Xiaomi Redmi 8
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,22 tum
Bra att veta:Vi har testat 64 GB-modellen av Redmi 8 som har 4 GB RAM. Det finns även en 32/3 GB-modell.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Högtalaren
+ Plats för microSD- och dubbla nanoSIM-kort
Nackdelar
- Låg grafikprestanda
- Lättrepad plastbaksida
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Saknar NFC
Kamera6
Skärm5.1
Batteri9.2
Kamera6
Skärm5.1
Batteri9.2
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Redmi 8 är en budgetmobil för dig som verkligen är ute efter en av de mest grundläggande smartphoneupplevelserna på marknaden. Med en riktigt imponerande batteritid kan den vara ett bra alternativ för dig som lägger uthållighet före allt annat. Bortom det är dock konkurrensen hård från till exempel Motorola One Macro, som erbjuder betydligt bättre prestanda, enklare mjukvara och en bättre kamera. Redmi 8 har kort sagt ingen annan ambition än att erbjuda det minsta möjliga. Det gör den också med ganska bra prisvärdhet men utan den orimligt höga prisvärdhet som Xiaomi erbjuder i de lite högre prisklasserna.

 

Hårdvara och design

Test Xiaomi Redmi 8 Surfa.se

För sitt pris har Redmi 8 en baksida med ett ovanligt lyxigt utseende. Lyxen stannar dock där. Det kommer inte som en överraskning. För sitt pris är det inte konstigt att den inte har utrymme för något annat än den enklaste designen. Det utesluter den också från mer avancerade egenskaper, så som vattentätning. För sin klass har den ändå en stadig konstruktion. Plasten undviker den knakiga och ostabila känsla som vissa plast-baserade mobiler kan ha.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Redmi 8 ligger i ett av marknadens lägsta prissegment men gör det med klass. Designen för den blåa versionen, som vi har testat, sticker ut från mängden och ger telefonen ett ganska påkostat utseende. Baksidan är gjord av plast och riskerar därmed att repas men kan skyddas med ett inkluderat transparent plastskal. Baksidan bryter ljus på ett intressant som får den att se ut som något lyxigare än bara en blå plastkomponent. De rundade sidorna ger telefonen ett snällt utseende som dessutom gör telefonen trevlig i handen. Vi diggar dessutom det svarta strecket på mitten av baksidan som ramar in varumärket, fingeravtrycksläsaren och kamerorna. Fingeravtrycksläsaren är för övrigt praktiskt placerad, pålitlig och tillräckligt snabb för sin klass.

Recension Redmi 8

Ganska generisk

Plastbaksidan sträcker sig ner över kanterna. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna är lätta att känna och ger helt okej fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare för att styra TV-apparater stereo-anläggningar och liknande. Det är en ovanlig funktion som är särskilt ovanlig i klassen. Längs vänster sida finns en kortläsare med utrymme för dubbla nanoSIM- och ett microSD-kort. Det är särskilt tacksamt för en telefon med relativt begränsat lagringsutrymme. Undersidan av Redmi 8 bjuder slutligen på en USB Typ C-port, en högtalare, en mikrofon och en hörlursport. Alla portar är alltså praktiskt placerade på samma sida.

Framsidan av Redmi 8 har en design som vi blivit vana vid att se i branschens lägsta klasser. En 6,22 tum skärm har rundade hörn, en väl tilltagen ram och en liten droppformad flärp i toppen. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer men ingen notislampa. Framsidan av Redmi 8 har kort sagt en ganska generisk design. Det är ett direkt resultat av telefonens pris.

Recension Xiaomi Redmi 8

Ett annat sätt som priset märks tydligt på är hårdvaran på insidan. Utan stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet är Redmi 8 begränsad till långsammare Wi-Fi, som kan få problem i tätbefolkade miljöer. Utöver det saknas stöd för NFC, vilket håller den borta från flera moderna betaltjänster.

Stäng

 

Skärm

Test Redmi 8

Xiaomi Redmi 8 har en 6,22 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 520 x 720. Skärmen är tyvärr ganska dålig och den mest uppenbart dåliga komponenten i telefonen. Utan stöd för DCI P3-färg kan den se lite platt ut i jämförelse med dyrare konkurrenter. Skärmens låga upplösning är dessutom ett synligt problem som ger låg detaljrikedom. En maximal ljusstyrka på 444 nits är helt okej för klassen men med många bildkvalitetsproblem och dessutom en kallblå vitbalans, har Redmi 8 en skärm som tyvärr gör den lite tråkig att använda.

 

Högtalare

Test Xiaomi Redmi 8 högtalare

Xiaomi Redmi 8 har en oväntat bra högtalare. Det är en monohögtalare på undersidan av telefonen. Den producerar ljud med hög volym och oväntat klart och detaljrikt ljud. Den har inte bra täckning bland lägre frekvenser men det är inte heller något vi väntar oss i klassen. För sitt pris är vi kort sagt förvånade över vad Redmi 8 kan erbjuda. Den är till och med bättre än Redmi Note 8 Pro, som kostar nästan dubbelt så mycket. Högtalaren är en oväntad egenskap för en så billig mobil som Redmi 8.

 

Batteri

Test Xiaomi Redmi 8 batteri

Med ett 5 000 mAh-batteri, ett effektivt Qualcomm Snapdagon 439-chipset och en 720p-upplöst skärm, är det ingen överraskning att Redmi 8 erbjuder en strålande batteritid. Den kan med lätthet erbjuda tre dagars batteritid för normala användare med minst två dagars batteritid för mer krävande användare. Den har inga häftiga snabbladdningsfunktioner men med en så imponerande uthållighet klår den alla konkurrenter i klassen just nu. Redmi 8 är kort sagt ett utmärkt val för både den ultimata prislappen och batteritiden.

