Xiaomi Mi Note 10 Lite
6.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,47 tum
Bra att veta:Vårt test är av modellen med 8 GB RAM. Det finns en billigare modell med 6 GB RAM.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Har hörlursport
+ Transparent plastskal ingår
Nackdelar
- Saknar microSD-läsare
- Lite underlig mjukvara
- Grafikprestanda i underkant
Kamera6.7
Skärm7.3
Batteri8.5
Kamera6.7
Skärm7.3
Batteri8.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi Note 10 Lite erbjuder en attraktiv kombination av väl avvägda komponenter. Det absolut bästa är batteriet som ger en batteritid på tre dagar för många användare. Utöver det är det mesta precis som väntat för priset. Det inkluderar en ganska bra skärm, helt okej prestanda och gott om funktionalitet, inklusive en IR-sändare och hörlursport. Medan Mi Note 10 hade en kamera att fullkomligt briljera med, har Mi Note 10 Lite inte samma stjärnglans. Det gör att den har svårare att sticka ut och det ger den nya konkurrenter, som delvis kan erbjuda bättre kameraupplevelser. Mi Note 10 Lite är kort sagt det ultimata valet för den batterihungrige men den är inte mer än ett av många bra alternativ för alla andra.

 

Hårdvarudesign

Mi Note 10 Lite lånar det mesta från sitt dyrare syskon. Skillnaden syns på baksidan, där kameran knappt sticker ut. Glas och metall ger i alla fall en stadig konstruktion som dessutom får plats med gott om funktioner.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Mi Note 10 Lite är i stora drag en mobil vi redan har testat. Medan många konkurrenter med ”Lite”-betäckningar ofta helt saknar tekniska gemensamheter med sina dyrare syskon, är Mi Note 10 Lite väldigt lik Mi Note 10. Det inkluderar både insidan och utsidan. Det finns ändå något som skiljer dem och den största skillnaden syns på baksidan.

Xiaomi Mi Note 10 gjorde sig känd genom sin kamera. Det är just kameran som har förändrats med Mi Note 10 Lite. Den nya kameramodulen har fyra kameror, istället för fem. De är vertikalt orienterade i en rad med fyra LED-lampor placerade bredvid. Allt får plats i en svart rundad rektangel som ser ut som att den har fått lite extra svart färg för att försöka hoppa på en trend med rektangelformade kameramoduler. Till skillnad från kameran i Mi Note 10, så sticker kameran i Lite-modellen knappt ut ur telefonen. Det gör den ganska tjocka mobilen lite tunnare på sitt tjockaste ställe än Mi Note 10. Det gör den dessutom lite mindre utsatt för repor och gör att telefonen ligger stadigt på ett platt bord.

Baksidan täcks av glas, ett stadigt material som dessutom är lätt att hålla fritt från repor. Nackdelen är givetvis att det kan spricka. För att skydda glaset ingår ett gratis plastskal i lådan. Glaset på vårt vita testexemplar tonar mot rosa mot den undre halvan av baksidan. Det finns också en svart och en mörklila version av telefonen.

Ingen brist på funktion

Glaset är också rundat längs sidorna. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som erbjuder bra fysisk återkoppling. Längre ner finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort men inget microSD-kort. På ovansidan finns en IR-sändare, för att styra till exempel TV-apparater och ljudanläggningar. Undersidan bjuder slutligen på en USB Typ C-port, en mikrofon, högtalare och hörlursport. Hörlursporten är ett sätt som gör Mi Note 10 Lite till en lite ovanlig mobil från 2020.

Framsidan bjuder på en stor skärm med tunna ramar. Glaset och skärmen böjer sig ner mot sidorna, vilket kan störa vissa användare som kan råka komma åt skärmen med handflatan. I toppen av skärmen sitter en kamera och ett par sensorer. Kameran har en droppformad flärp för att få plats. Ovanför kameran finns också en hörlur, som bara fungerar som en hörlur, trots trenden mot högtalare i hörlurar.

En trend som Xiaomi inte har missat är den skärmmonterade fingeravtrycksläsaren. Xiaomi använder en optisk läsare. Den är tillräckligt bra för sin klass. På vårt exemplar upptäckte vi dock ett glapp mellan skärmen och läsaren. Glappet får skärmen att bukta in lite mot läsaren. Vi kan bara hoppas att detta är ett ovanligt fel bland sålda exemplar.

