Xiaomi Redmi Note 9
6.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,53 tum
Bra att veta:Vi har testat modellen med 4 GB RAM. Det finns en 3 GB-version, den kan ha större prestandaproblem.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ MicroSD och dubbla nanoSIM-stöd
+ NFC och Wi-Fi 5 GHz
Nackdelar
- Dåligt färgkalibrerad skärm
- Dåliga extrakameror
- Reklamappar
Kamera6.3
Skärm5.3
Batteri8.4
Kamera6.3
Skärm5.3
Batteri8.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Redmi Note 9 är en budgetmobil som gör mycket för att verka modern. Det är försök som tyvärr påverkar de viktigaste egenskaperna i telefonen. Vi hade till exempel hellre sett en mer påkostad huvudkamera än fyra kameror, där tre kameror är dåliga. Vi hade också gärna sett en betydligt bättre skärm. Xiaomi har nämligen misslyckats ganska grovt med sin bildskärm, som visar underliga färger och som är svår att använda utomhus. Det är synd när Xiaomi annars har skapat en smartphone som erbjuder en nära komplett lista av viktiga funktioner för ett attraktivt pris.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Redmi Note 9 är en stor smartphone som är gjord i plast. Det är inte så konstigt i klassen. Den gör ett tappert försök att se lyxigare än den egentligen är och har en design som hoppar på de senaste trenderna. För den som tycker att en ”modern” design är viktig, har Xiaomi i alla fall lyckats ganska väl även i en så billig telefon som Redmi Note 9 är.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Redmi Note 9 är en budgetmobil som lyckas hoppa på årets senaste trend. Vi pratar om den fyrkantiga kameramodulen på baksidan. Många av årets nya flaggskepp har visserligen sina kameror längs ena sida, medan Xiaomi har sin kamera i mitten. Det är ändå uppenbart att Xiaomi försöker hämta stilpoäng från marknadens dyrare modeller.

Kameran sticker ut en millimeter från telefonen men den centrerade placeringen gör att den ändå ligger någorlunda stabilt på ett platt bord. Under kameran finns en fingeravtrycksläsare, vars position är allt mer ovanlig. Läsaren är praktiskt placerad för att vara lätt att nå med ett pekfinger. Den är dock inte tillräckligt nedsänkt för att vara lätt att känna sig fram till. Den fungerar i alla fall pålitligt och snabbt. För en telefon i en så låg prisklass presterar den bra.

Packad med funktion

Baksidan är gjord av plast. Den ser möjligen ut som glas men är snarare en bra imitation. Vårt gröna exemplar skapar en drömsk reflektion som gör den lite roligare än vad en helt blank baksida hade varit. Baksidan är rundad längs sidorna för att ligga bekvämt i handen. Sidorna möter baksidan sömlöst och har en mörkt tukos färg på vårt exemplar. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Ovansidan bjuder på en IR-sändare och en sekundär mikrofon. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoISM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Undersidan bjuder slutligen på en högtalare, en mikrofon, en USB Typ C-port och en hörlursport.

Det finns två detaljer som gömmer sig innanför telefonens plastskal som är värda att notera. Den ena är att Redmi Note 9 har stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Den andra är att den har stöd för NFC. Det är två funktioner som inte är helt givna i prisklassen och som vi uppskattar att Xiaomi har valt att prioritera i Redmi Note 9.

Framsidan av Redmi Note 9 bjuder på en vanlig smartphonedesign. Här finns en 6,53 tum skärm med ett hål i det övre vänstra hörnet för en selfiekamera. Skärmen har rundade hörn och under skärmen finns en väl tilltagen ram. Över skärmen finns en hörlur och ett par sensorer.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi Redmi Note 9 har en 6,53 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Det ger den tillräcklig detaljrikedom. Bortom det är dock skärmen inte alls bra. Utöver att den har relativt låg ljusstyrka och därför är svår att använda utomhus, så visar den också väldigt konstiga färger. Vilket skärmläge vi aktiverar har ingen betydelse. Skärmen vitbalans är visserligen helt okej vid vita och gråa toner men alla andra färger ser väldigt konstiga ut. Det gör att människor kan se sjukligt rosa ut, att färger blandas samman och att gråskalor ser alldeles för ljusa ut. Den ser helt enkelt inte bra ut.

 

Högtalare

Redmi Note 9 har en monohögtalare på sin undersida. Den producerar ljud med bra volym och kvalitet för sitt pris. Konkurrenter så som Motorola Moto G8 Plus erbjuder betydligt högre ljudkvalitet men Redmi Note 9 presterar ovanligt bra för att vara en budgetmobil från Xiaomi. Mellanregistret är klart och undviker för mycket distorsion vid höga volymer. Det gör att den åtminstone fungerar bra för högtalarsamtal.