 

Kamera

Test Xiaomi Redmi 8 kamera

I de lägsta klasserna finns det inga bra smartphonekameror. Redmi 8 är ännu en bekräftelse på det. Den presterar visserligen helt okej i mörka miljöer men utan ordentlig skärpa och ett ganska dåligt HDR-läge, riskerar den att vara en besvikelse för många. Den fungerar bra för enkel dokumentation men bör inte ses som ett seriöst alternativ för fotografering.

Läs mer om kameran

Xiaomi Redmi 8 har en 12 megapixelkamera som huvudkamera. Den assisteras av en djupkamera för porträttläget. I ljusa miljöer presterar kameran ganska mediokert. Den har ett betydligt mer begränsat dynamiskt omfång än konkurrenten Motorola One Macro och saknar dessutom konkurrentens skärpa. Den har samtidigt Xiaomis ganska platta bildprofil, som ser till att den inte krossar detaljer i onödan. För sitt pris är det svårt att förvänta sig mycket mer och Redmi 8 presterar ändå betydligt bättre än vad liknande prissatta mobiler gjorde för ett år sen. Men kamerautvecklingen går fort och i ljusa miljöer presterar Redmi 8 inte mer än okej för sin klass.

Bättre men platt

I mörka miljöer ser vi lite bättre resultat. Den slår faktiskt Motorola One Macro med ganska god marginal. Än en gång får vi se prov på Xiaomis platta bildbehandling, som saknar kontrast. Samsung Galaxy A20e presterar betydligt bättre men Redmi 8 lyckas åtminstone fånga en användbar bild i en miljö som Motorola One Macro helt misslyckas i.

När det gäller video är Redmi 8 begränsad till 1080 30p-video, likt många konkurrenter. Utan stabilisering är video ofta skakig och den har tydliga begränsningar i dynamiskt omfång. Den ligger ändå i linje med konkurrenterna i klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Redmi 8 baseras på MIUI 11, den senaste versionen av Xiaomis Android-mjukvara. Nyheterna är främst estetiska men med en ny launcher har Xiaomi lagt till ny funktionalitet som saknats i Xiaomis mjukvara i flera år.

Läs mer om mjukvaran
Inställningar kan ändras direkt från snabbgenvägar, utan att den öppna appen stängs i bakgrunden.

MIUI 11 är ett kraftigt anpassat gränssnitt för Android. Det förändrar det mesta, både i design och funktion. Det förändrar ordningen av inställningar, utseende för hur senaste appar visas, hur snabbgenvägar och notiser fungerar och mycket mer. Vissa förändringar är faktiskt väldigt praktiska. De låter till exempel användare komma åt inställningar för att byta Wi-Fi-nätverk och Bluetooth-enheter utan att byta app i bakgrunden. Det är funktionalitet som försvunnit från Android sedan Android 9. Xiaomi har dessutom ett starkt fokus på att göra gränssnittet lätt att använda på en stor skärm. Sättet som information presenteras på gör de vanligast använda alternativen tillgängliga längre ner på skärmen, för att vara lättare att nå.

MIUI har flera underliga inställningar som kan göra mjukvaran lite förvirrande för vana Android-användare. Inkommande notisikoner visas till exempel inte i systemfältet.

Uppdaterad med applåda

I en uppdatering av Xiaomis Launcher som lanserades en vecka innan vi publicerar detta testet, så introducerades ny funktionalitet för att aktivera en applåda. En ny inställning låter användaren byta ”Hemskärm” till ett alternativ kallat ”Visa applåda”. Alternativet introducerar en applåda, i stil med den som sedan tidigare finns tillgänglig i Android och Xiaomi Pocophone F1. När den är aktiverad räcker det att svepa upp från hemskärmen för att nå alla appar, som till exempel kan sorteras i bokstavsordning.

Xiaomis underliga val av inställningar riskerar att förvirra många. Med de senaste förändringarna i mjukvaran börjar företaget åtminstone återställa viktig funktionalitet. Det gör Xiaomis mjukvara allt mer attraktiv. Vi har tidigare berömt företagets smarta funktioner och design och har dessutom påpekat att mjukvaran är snabb och effektiv. Det visar den återigen prov på i en telefon med väldigt begränsade hårdvaruresurser.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Xiaomi Redmi 8

Xiaomi Redmi 8 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 439-chipset. Det är ett av de minst kraftfulla chipset som vi testat det senaste året. Det kan närmast jämföras med Samsungs Exynos 7 Octa 7884, som erbjuder liknande prestanda i Galaxy A20e. Det betyder bland annat att Redmi 8 inte är gjord för spel. En ganska svag grafikenhet gör att den får svårt att driva även grundläggande 3D-spel. CPU-sidan är inte heller särskilt imponerande. Tillräckligt lätt mjukvara underlättar i alla fall för att ge en helt okej användarupplevelse. Appar startar snabbt och med 4 GB RAM kan den hantera även ganska tunga appar utan större problem. Motorola One Macro erbjuder betydligt bättre prestanda men så länge den inte används för spel kan Redmi 8 erbjuda en bra användarupplevelse för sin klass. Med 64 GB lagring och en microSD-kortläsare finns det dessutom gott om alternativ för lagrad data.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,22 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 520
Storlek 156,5 × 75,4 × 9,4 mm
Vikt 188 gram
Kamera 12 MP, 2 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 439, 1,95 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here