+ Ljusstark skärm
+ Flaggskeppsprocessor
+ Hörlursport
- Högtalaren
- Övermättad skärm
- Underlig mjukvara
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Xiaomi Mi 9T Pro är en unik smartphone. Den är nämligen en nära identisk kopia av Mi 9T, som bara skiljer sig tack vare ett förändrat processorchipset. Det är typ av skillnad som konsumenter är vana vid att se i laptops men inte i smartphones. Resultatet är en smartphone som erbjuder samma fördelar som det utmärkta syskonet Mi 9T, med lite extra kraft under huven. Den extra prestandan kräver givetvis ett högre pris och det gör att Mi 9T Pro tvingas konkurrera med Xiaomis egen Mi 9, som har en bättre skärm, betydligt bättre kamera och en lite nättare design. För dig som verkligen vill ha en hörlursport eller prioriterar batteritid är ändå Mi 9T Pro ett riktigt starkt alternativ i den heta mellanklassen.
Hårdvarudesign
Från utsidan är Xiaomi Mi 9T Pro en ren kopia av Mi 9T. Det är inte nödvändigtvis något dåligt. Den erbjuder en modern design och en stadig konstruktion. Designen är möjligen lite för ambitiös med en motoriserad selfiekamera som resultat men vi uppskattar i alla fall en telefon med båda kraft innanför huven och hårdvarufunktioner så som en hörlursport.
Läs mer om hårdvaranXiaomi Mi 9T Pro är en ganska ovanlig typ av smartphone. Den erbjuder nämligen flaggskeppsprestanda i ett yttre som annars är oförändrat i jämförelse med den vanliga och billigare 9T-modellen. Yttermåtten är identiska, skärmen är identisk, kamerorna är identiska och designen är identisk. Den enda betydande skillnaden är de interna uppgraderingarna. Det gör den väldigt ovanlig.
Modernt komplex
Det oförändrade yttre är inte nödvändigtvis något dåligt. Designen är definitivt modern, om än lite onödigt komplex. Den exemplifieras av den heltäckande skärmen och den mekaniskt drivna selfiekameran. Den speciella designen gör att skärmen är fri från flärpar, hål eller andra konstiga kompromisser. Det gör dock också att den främre kameran är lite långsammare att använda och att den förlitar sig på en elektrisk motor som riskerar att gå sönder. För dig som inte använder den främre kameran så ofta kan det ändå vara en bra kompromiss. Skärmen är definitivt stor och definitivt trevligare att titta på videos med än en skärm med svarta flärpar eller hål.
Baksidan av Mi 9T Pro är täckt av glas med rundade sidor och en enfärgad bakgrundsfärg som långsamt går över till ett randigt, nästan kolfiberliknande mönster längs kanterna. Effekten är främst synlig på nära håll och i bra belysning. Det ger den ett utseende med karaktär, utan att sticka i ögonen allt för mycket. På baksidan finns tre kameror med en tydlig röd ring runt huvudkameran. Ringen ger också lite karaktär till en design som annars hade riskerat att kännas lite anonym.
Sidorna är gjorda av aluminium och ger telefonen en stadig konstruktion. Längs höger sida finns en på/av-knapp med en återkommande röd accentfärg. Ovanför den finns två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns den främre kameran, som alltså matas ut ur telefonen med en motor. I kameramodulen finns också en enfärgad notislampa som visar inkommande notiser och laddningsstatus. Det är mer än vad de flesta konkurrenter kan skryta med och vi gillar det skarpt.
Små skillnader med syskonet
Utöver kameran bjuder också ovansidan på en hörlursport. Det skiljer Mi 9T Pro från syskonet Mi 9, som annars är väldigt lik Mi 9T Pro när det gäller både pris och funktioner. Placeringen av hörlursporten på ovansidan är lite opraktisk eftersom den får kablar att sticka ut från båda ändarna av mobilen. En hörlursport är ändå definitivt bättre än ingen alls.
