Xiaomi Mi 9T
5.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,39 tum
Bra att veta:Det finns också en 128 GB-modell som annars är identisk med den 64 GB-variant vi testat.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Ljusstark skärm
+ Bra huvudkamera
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Saknar microSD-läsare
- Högtalaren
- Övermättad skärm
- Underlig mjukvara
Kamera6.3
Skärm7.2
Batteri7.8
Kamera6.3
Skärm7.2
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi 9T är en av de häftigaste mobilerna vi testat på länge och den är ännu ett bevis på att Xiaomi är en av de mest innovativa och konkurrenskraftiga tillverkarna i världen. En ljusstark och heltäckande skärm kompletteras av imponerande batteritid och ett oväntat bra kamerasystem. Det är tre ingredienser som gör den till en riktigt bra smartphone. En kraftfull processor för sin klass och en lyxig design är bonusar som gör det ännu svårare att förstå hur otroligt billig Mi 9T är. Det är denna prisvärdhet som gör Mi 9T till potentiellt en av årets häftigaste smartphone.

 

Hårdvarudesign

Mi 9T är stadigt byggd och modernt designad för att ge ett intryck av ett betydligt högre pris än vad Xiaomi begär. En lite tjockare och tyngre design än Mi 9 ger utrymme för ett större batteri men också en hörlursport som saknas i syskonet.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Mi 9T har mycket gemensamt med sitt dyrare syskon Mi 9. En sådan sak är dock inte designen. Den skiljer sig på ganska många sätt. En av de mest märkbara skillnaderna är vikten. Med en vikt på 191 gram väger Xiaomi Mi 9T betydligt mer än Mi 9, på 173 gram, och andra konkurrenter i klassen. Det finns dock bra anledningar till viktskillnaden som vi ska återkomma till.

Mi 9T är dock intressant nog inte större än sitt syskon. Xiaomi har lyckats hålla nere yttermåtten på ett imponerande sätt med tanke på vad Mi 9T har att erbjuda. På baksidan sitter en glaspanel som ger en känsla av kvalitet men som inte har någon större praktisk fördel. Till skillnad från Mi 9 gömmer sig inget stöd för trådlös laddning bakom glaset. Det ganska bräckliga materialet kan i alla fall skyddas med ett inkluderat plastfodral.

Kolfiber-ränder

På mitten av den övre delen av baksidan finns telefonens kamerasystem, som består av tre kameror. De sticker ut en knapp millimeter, mindre än de gör på Mi 9. Det kan vi troligen tacka Mi 9T:s tjocklek för. Vårt svarta exemplar har vaga gråa kolfiber-liknande ränder längs kanterna av baksidan, som ger lite textur till en annars ganska anonym design. En röd ring runt den översta kameran ger dessutom lite uppskattad karaktär.

Glaset på baksidan möter ett metallband som sträcker sig som en ring runt mobilen. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger okej fysisk återkoppling men som glappar en gnutta i vårt exemplar. På ovansidan finns en mikrofon, hörlursport och ett hål för selfiekameran. Här ser vi alltså ännu fler stora designskillnader i jämförelse med Mi 9. Mi 9 saknar nämligen en hörlursport och har sin selfiekamera i en droppformad flärp på framsidan. Mi 9T har ingen plats för en kamera på framsidan. Kameran matas istället ut ur telefonen med en inbyggd elektrisk motor. Det gör att det tar ungefär en sekund att aktivera den främre kameran och att det finns en rörlig komponent i telefonen som riskerar att gå sönder. Vi uppskattar i alla fall Xiaomis lite unika röda LED-lampa som är inbyggd i kameran och som fungerar som en enfärgad notislampa.

På undersidan av Mi 9T finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort. Det finns alltså ingen microSD-kortläsare. Det kan vara ett problem för användare med höga krav på lokal lagring. Bredvid korten finns i alla fall också en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare.

Stor men ovanligt kompakt

Framsidan av Mi 9T täcks av en skärm och inte mycket mer. Det finns en lite tjockare ram under skärmen men de resterande ramarna är väldigt tunna. Det gör Xiaomi Mi 9T en gnutta smalare än till exempel Nokia 8.1, som har en 0,2 tum mindre skärm. Ingen telefon i klassen kommer kort sagt i närheten av Mi 9T när det gäller skärmyta kontra yttermått. Till och med Mi Mix 3 är lite större, samtidigt som den väger betydligt mer på grund av en onödigt komplicerad slider-design.