I sin prisklass kommer det inte som en överraskning att Mi Note 10 Lite saknar vissa funktioner, som annars är vanliga i övre prisklasser. Det inkluderar till exempel en vattentålig design och trådlös laddning. Det är som sagt inget vi saknar i klassen men det är funktioner som dyrare smartphones kan erbjuda.

Stäng

 

Skärm

Skärmen i Xiaomi Mi Note 10 Lite är sannolikt samma komponent som används i Mi Note 10. Den har nämligen exakt samma specifikationer, med en upplösning på 1 080 x 2 340 över 6,47 tum av AMOLED-panel. I praktiken presterar den också liknande med bara lite mer övermättad färger och lite lägre ljusstyrka än vår Mi Note 10. Skillnaderna är små och Mi Note 10 Lite erbjuder en bra skärm för sin klass. Den kan inte skryta med en högre bildfrekvens än 60 Hz men det är också sällsynt i klassen.

 

Högtalare

Xiaomi Mi Note 10 Lite har en monohögtalare på sin undersida. Högtalaren presterar helt okej för att sakna assistans från en hörlur. Den undviker den typ av distorsion som kan vara vanlig bland billiga mobiler och som vi har sett mycket av i Xiaomis tidigare modeller. Det gör den helt okej även för musik och video. Den ger inte den stereobild som dyrare och ett fåtal billigare modeller kan erbjuda men är tillräcklig för användare som vill kunna använda högtalaren för grundläggande behov.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 260 mAh har Xiaomi Mi Note 10 Lite batterikapacitet som räcker och blir över. Den erbjuder nästan exakt samma otroliga batteritid som sitt dyrare syskon. Det ger normala användare en batteritid för tre dagars användning, medan mer krävande användare kan klara sig i två dagar utan problem. Den inkluderar dessutom en kompetent snabbladdare och är därför kvick upp till 100 procent om det, mot all förmodan, skulle behövas. Det gör Mi Note 10 Lite till en av marknadens bästa när det gäller just batteritid.

 

Kamera

Xiaomi Mi Note 10 Lite har ett helt annat kamerasystem än Mi Note 10. Kamerorna skiljer sig på nästan alla sätt och är sämre på nästan alla sätt. Kameran är helt enkelt den del som Xiaomi har sparat pengar på. För sin klass presterar de ändå bra, även om äldre modeller så som Huawei P30 får Xiaomi att kämpa.

Läs mer om kameran

Huvudkameran har en upplösning på 64 megapixlar och den presterar bra i ljusa miljöer. Vi är inte överdrivet imponerade av detaljrikedomen från den men är mycket imponerade av kamerans effektiva HDR-läge. Den erbjuder det bredaste dynamiska omfång som vi sett i klassen. Vi noterar för övrigt att Mi Note 10 Lite inte lider av de problem som Mi Note 10 har med oskärpa på grund av ett kort skärpedjup.

I mörka miljöer har sensorn ganska stora problem. Huawei ligger visserligen i en helt annan division men även Samsung slår Xiaomi på fingrarna med bättre brushantering som ger högre detaljrikedom.

Dåligt med krut i extrakamerorna

Zoomkameran erbjuder två gånger optisk zoom och presterar helt okej. Det lite begränsade perspektivet ger inga stora vinster i detaljrikedom och zoomkameran har inte lika hög detaljrikedom eller lika brett dynamiskt omfång som huvudkameran. Huawei P30 konkurrerar med tre gånger optisk zoom och erbjuder helt enkelt mer detaljer.

Vidvinkelkameror är tyvärr Xiaomis svagaste gren. Det är den även i Xiaomi Mi Note 10 Lite. Den har så dålig optik att den saknar skärpa längs kanterna och har stora problem med kromatiska aberrationer. Vi uppskattar perspektivet men önskar att tillverkare som Xiaomi antingen satsade mer på sina vidvinkelkameror eller la pengarna på att förbättra andra komponenter.

