+ Tålig keramikbaksida
+ Ljusstark skärm
+ Trådlös laddning
- Saknar microSD-stöd
- Tung
- Medioker högtalare
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Xiaomi Mi Mix 3 sticker ut från mängden. Den har en av marknadens mest intressanta design tack vare en unik magnetisk slider-design. Slidern skapar dock en hel del problem. Den är lätt att aktivera av misstag och det är lätt att råka göra något helt annat på skärmen när den faktiskt ska användas. Den bidrar dessutom till att göra Mi Mix 3 till en ganska klumpig och särskilt tung mobil. För tyngden får användare visserligen en ganska bra skärm, ganska bra batteritid och en riktigt bra kamera. I slutänden är Mi Mix 3 ändå egentligen bara ett särskilt bra alternativ för dig som verkligen vill ha en annorlunda mobil för sakens skull.
Hårdvarudesign
Xiaomi Mi Mix 3 fortsätter i sina föregångares spår med en riktigt annorlunda design. Denna gången får vi njuta av en stor skärm med tunna ramar, en annorlunda slider-design och en ovanlig typ av keramikbaksida. Designen är häftig men tyvärr inte helt och hållet praktisk.
Läs mer om hårdvaranXiaomi Mi Mix-serien kan beskrivas som en av de första produkterserierna att popularisera dagens fokus på tunna skärmramar. Den första modellen var en ganska ovanlig modell med flera annorlunda lösningar för att optimera skärmens storlek. Xiaomi MI Mix 3 går i sin föregångares fotspår med en särskilt annorlunda lösning för telefonens främre kamera.
Istället för att placera selfiekameran ovanför skärmen, i ett hål i skärmen, i hakan under skärmen eller i en stor flärp i toppen av skärmen, har Xiaomi satsat på en lite underlig mekanisk lösning. Mi Mix 3 är nämligen delad på mitten. Genom att pressa skärmen neråt kan den främre delen av Mi Mix 3 glida ner över den bakre halvan för att avtäcka hörluren och kameran som sitter därunder. Mekanismen har en fjäderliknande känsla och ett tillfredställande klick. Även om mekanismen kanske känns som om den är baserad på fjädrar är den dock i själv verket baserad på magneter som hamnar i olika positioner. Det gör att mekanismen har ett visst motstånd men att den också kan klicka på plats när den har flyttats tillräckligt långt.
Häftigt: ja, praktiskt: nja
Den speciella mekanismen har en uppenbar fördel. Den gör skärmen större och ramen mindre på framsidan av telefonen. Den gör det också oerhört enkelt att starta kameran i selfieläget. Så fort kameran är synlig aktiveras nämligen kameran med den främre kameran redo att fota. Det finns dock också flera nackdelar med mekanismen. En stor nackdel är att den kan vara lite för lätt att dra ner. Det kan till exempel räcka att dra upp telefonen från fickan med tummen på skärmen för att mekanismen ska utlösas. Det betyder att kameran kan råka aktiveras av misstag ganska ofta. Hur ofta beror givetvis på användning men för oss skedde det ett tiotal gånger per dag.
Det är inte bara kameran som gömmer sig i den bakre delen av telefonen. Här sitter också hörluren, som har ett hål genom framsidan för att kunna användas när slidern inte är utdragen. Alla sensorer som behövs för att styra skärmen sitter dock i ramen ovanför skärmen. Det inkluderar avståndssensorn och ljussensorn för skärmens automatiska ljusinställning. Här finns också en enfärgad notislampa.
Xiaomi Mi Mix 3 har en väldigt speciell design. Om du är ute efter en telefon som sticker ut räcker den underliga mekanismen mer än nog för att uppfylla det behovet. Mekanismen gör det också som sagt väldigt enkelt och smidigt att ta en selfie. Det är en definitiv fördel med den. Om du dock varken är ute efter en mobil som är annorlunda för sakens skull eller efter en mobil som är smidig som selfiemobil, är den speciella slidern främst ganska klumpig och irriterande. Det går visserligen att inaktivera den självstartande kameran men faktumet att det är så lätt att råka dra ner skärmen av misstag gör den till en ganska irriterande designdetalj.
Lite för mycket av det goda?
Den glidande underdelen gör ramen ovanför skärmen nästan lika tunn som ramen längs sidorna. Med det sagt är Mi Mix 3 ändå en stor och ganska klumpig mobil. Den 6,39 tum stora skärmen gör det dock omöjligt för Mi Mix 3 att undvika en sådan stämpel. Den är samtidigt nästan 2,5 millimeter bredare än till exempel Huawei Mate 20 Pro, som har en skärm med samma diagonala mått. Känslan av en ovanligt klumpig design förvärras av faktumet att Mi Mix 3 väger väldigt mycket. Med en vikt på 218 gram är Mi Mix 3 en av de tyngsta mobilerna vi testat. Huawei Mate 20 pro väger i jämförelse 189 gram. Tyngd kan uppfattas som en indikation på kvalitet men vi är ganska säkra på att den egenskapen inte hade försvunnit om Mi Mix 3 till exempel vägde 20 gram mindre.