Längs undersidan finns en mikrofon, en högtalare och en kortläsare. Här finns plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. Slutligen finns en USB Typ C-port som bjuder på laddning men inte mycket mer, eftersom den är begränsad till USB 2.0. Till skillnad från Mi 9 har inte heller Mi 9T Pro stöd för trådlös laddning. Det vore vanligen inget större problem, om Xiaomi som sagt inte hade sålt en liknande mobil med ett liknande pris.
Framsidan av Mi 9T Pro domineras som sagt av en stor och heltäckande skärm. Ovanför skärmen finns en liten hörlur men inte mycket mer än så. Under skärmen finns en gömd optisk fingeravtrycksläsare. Den är relativt snabb och pålitlig men är både långsammare än till exempels OnePlus utmärkta läsare men också långsammare än traditionella kapacitiva läsare. För sin klass presterar ändå läsaren i Mi 9T Pro ganska bra.
Stäng
Skärm
Xiaomi Mi 9T Pro har exakt samma bildskärm som både Mi Mix 3 och Mi 9T. AMOLED-skärmen mäter 6,39 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 340. Den presterar helt okej med en hög ljusstyrka på över 600 nits och gott om färg. Inget färgläge erbjuder dock särskilt bra återgivning med ordentligt överdrivna färger i det automatiska läget. Som standard är skärmen dessutom ganska kallblå, även om det kan justeras ganska enkelt med vitbalansverktyget. Vi föredrar skärmen som sitter i Mi 9, tack vare betydligt bättre färger, men Mi 9 kan inte skryta med en kompromisslöst heltäckande skärm som Mi 9T Pro kan.
Högtalare
Mi 9T Pro har en relativt kratfull men tyvärr ganska dålig högtalare. Höga frekvenser har en tendens att skära sig på höga frekvenser, vilket stundtals gör högtalaren obehaglig att lyssna på. Med ett betydligt högre pris än vad Mi 9T säljs för, kan den inte heller riktigt skylla på priset. I likhet med Mi 9 är därför högtalaren en av Mi 9T Pros största svaghet.
Batteri
Xiaomi Mi 9T erbjuder riktigt bra batteritid och ligger inte långt efter. Trots ett än mer kraftfullt chipset udner huven erbjuder Xiaomi imponerande effektivitet för att leverera en lång dags användning för även mycket krävande användare. Normala användare kan vänta sig en marginal på minst 40 batteriprocent med potential för två dagars lättare användning. Syskonet Mi 9 kan skryta med stöd för trådlös laddning, vilket Mi 9T Pro saknar. Med en bra inkluderad snabbladdare och batteritid för även de längsta dagarna, är Mi 9T Pro det bättre valet för dig som vill kunna lita på telefonen genom långa dagar.
Kamera
Vi var riktigt imponerade av kameran i Xiaomi Mi 9T. För sitt låga pris har Mi 9T en riktigt bra kamera. Mi 9T Pro kostar betydligt mer men behåller en nästan oförändrad kamera. Med sitt högre pris är den därför inte riktigt lika imponerande. Syskonet Mi 9 är ett betydligt bättre val för den fotointresserade.
Läs mer om kameranHuvudkameran har en 48 megapixelsensor, samma typ av Sony-sensor som sitter i många konkurrenter i klassen. Den erbjuder marknadsledande detaljrikedom men Xiaomis mjukvara prioriterar ofta hög detaljrikedom framför ett brett dynamiskt omfång. Det skiljer den lite från Xiaomi Mi 9 som ofta tar plattare bilder med betydligt bredare täckning. Vi föredrar både Asus ZenFone 6 och Xiaomi Mi 9 i de flesta situationer men Mi 9T Pro kommer nära i många fall.
I mörka miljöer ligger Mi 9T Pro väldigt nära konkurrenterna. Skillnader i mjukvara och/eller hårdvara gör dock att vi kontinuerligt ser betydande skillnader i detaljrikedom och skärpa. Mi 9 lyckas betydligt bättre och hittar lättare rätt fokus när ljuset verkligen tryter. Även här är dock skillnaderna ganska små.