Ovanför skärmen finns en liten hörlur. Under skärmen finns också en inbyggd fingeravtrycksläsare. Den presterar helt okej för att vara en optisk läsare av sitt slag. Den är dock fortfarande märkbart långsammare och mindre pålitlig än traditionella kapacitiva läsare. Även om den är häftig hade vi föredragit en kapacitiv läsare på baksidan av telefonen.

Mi 9T är väldigt stadigt konstruerad och från utsidan ger den inget som helst intryck av att den egentligen hör hemma i mellanklassen. Den saknar vissa premium-funktioner så som vattentålighet men för sin klass ligger den ändå definitivt på topp.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi Mi 9T har till synes exakt samma bildskärm som Mi Mix 3. Den har helt okej men inte marknadsledande detaljrikedom och är inte mer än okej kalibrerad. En dålig vitbalans går att justera med mjukvaran med den övermättade skärmen går tyvärr inte att bli av med om den ska behålla sitt breda färgstöd. Med undantag för de lite överdrivna färgerna presterar dock skärmen riktigt bra med en imponerande maximal ljusstyrka på 630 nits. Faktumet att den är helt fri från flärpar eller andra störande hål, skadar inte och för sin klass är den trots allt bra.

 

Högtalare

Xiaomi Mi 9T har en kraftfull monohögtalare på sin undersida. Likt högtalaren i Mi 9 är den dock inte särskilt bra. Höga frekvenser skär sig på höga volymer, vilket gör det nästan obehagligt att lyssna på den. Högtalaren passar med andra ord bra för högljudda ringsignaler men inte lika bra för musik. Konkurrensen är samtidigt inte särskilt hög i prisklassen. Mi 9 har betydligt högre konkurrens med flera bra mobiler i sin prisklass som har stereohögtalare. I Mi 9T:s lägre prisklassen är konkurrensen betydligt mindre och även om vi inte kan beskriva den som mycket mer än medioker, kan högtalaren knappast beskrivas som en deal-breaker för priset.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh har Xiaomi Mi 9T potential för lång batteritid. Det levererar den också i praktiken. Ett energisnålt chipset ger imponerande uthållighet som kan ta normala användare genom en lång dag med minst 40 batteriprocents marginal. För många klarar den sig till och med genom två dagar. Det betyder dessutom att även mycket krävande användare inte behöver oroa sig för energitillgången. Med en inkluderad snabbladdare är det dessutom särskilt svårt att klaga. Mi 9T är kort sagt en riktig batterihjälte.

 

Kamera

Xiaomi Mi 9T har ett liknande men sämre kamerasystem än Mi 9. Den har samtidigt ett av klassens absolut bästa kamerasystem. Huvudkameran imponerar i nästan alla miljöer medan de andra två kamerorna erbjuder användbara perspektiv. Det finns kort sagt väldigt lite att klaga på och det är fascinerande för en så billig telefon som Mi 9T.

Läs mer om kameran

Xiaomi Mi 9T har ett system med tre kameror som är unika för klassen. Systemet är nära identiskt med Mi 9, då det består av en 48 megapixel huvudsensor, en vidvinkelkamera och en telefotokamera med två gånger zoom i relation till huvudkameran. Med det sagt använder Mi 9T andra sensorer än Mi 9. Det betyder att den inte riktigt kan hålla samma kvalitet.

Chockerande bra

Huvudkameran presterar ändå riktigt bra. Den har ett brett dynamiskt omfång, bra färgåtergivning, bra brusreducering i ljusa miljöer och riktigt hög detaljrikedom. Vi hade gärna sett lite bättre kantutjämning i de slutliga JPG-bilderna som huvudkameran spottar ut. Nu petar vi dock på riktigt små detaljer. I ljusa miljöer är Mi 9T inte långt ifrån Mi 9 och konkurrenter så som ZenFone 6.

Även i mörka miljöer erbjuder huvudkameran ett brett dynamiskt omfång och vi är helt ärligt chockade över vilken kvalitet Mi 9T kan leverera när ljuset verkligen tryter. Även om vi visste att skillnaderna mellan Mi 9 och Mi 9T är små, hade vi trott att de skulle vara betydligt större. Precis som Mi 9 hade Mi 9T gynnats av optisk bildstabilisering. Med den kvalitet som Mi 9T levererar i sin klass kan vi dock inte klaga.

Telefotokameran erbjuder ett perspektiv som numera är ganska ovanligt i de lägre prisklasserna. Den gör det med hög kvalitet som ger den en verklig vinst i jämförelse med konkurrenternas digitala zoom. Med det sagt är den inte så bra i mörka miljöer.

