrymme för trådlös laddning. Det hade inte varit möjligt med ett bakstycke av aluminium. Nackdelen med materialet är givetvis att det riskerar att spricka men i Mi 9 finns det åtminstone minst en tydlig fördel med det.

Glasbakstycket gör Mi 9 hal, särskilt för personer med torr händer. Xiaomi skickar som tur är med ett stilrent plastskal som ger bra grepp och skyddar mot fallskador. Plastskalet gör också att Mi 9 ligger lite mer stadigt på ett platt bord, eftersom kameran sticker ut en dryg millimeter och gör telefonen lite instabil.

Kamera med extra flärd

Kameramodulen innehåller tre kameror, precis som många andra populära flaggskeppsmobiler. Runt huvudkameran finns en ring som bryter ljus i stil med ett prisma som sprider ljus av olika färg i olika riktningar. Det ger en lite speciell effekt.

Glaset på baksidan möter metallramen längs sidorna. Mötet är nära på perfekt. Tillsammans med de ganska kraftigt rundade sidorna och hörnen är därför Mi 9 fri från obekväma eller vassa kanter. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger ganska bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare för att styra TV-apparater och annan liknande utrustning. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget minneskort. Här finns också en fjärde knapp som leder raka vägen till Google Assistent. Knappens funktion kan anpassas och den kan ha olika funktioner för korta och långa tryck. Knappen sitter praktiskt för att vara enkel att nå och använda.

På undersidan finns slutligen en USB Typ C-port, en högtalare och en mikrofon. Här finns alltså ingen hörlursport. Som ett plåster på såret inkluderar Xiaomi en 3,5 mm-adapter, även om det inte ingår några hörlurar.

Som en droppe

Framsidan bjuder på en AMOLED-skärm som mäter 6,39 tum. Med tunna ramar och en liten droppformad flärp längst upp har Mi 9 en skärm och en design på framsidan som är nästan identisk med OnePlus 6T. De två mobilerna har nästan exakt samma yttermått med det enda undantaget att Mi 9 har en lite tunnare profil och en gnutta lägre vikt. En intressant skillnad är dock att Xiaomi har byggt in en liten notislampa ovanför skärmen. Det saknar allt fler konkurrenter, inklusive OnePlus 6T.

Precis som OnePlus 6T har också Xiaomi Mi 9 en fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen. Läsaren är optisk och behöver därför lysa upp fingret för att ta en bild på det. Även om Xiaomi skryter om att läsaren är ”förbättrad”, är den fortfarande betydligt långsammare och mindre pålitlig än kapacitiva fingeravtrycksläsare. Den fungerar bäst om fingret trycks ganska hårt mot glaset och den kan definitivt användas pålitligt om fingret placeras rätt. Den är dock fortfarande inte alls lika förlåtande som den kapacitiva fingeravtrycksläsaren på till exempel Mi 8.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi Mi 9 har en 6,39 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Skärmen har alltså lite för låg upplösning för att kunna konkurrera med den detaljrikedom som till exempel Samsung Galaxy S10 kan erbjuda. Med en maximal ljusstyrka på 604 nits är den dock väl synlig i ljusa miljöer. Skärmens varma ”Automatisk kontrast”-läge erbjuder dessutom ett färgrikt DCI-P3-läge med bra färgexakthet för trovärdiga men färgrika bilder. Standard-läget är absolut bäst men kan inte visa HDR-material, eftersom det begränsar skärmen till Rec-709-färg. För sin klass presterar skärmen i Mi 9 ändå riktigt bra. Märkbart bättre än Mi 8 och Mi Mix 3. Vi skulle alltid kunna önska lite högre detaljrikedom men Xiaomi har ändå hittat en bra kompromiss och gjort ett bra jobb med att utnyttja skärmens kvaliteter.

 

Högtalare

Xiaomi Mi 9 har en monohögtalare på sin undersida. Den får alltså ingen hjälp från hörluren. Den producerar ljud av hög volym, vilket gör den praktisk för till exempel röstsamtal i bullriga miljöer. Mellanregistret låter dock lite burkigt och otydligt. Medan OnePlus 6T har en lite skärande högtalare låter alltså Mi 9 nästan tvärt om, lite burkigt och dovt. Det gör den ganska medioker för musik. Ljud är alltså en sak som fortfarande skiljer Mi 9 från de dubbelt så dyra flaggskeppen.