 

Batteri

Med ett batteri på 5 020 mAh har Redmi Note 9 ett större batteri än de flesta konkurrenter. Batteritiden är också mycket bra. Normala användare kan utan problem klara sig igenom två dagars användning med tre dagar vid lättare användning. Även krävande användare kan vänta sig en batterimarginal vid slutet av en lång dag på 50 procent. Det gör Redmi Note 9 till en mycket uthållig mobil som passar bra för dig som vill bli av med din batteriångest.

 

Kamera

Redmi Note 9 har en kamera som presterar precis som väntat. I klassen är det svårt att få en kamera av kvalitet. Xiaomi har dock lagt pengar på både en vidvinkelkamera och en makrokamera som är så dåliga att det nog vore bättre om pengarna lades på en bättre huvudkamera. Även om huvudkameran alltså inte är dålig för klassen, så är vi besvikna på Xiaomis populistiska prioriteringar.

Läs mer om kameran

Xiaomi Redmi Note 9 har en huvudkamera med en 48 megapixel-sensor. För telefonens lanseringspris så imponerar huvudkameran i ljusa miljöer. Ovanligt bra optik ger bra skärpa när det finns gott om ljus. Kamerans dynamiska omfång slås av Samsung Galaxy A51 men för priset är det inte oväntat.

I mörka miljöer är vi inte riktigt lika imponerade. Samsung erbjuder betydligt högre detaljrikedom och ett betydligt bredare dynamiskt omfång. Xiaomis brusreducering är visserligen effektiv men den räddar inte faktumet att kameran saknar skärpa och dynamiskt omfång.

Vidvinkel och makro

En vidvinkelkamera sitter bredvid huvudkameran. Den ger tyvärr ofta oanvändbart dåliga bilder som saknar färg, skärpa och dynamiskt omfång. Samsung har minst lika stora problem med skärpa men ger åtminstone bilder som ser helt okej ut i små format. Redmi Note 9 har en vidvinkelkamera som dessvärre är meningslöst dålig i många sammanhang.

Redmi Note 9 har också en makrokamera som har ett intressant perspektiv. Tack vare autofokus är det lätt att hitta rätt med kameran. När bilder fångas lider dock bilderna av kraftigt brus, oberoende på hur väl ljussatt motivet är.

Xiaomi Redmi Note 9 (makro)

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Redmi Note 9 har Xiaomis starkt anpassade MIUI-mjukvara som gör mycket för att göra användarupplevelsen enklare men som också kan göra den lite förvirrande. I denna billiga modellen slänger företaget dessutom med ganska mycket reklam.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är likt vårt test av Xiaomi Mi 10 Lite 5G, eftersom de två modellerna har saker så som mjukvara gemensamt.

Det nya mörka läget kan ändra appar som vanligen inte har stöd för Androids officiella mörka läge.

MIUI 12 inkluderar ett flertal mindre uppdateringar och förändringar, främst med små estetiska förändringar och förbättringar av existerande funktioner. Det inkluderar ett förbättrat Mörkt läge som passar bra till AMOLED-skärmen och som nu kan jutsera appar som vanligen inte skulle ha stöd för Mörkt läge. En annan nyhet är att MIUI 12 inkluderar en ny hemskärm med en systeminställning som ger tillgång till en traditionell appskärm, istället för att alla appar måste ligga på hemskärmen.

Vana Xiaomi-användare kommer att känna sig bekväma med MIUI 12. Företaget lägger fortsatt stor vikt vid att göra gränssnittet intuitivt, med Android-tradition slängd ur fönstret. Det betyder att många inställningar och knappar har bytt plats i jämförelse med vanliga Android, med målsättningen att göra stora och moderna smartphones enklare att använda. Knappars omvända position gör ofta att det är enklare att nå rätt knapp. Det passar bra för en telefon som är ganska stor.

Ett stort problem med Xiaomis mjukvara är det ganska stora antalet reklamappar som är förinstallerade. Fem spel kan lätt avinstalleras men kan uppfattas som frustrerande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Xiaomi Redmi Note 9

Xiaomi Redmi Note 9 drivs av ett MediaTek Helio G85-chipset som vi aldrig har testat tidigare. Våra tester visar att det presterar i klass med chipset så som Qualcomm Snapdragon 710. Det ger den prestanda som är normalt bra för klassen. Det betyder att den tyvärr inte är tillräcklig för många grafiskt krävande spel. Det räcker att betala mindre än en tusenlapp mer för att få betydligt bättre grafikprestanda. På CPU-sidan märks det också i vardagsanvändning att appar tar lång tid att ladda och behandla data. Med 4 GB RAm i den modell som vi har testat kan telefonen i alla fall hantera även ganska tunga appar. Vi har inte testat men kan ändå inte rekommendera 3 GB-modellen. Det ger alltså 128 GB lagringsutrymme, i kombination med en dedikerad microSD-kortplats.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,53 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 162,3 × 77,2 × 8,9 mm
Vikt 199 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor MediaTek Helio G85, 2,0 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 3/4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here