Tråkigt dålig vidvinkel

Vidvinkelkameran tar intressanta bilder men de är tyvärr ganska dåliga. Ett uselt objektiv gör att det bara är mitten av bilden som är någorlunda skarp. Ett brett dynamiskt omfång gör kameran okej för små format men den usla detaljrikedomen gör den svår att använda i någon situation där kvalitet är ett krav.

I kontrast till de dyrare konkurrenterna saknar Mi 9T stöd för 4K 60p-inspelning. Den är istället begränsad till 4K 30p. Den har dock stöd för slow motion, inklusive i 960 bilder per sekund. Utan optisk bildstabilisering är den definitivt inte marknadens bästa videokamera men den presterar bra för sin klass.

Stäng

 

Mjukvara

Med Android 9 och MIUI 10.3 har Mi 9T en ganska hårt anpassad version av Android. Den förändrar det mesta men en hel del till det bättre. Flera ovanliga förändringar kan dock peta lite i ögonen på vana Android-användare.

Läs mer om mjukvaran

Detta test har delar som är mycket lika delar av vårt test av Mi 9, på grund av de stora likheterna mellan modellerna.

Systeminställningar är ordnade för att göra vanliga inställningar, så som Wi-Fi och Bluetooth enklare att nå.

MIUI är en av världens hårdast anpassade version av Android. Mjukvaran förändrar allt från små estetiska saker till grundläggande funktioner i operativsystemets logik. Vissa förändringar är faktiskt riktigt smarta. Vi gillar till exempel systeminställningarna som är ordnade för att visa ganska oanvändbara inställningar längst upp. Det gör att de mest använda inställningarna är praktiskt placerade där de faktiskt kan nås med en hand.

Vi gillar också MIUI:s lite annorlunda notissystem som gör det möjligt att senarelägga notiser med ett svep till vänster över en notis. Ett svep till höger stänger istället notisen. Vanliga Android har visserligen en liknande funktion men den är inte alls lika lätt att använda som Xiaomis.

Sämre än Android

Xiaomi har valt att göra flera standardinställningar som är lite underliga för att vara på Android. Det går till exempel inte att använda någon appskärm. MIUI:s förinstallerade launcher kräver att alla installerade appar visas på hemskärmen. Det problemet går att lösa genom att installera en annan launcher, så som Xiaomis egen Poco-launcher. Det är ändå underligt att Xiaomi valt att ta bort en grundläggande del av hur appar hanteras i Android.

Med MIUI 10.3 går det nu att aktivera notisikoner i systemfältet längst upp i mjukvaran. Det gick inte med MIUI 10.2 på Mi 9. Notisikoner är samtidigt en inställning som fortfarande måste aktiveras. Utan den inställningen går det inte att se om det finns någon notis som väntar. Med en så stor skärm, som dessutom inte har någon skärmflärp, har vi väldigt svårt att förstå varför Androids klassiska notisikoner inte visas som standard.

Med undantag för en dålig launcher och lite underliga standardinställningar är Xiaomis mjukvara trevlig att använda. Den är snabb och användarvänlig. Det stora antalet Xiaomi-specifika appar, som inte erbjuder mer än vad Googles appar redan gör, är dock lite frustrerande. Även om vi gillar vissa förändringar som Xiaomi har gjort hade vi helt enkelt hellre haft lite renare mjukvara som kanske också kunde komma med ett mer tydligt löfte om framtida uppdateringar.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Xiaomi har valt Qualcomms ganska nya Snapdragon 730-chipset för Mi 9T och det är ett klockrent val. Det erbjuder runt 40 procent högre grafikprestanda än Snapdragon 710. Det gör Mi 9T helt okej som en spelmobil. Mi 9 har fortfarande dubbelt så hög grafikprestanda men Mi 9T har hittat en bra balans för många spel. Med 6 GB RAM har Mi 9T gott om systemresurser för att hantera alla tänkbara vardagssituationer utan några som helst problem. Mi 9T har kort sagt prestanda som ingen annan telefon i klassen kan komma i närheten av i nuläget.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,39 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 156,7 × 74,3 × 8,8 mm
Vikt 190 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 13 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 730, 2,2 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Hej. Kan man ändra temat i telefonen som man exempelvis kan på Honor 8 och så ändra utseendet på ikonerna?

    • Hej Ida!
      Den funktionen har saknats i telefoner i Europa men Xiaomi lovar att den kommer tillbaka inom kort. Så även om det kanske inte går just nu, så ska det gå snart.
      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tolv + 19 =