 

Batteri

Med ett batteri på 3 300 mAh har Mi 9 faktiskt ett lite mindre batteri än Mi 8. OnePlus 6T har ett ännu större batteri, på 3 700 mAh. Trots det har Mi 9 den bästa batteritiden i gänget. Även om skillnaden gentemot OnePlus 6T inte är stor är det uppenbart att både Xiaomis mjukvara och Qualcomms nya hårdvara hjälper för att göra Mi 9 riktigt effektiv. Det betyder att normala användare kan vänta sig en marginal på runt 40 procent vid slutet av en vanlig dag och att även krävande användare kan klara sig på en laddning, med marginal. Snabbladdaren som inkluderas är inte riktigt lika snabb som OnePlus-laddaren men Mi 9 är nästan ensam om att ha stöd för snabb trådlös laddning i klassen. Riktigt imponerande.

 

Kamera

Xiaomi Mi 9 har en 48 megapixelsensor som sparar 12 megapixelbilder. Den assisteras av en telefotokamera och en vidvinkelkamera. Det ger Mi 9 den populära tre kamera-mixen. Det är inte bara en gimmick. Kameran presterar också riktigt bra med hög detaljrikedom och brett dynamiskt omfång i ljusa miljöer och bra prestanda i mörka, särskilt med tanke på priset.

Läs mer om kameran

Xiaomi Mi 9 har ett riktigt imponerande kamerasystem för sitt pris. Huvudkameran fångar mycket detaljrika bilder. I ljusa miljöer ligger faktiskt Mi 9 steget före till och med Apple iPhone XS Max. Kamerans mjukvara lyckas hitta en bra balans i färg och kontrast som behåller ett brett dynamiskt omfång, utan att bilder ser för platta ut. Vi gillar till exempel hur kameran vågar erbjuda kontrast när iPhone ofta är lite mer reserverad.

I mörka miljöer presterar Mi 9 helt okej. I riktigt mörka miljöer får den kämpa för att erbjuda en bra exponering. Den höjer ISO-talet mer än konkurrenterna men vågar inte förlänga slutartiden tillräckligt. Det beror sannolikt på att vi fotar våra testbilder på bar hand och därför på kamerans avsaknad av optisk bildstabilisering.

När det är mörkt och kameran ändå behöver bred dynamik presterar den också ganska bra. Även här har den dock svårt att konkurrera med iPhone XS Max, som kan använda sitt stabiliseringssystem för att ta flera exponeringar.

Andra perspektiv

Mi 9 har en telefotokamera med två gånger zoom i relation till huvudkameran. Den fortsätter att imponera med hög detaljrikedom. Här ser vi att mjukvaran behöver applicera lite hårdare brusreducering för att hålla störningar borta men den ligger ändå steget före Huawei P20 när det gäller brushantering, kontrast och detaljrikedom.

Mi 9 har slutligen också en vidvinkelkamera som erbjuder ett brett och intressant perspektiv. Den har bra färgåtergivning och helt okej dynamiskt omfång som lyckas behålla detaljer även i krävande situationer. Objektivet är dock ganska dåligt. Bilden är bara skarp i mitten och även där är den inte särskilt detaljrik. Längs kanterna och i hörnen syns stora problem med kromatiska aberrationer och dålig skärpa. Vidvinkelobjektivet är kort sagt bara intressant för speciella tillfällen, där bilden kanske bara ska delas på sociala medier. Kamerans låga kvalitet är snabbt märkbar i större format.

Märkbar brist på stabilisering

Med stöd för 4K med 60 bilder per sekund och slow motion med 960 bilder per sekund är Mi 9 bra på pappret. Det är den också i praktiken. Det enda större problemet är bristen på optisk stabilisering som kan göra video lite skakig när den användas för att filma utan annan stabilisering.