En orsak till Mi Mix 3:s höga vikt kan vara det speciella materialvalet på telefonens baksida. Trots att baksidan kanske ser ut att vara gjord av glas är den i själva verket tillverkad av en viss typ av keramik. Materialet kan visserligen fortfarande spricka på samma sätt som glas men det är istället mycket reptåligt. Det gör att det inte kan repas ens av många typer av sandkorn eller grus, som ofta är ett problem för härdat glas. För användare som vill undvika en krossad baksida är alltså ett skal fortfarande att rekommendera. När det gäller repor är dock Mi Mix 3 en av de mest tåliga på marknaden, åtminstone i teorin. Vi har tyvärr ingen mätutrustningen för att få en exakt siffra på materialets reptålighet.
På baksidan finns också en kameramodul med två vertikalt orienterade kameror och en tillhörande LED-lampa. Kamerorna sticker ut cirka en millimeter, vilket gör telefonen lite ostadig när den ligger på ett platt bord. På mitten av baksidan finns i alla fall också en fingeravtrycksläsare som är både snabb och lätt att nå.
Hej Google, med en knapp
På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som erbjuder bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort och slutligen också en Google Assistent-knapp. Knappen startar automatiskt Google Assistent men kan ställas in för att starta saker så som kameran, ficklampan eller den senast använda appen. Den kan också inaktiveras helt för den som tycker att den är för lätt att trycka in av misstag.
På undersidan finns en USB Typ-C-port, mikrofon och en högtalare. Här finns alltså ingen hörlursport. Utöver det saknar också Mi Mix 3 någon som helst vattentätning. Till skillnad från vissa Xiaomi-mobiler finns i alla fall stöd för NFC. Utöver det finns faktiskt också stöd för trådlös laddning. Xiaomi inkluderar till och med en trådlös laddare i lådan. Det är väldigt ovanligt i klassen och ger Mi Mix 3 ännu en intressant nisch.
Stäng
Skärm
Xiaomi Mi Mix 3 har en 6,39 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Det ger den bra detaljrikedom som dock inte riktigt kan konkurrera med de bästa flaggskeppen. Skärmen levereras med ett lite överdrivet skärmläge som också är ganska kallt. I inställningarna går det att justera skärmen för att göra den bättre. Då går det att få en ganska verklighetstrogen bild. Även i det bättre skärmläget ligger dock konkurrenter så som OnePlus 6T en bra bit framför Mi Mix 3 när det gäller bildkvalitet. Med det sagt imponerar Mi Mix 3 med en maximal ljusstyrka på 637 nits. Det gör den lätt att använda utomhus, även på riktigt soliga dagar. Det betyder kort sagt att Mi Mix 3 har en bra skärm för sin klass, även om det finns utrymme för förbättring.
Högtalare
Xiaomi Mi Mix 3 har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar ganska mediokert för sin prisklass. Den har inga problem med skärande dålig hantering av högre frekvenser som är vanligt bland billiga mobiler men den saknar också den detaljrikedom och klarhet som till exempel OnePlus 6T kan erbjuda i mellanregistret. Den fungerar alldeles utmärkt för många applikationer så som röstsamtal. Om du är ute efter en mobil för musiklyssnande och videos med högtalaren är Mi Mix 3 i alla fall inte ditt bästa alternativ.
Batteri
Med ett batteri på 3 200 mAh ligger Mi Mix 3 strax under många konkurrenter när det gäller batterikapacitet. I likhet med syskonet Mi 8 är vi ändå imponerade av dess batteriprestanda. Normala användare kan vänta sig en batterimarginal på 30–40 procent vid slutet av en dag. Det betyder att Mi Mix 3 fortfarande har marginal till övers för mer krävande användare. OnePlus 6T ligger fortfarande snäppet över när det gäller batteritid men skillnaderna är inte så stora som man kanske skulle kunna tro.
Kamera
Xiaomi Mi Mix 3 är en riktigt bra kamerasmartphone. Särskilt med tanke på vilken prisklass den konkurrerar i. Den har en tendens att överdriva färg och kontrast men det kan visserligen också som något positivt för vissa användare. Med bra prestanda i både ljusa och mörka miljöer bjuder i alla fall Mi Mix 3 på Xiaomis bästa kameraupplevelse.
Läs mer om kameranMi Mix 3 har två kameror på baksidan och två på framsidan. Huvudkameran på baksidan fotar 12 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,8. Kameran överraskade oss, helt ärligt, med sin imponerande prestanda. I ljusa miljöer erbjuder den bra detaljrikedom. Särskilt imponerande är kamerans möjlighet att hålla dynamiskt krävande bilder fria från brus. Här ligger till exempel OnePlus 6T en bra bit bakom. Xiaomis mjukvara överdriver kontrast och färg i sitt standardläge. När HDR-läget aktiveras minskar dock den effekten.