Två extra perspektiv
Zoomkameran erbjuder ett bra extra perspektiv som ger högre detaljrikedom än vad digital zoom hade gett från huvudsensorn, åtminstone i ljusa miljöer. Även här ligger Mi 9 steget före med lite högre detaljrikedom.
Vidvinkelkameran är också bra att ha men den är tyvärr ganska dålig. Objektivet är sannolikt den största boven i dramat som gör att många bilder helt saknar skärpa längs kanterna av bilden. Det dynamiska omfånget är dessutom ganska dåligt. Det betyder att vidvinkelkameran visserligen kan ta lite speciella bilder men att den bara ger rimliga resultat i förlåtande situationer.
Video är den enda större nyheten mellan Xiaomi Mi 9T och Mi 9T Pro. Ett mer kraftfullt chipset ger stöd för 4K 60p-inspelning. Videoinspelning är bra, även om det märks att konkurrenter så som Asus ZenFone 6 kan erbjuda betydligt bättre bildstabilisering.
Stäng
Mjukvara
Med Android 9 och MIUI 10.3 har Mi 9T en ganska hårt anpassad version av Android. Den förändrar det mesta men en hel del till det bättre. Flera ovanliga förändringar kan dock peta lite i ögonen på vana Android-användare.
Läs mer om mjukvaranDetta test har delar som är mycket lika delar av vårt test av Mi 9, på grund av de stora likheterna mellan modellerna.
MIUI är en av världens hårdast anpassade version av Android. Mjukvaran förändrar allt från små estetiska saker till grundläggande funktioner i operativsystemets logik. Vissa förändringar är faktiskt riktigt smarta. Vi gillar till exempel systeminställningarna som är ordnade för att visa ganska oanvändbara inställningar längst upp. Det gör att de mest använda inställningarna är praktiskt placerade där de faktiskt kan nås med en hand.
Vi gillar också MIUI:s lite annorlunda notissystem som gör det möjligt att senarelägga notiser med ett svep till vänster över en notis. Ett svep till höger stänger istället notisen. Vanliga Android har visserligen en liknande funktion men den är inte alls lika lätt att använda som Xiaomis.
Sämre än Android
Xiaomi har valt att göra flera standardinställningar som är lite underliga för att vara på Android. Det går till exempel inte att använda någon appskärm. MIUI:s förinstallerade launcher kräver att alla installerade appar visas på hemskärmen. Det problemet går att lösa genom att installera en annan launcher, så som Xiaomis egen Poco-launcher. Det är ändå underligt att Xiaomi valt att ta bort en grundläggande del av hur appar hanteras i Android.
Med MIUI 10.3 går det nu att aktivera notisikoner i systemfältet längst upp i mjukvaran. Det gick inte med MIUI 10.2 på Mi 9. Notisikoner är samtidigt en inställning som fortfarande måste aktiveras. Utan den inställningen går det inte att se om det finns någon notis som väntar. Med en så stor skärm, som dessutom inte har någon skärmflärp, har vi väldigt svårt att förstå varför Androids klassiska notisikoner inte visas som standard.
Med undantag för en dålig launcher och lite underliga standardinställningar är Xiaomis mjukvara trevlig att använda. Den är snabb och användarvänlig. Det stora antalet Xiaomi-specifika appar, som inte erbjuder mer än vad Googles appar redan gör, är dock lite frustrerande. Även om vi gillar vissa förändringar som Xiaomi har gjort hade vi helt enkelt hellre haft lite renare mjukvara som kanske också kunde komma med ett mer tydligt löfte om framtida uppdateringar.
Stäng
Prestanda och lagring
Med ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset och 6 GB RAM erbjuder Mi 9T Pro riktigt bra prestanda för sin klass. På Android-marknaden är det bara ett fåtal flaggskepp som kan erbjuda marginellt högre prestanda. För sin prisklass är det då svårt att klaga. När det gäller lagring har vi dock inte riktigt samma lyx. Grundmodellen har bara 64 GB lagring. För dig som vill kunna lagra mer finns det en 128 GB-modell men eftersom det inte finns någon microSD-kortläsare, går det inte att expandera lagringen i efterhand.