Den främre kameran presterar också bra och erbjuder ett brett dynamiskt omfång. Vi är särskilt imponerade av hur naturliga bilderna ser ut med Mi 9:s HDR-läge, eftersom många konkurrenter ofta har problem med synliga ljusförstärkningar runt mörka objekt. Det problemet lider Mi 9 inte av till samma grad. Även om den främre kameran inte riktigt kan konkurrera med de dyraste flaggskeppens främre kameror, presterar den ändå bra för sin klass.

Stäng

 

Mjukvara

Med Android 9 och MIUI 10.2 har Mi 9 en ganska hårt anpassad version av Android. Den förändrar det mesta men en hel del till det bättre. Flera ovanliga förändringar kan dock peta lite i ögonen på vana Android-användare.

Läs mer om mjukvaran

MIUI är en av världens hårdast anpassade version av Android. Mjukvaran förändrar allt från små estetiska saker till grundläggande funktioner i operativsystemets logik. Vissa förändringar är faktiskt riktigt smarta. Vi gillar till exempel systeminställningarna som är ordnade för att visa ganska oanvändbara inställningar längst upp. Det gör att de mest använda inställningarna är praktiskt placerade där de faktiskt kan nås med en hand.

Vi gillar också MIUI:s lite annorlunda notissystem som gör det möjligt att senarelägga notiser med ett svep till vänster över en notis. Ett svep till höger stänger istället notisen. Vanliga Android har visserligen en liknande funktion men den är inte alls lika lätt att använda som Xiaomis.

Sämre än Android

Xiaomi har valt att göra flera standardinställningar som är lite underliga för att vara på Android. Det går till exempel inte att använda någon appskärm. MIUI:s förinstallerade launcher kräver att alla installerade appar visas på hemskärmen. Det problemet går att lösa genom att installera en annan launcher, så som Xiaomis egen Poco-launcher. Det är ändå underligt att Xiaomi valt att ta bort en grundläggande del av hur appar hanteras i Android.

En annan underlig standardinställning gör att notisikoner inte visas i statusfältet. Trots att Mi 9 har en ganska liten flärp och gott om utrymme för notiser i systemfältet är notisikoner helt avstängda som standard. I likhet med Mi Mix 3 går det att aktivera notiser men då visas inkommande notisikoner bara när notisen först kommer in, sen göms den igen. Det är alltså en förändring från Mi Mix 3, där notiser visades tills de togs bort av användaren. Även om användaren går in och ändrar inställningen för notisikoner går det alltså fortfarande inte att se vilka notiser som väntar. Detta gör systemfältet i Mi 9 lika oanvändbart som i Mi 8. I detta fallet har dock Xiaomi alltså bara valt att inte låta användare se några ikoner för notiser.

Inga notiser i systemfältet. Notiserna visas bara i några sekunder.

Med undantag för en dålig launcher och lite underliga standardinställningar är Xiaomis mjukvara trevlig att använda. Den är snabb och användarvänlig. Det stora antalet Xiaomi-speciifika appar, som inte erbjuder mer än vad Googles appar redan gör, är dock lite frustrerande. Även om vi gillar vissa förändringar som Xiaomi har gjort hade vi helt enkelt hellre haft lite renare mjukvara som kanske också kunde komma med ett mer tydligt löfte om framtida uppdateringar.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Som en mobil som tillhör den övre halvan av dagens mellanklass är det lite lustigt att Xiaomi Mi 9 är först ut på den svenska marknaden med Qualcomms senaste Snapdragon 855-chipset. Qualcomms nya processor erbjuder extrem prestanda som gör Mi 9 redo för dagens mest krävande appar men också för morgondagens tyngsta behov. 6 GB RAM räcker så det blir över för riktigt tunga appar. Med 64 GB lagring i den billigaste modellen finns lagring för användare som till exempel inte vill kunna lagra stora videoinspelningar. För dig som vill ha mer utrymme finns en 128 GB-modell (den som vi testat). Den kan vara värd en titt eftersom Mi 9 saknar microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,39 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 157,5 × 74,67 × 7,61 mm
Vikt 173 gram
Kamera 48 MP, 12 MP, 16 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 855, 2,84 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

12 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 5 =