I mörka miljöer fortsätter Mi Mix 3 att imponera. Den visar prov på extremt brett dynamiskt omfång som skapar potential för bra fotografering i till exempel stadsmiljöer på nätter där både mörka och ljusa delar av ett motiv behöver täckning. Även när ett motiv bara är mörkt, och inte lika dynamiskt krävande, presterar kameran väl. OnePlus 6T prioriterar en bättre exponering men Mi Mi 3 erbjuder mer begränsat brus och högre detaljrikedom med en ändå användbar exponering.
Bokeh-selfies
Den främre kameran presterar också bra. Den hittar inte alltid rätt vitbalans och problemet med överdriven kontrast är återigen tydligt. Den sekundära kameran på framsidan används för bokeh-effekt och den fungerar faktiskt ganska bra. I likhet med den bakre kameran kan den dock få problem med detaljer så som hår. Med det sagt föredrar vi Mi Mix 3:s selfiekamera framför till exempel Huawei P20.
Med stöd för 4K UHD-inspelning i 60 bilder per sekund är Mi Mix 3 bra på pappret. Även i praktiken presterar den bra. Vi är också glada av att se stöd för super slow motion-video som är en funktion som nyligen börjat röra sig ner i prisklasserna.
Stäng
Mjukvara
Xiaomi Mi Mix 3 har en kraftigt anpassad version av Android som innehåller en hel del smarta anpassningar men också flera frustrerande dåliga standardinställningar. Med ett par justeringar ger den ändå en bra balans mellan funktionell och smart design.
Läs mer om mjukvaranMIUI är en av världens hårdast anpassade version av Android. Mjukvaran förändrar allt från små estetiska saker till grundläggande funktioner i operativsystemets logik. Vissa förändringar är faktiskt riktigt smarta. Vi gillar till exempel systeminställningarna som är ordnade för att visa ganska oanvändbara inställningar längst upp. Det gör att de mest använda inställningarna är praktiskt placerade där de faktiskt kan nås med en hand på stora mobiler.
Vi gillar också MIUI:s lite annorlunda notissystem som gör det möjligt att senarelägga notiser med ett svep till vänster över en notis. Ett svep till höger stänger istället notisen. Vanliga Android har visserligen en liknande funktion men den är inte alls lika lätt att använda som Xiaomis.
Underliga standardinställningar
Xiaomi har valt att göra flera standardinställningar som är opraktiska och underliga för att vara på Android. Det går till exempel inte att använda någon appskärm. MIUI:s förinstallerade launcher kräver att alla installerade appar visas på hemskärmen. Det problemet går att lösa genom att installera en annan launcher, så som Xiaomis egen Poco-launcher. Det är ändå underligt att Xiaomi valt att ta bort en grundläggande del av hur appar hanteras i Android.
En annan underlig standardinställning gör att notisikoner inte alls visas i statusfältet. Trots skärmens enorma storlek är det alltså helt omöjligt att veta när det väntar en notis. Xiaomi har valt att göra exakt likadant i både Mi 8 och Pocophone F1. Det är dock också två telefoner som begränsas av stora flärpar som tar upp mycket av utrymme i statusfältet. Det är definitivt inte fallet med Mi Mix 3. Som tur är finns det en inställning i Mi Mix 3 som gör det möjligt att aktivera notiser i systemfältet. Det är en räddning från ett annat katastrofalt dåligt beslut.
Slider som ett svärd
Xiaomi har lagt till lite specialinställningar för Mi Mix 3. Det går till exempel att bestämma vad slidern ska aktivera. Utöver kameran går det till exempel att aktivera en valfri app eller en skärm med information om väder, en klocka, miniräknare och snabbgenvägar till ficklampa och kamera. Det går dessutom att anpassa det ljud som spelas upp när slidern flyttas. Det går till exempel att få den att låta som ett svärd som tas in och ut ur sitt fodral.
Med undantag för en dålig launcher och lite underliga standardinställningar är Xiaomis mjukvara ganska trevlig att använda. Den är snabb och användarvänlig. Det stora antalet Xiaomi-specifika appar som inte erbjuder mycket mer än vad Googles appar redan gör är dock lite frustrerande. Även om vi gillar vissa förändringar som Xiaomi har gjort hade vi helt enkelt hellre haft lite renare mjukvara som kanske också kunde komma med ett tydligt löfte om framtida uppdateringar.
Stäng
Prestanda och lagring
Med ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset och 6 GB RAM erbjuder Mi Mix 3 gott om prestanda för sin klass. Den kan hantera alla applikationer och spel vi kan slänga på den. Där finns kort sagt inget att klaga på. Med 128 GB intern lagring har vi också svårt att klaga. Det enda vi hade kunnat önska vore en microSD-kortläsare som skulle kunna ge användare lite större flexibilitet med sin lagring.