Makrokameran fångar två megapixelbilder med ett kamerasystem som har autofokus. Vi gillar autofokus i makrokameror men ogillar den sensor som Xiaomi använder. Även i dagsljus har den stora problem med brus som är väl synligt, trots bildernas låga upplösning. Bildernas brusiga utseende gör dem svåra att använda om kvalitet är någon som helst prioritet.

Xiaomi Mi Note 10 Lite (makro)

När det gäller video presterar Mi Note 10 Lite bra. Den högupplösta sensorn gör ett bra jobb för att leverera video med hög detaljrikedom. Den saknar däremot stöd för 4K 60p-inspelning, vilket flera konkurrenter kan erbjuda.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Mi Note 10 Lite lanseras med Android 10 och MIUI 11. Det är ett hårt anpassat operativsystem med många smarta finesser som ibland blir till förvirring.

Läs mer om mjukvaran

MIUI 11 bjuder på mycket tunga anpassningar av Android, både estetiskt och funktionellt. Förändringarna innebär bland annat att hemskärmen inte har någon appskärm och att alla appikoner därför måste finnas på hemskärmen. Förändringar gör också att många knappar och inställningar har bytt plats. Funktionen i Android för Delad skärm har till exempel fått en egen knapp i appbytaren och det finns en snabbgenväg till Inställningar ovanför snabbgenvägarna när vi sveper ner med ett finger från toppen av skärmen. Xiaomi har dessutom ordnat om alla inställningar i inställningsappen. Många förändringar har stor betydelse för hur Android fungerar men de är också till stor del väl genomtänkta. Inställningarna är till exempel sorterade så att de vanligaste inställningarna inte ligger längst upp, där de är svåra att nå med en hand.

Nya färger och gammalt skräp

De största förändringarna som introduceras med den nya mjukvaran är estetiska. För det mesta tycker vi att Xiaomi går i rätt riktning. Bättre användning av färgade ikoner gör det lättare att navigera och bättre struktur i till exempel appbytaren gör det lättare att snabbt hitta rätt app.

MIUI 11 är fortfarande fullt av appar. Appar från Xiaomi och appar från annonsörer. Flera av Xiaomis appar är praktiska eller rent av nödvändiga. Det finns till exempel en app för FM-radio och en för IR-sändaren. Appar så som Säkerhet uppmanar samtidigt användare att manuellt ”städa” telefonen från ”skräp” som i själva verket sparas av appar för att de ska fungera bättre och snabbare. Appen Säkerhet inkluderar dessutom virusskanning som laddar upp information om användarens telefon till tre olika molntjänster. Funktionen är inte aktiv som standard och användaren måste godkänna användarvillkor för att använda den. Det finns dock inget som pekar på att antivirusmjukvara krävs för Android-telefoner och mjukvara som kräver manuell ”Säkerhetsskanning” skapar främst oro bland användare. Det är kort sagt dags för Xiaomi att lägga ner sin ”Säkerhet”s-app.

MIUI 11 är en lite underlig mjukvara med lite underliga preferenser. Notisikoner går nu äntligen att aktivera men de är fortfarande inaktiverade som standard, av någon outgrundlig anledning. Det går att skaffa en appskärm med en launcher som kan installeras från Google Play. På det sättet kan MIUI 11 passa de flesta som gillar att justera inställningar. Vi önskar bara att Xiaomi höll sig borta från onödiga anpassningar som inte gör Android bättre.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Xiaomi Mi Note 10 Lite drivs av ett Qualcomm Snapdragon 730G-chipset. Det är samma chipset som används av Mi Note 10. Det erbjuder kompetent CPU-prestanda och bra grafikprestanda frö att hantera de flesta spel. I mer krävande spel ser vi dock stor skillnad, även när vi jämför med konkurrenter i klassen. Huawei P30 erbjuder runt 75 procent högre prestanda. I Sverige säljs Mi Note 10 Lite främst med 8 GB RAM och 128 GB lagring. Det ger den 2 GB mer RAM än Mi Note 10. I praktiken gör inte det någon märkbar skillnad men det betyder att Mi Note 10 Lite potentiellt är mer säker inför framtidens mer krävande appar.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,47 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 157,8 × 74,2 × 9,7 mm
Vikt 204 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 2 MP, 5 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 730G, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 260 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − tolv =