Moderna smartphones har nästan universellt bra bildskärmar. De är ofta ljusstarka, högupplösta och ser lika bra ut från alla vinklar. Det finns dock en viktig inställning som kan ge dig en mycket bättre bild i mobil. Hitta rätt vitbalans och få ”sjuka” människor att se friska ut igen.

Vanligt med kallblåa skärmar

Under 2017 testade vi 48 mobiltelefoner. Varje mobil vi testar genomgår ett flertal skärmtester där vi mäter ljusstyrka, svärta, vitbalans och färgexakthet. I det inkluderas skärmens vitbalans. Vi analyserar alla resultat för att berätta hur bra olika mobilers skärmar är. Om en mobil vi testar låter användaren ställa skärmen i olika färglägen testar vi också skärmen med de olika lägena aktiverade för att se vilka skillnader de gör. På så gott som alla mobiler vi testar ser vi samma trend. Det är en trend som gör det ganska enkelt för oss att ge en ganska allmängiltig rekommendation när det gäller att göra din skärm bättre.

Samsung Galaxy S9 har den bästa skärmen vi testat hittills. Även den behöver dock justeras.

Rekommendationen baseras på faktumet att nästan alla mobiler har en alldeles för blå och kall skärm som standard. Det betyder att skärmen inte är korrekt balanserad för att se helt vit och naturlig ut. Istället ser vita hemsidor lite blåa ut och människors hy ser ofta blek och kall ut. Det gör att videos kan se lite konstiga ut och att de bilder du tror att du tar med kameran i mobilen troligen ser helt annorlunda ut på en annan mobil.

Hitta rätt

Det finns ett ganska enkelt sätt att lösa detta problemet: ändra skärmens bildläge eller vitbalans. Det finns inget standardiserat sätt att ställa in en mobils bildskärm. Det betyder att det är svårt för oss att berätta exakt hur du borde justera din skärm. Här är dock en samling tips som sammanfattar generella tips för olika tillverkares mobiler:

  • OnePlus: Byt till DCI-P3-läget.
  • Apple: Aktivera TrueTone.
  • Motorola: Byt till färgläget Standard och Färgtemperatur Varm.
  • Samsung: Byt till läget för AMOLED-film.
  • Huawei: Aktivera Naturlig Ton eller justera vitbalansmarkören ut mot röd/orange.
  • Sony: Öka röd och grön färgkanal. Röd brukar behöva justeras ungefär dubbelt så högt som grön.
  • HTC: Byt till sRGB-läget.

Detta är generella tips. Flera tillverkare har olika sätt att justera skärmens vitbalans beroende på vilken modell du har men de allra flesta mobiler har någon typ av vitbalansinställning i stil med rekommendationerna ovan. När du byter inställning kommer skärmen först se lite för gul/orange ut. Det beror på att du blivit van vid den onaturligt blåa skärmen. Det går snart över.

Du är en expert

Ett bra sätt att hitta rätt vitbalans är att justera din mobilskärm och sedan visa en bild eller video på en människa i en normalt ljussatt miljö. Människor är experter på att känna igen en annan frisk människas hudton. Justera skärmens inställningar tills du tycker att personen i bilden ser riktigt frisk ut. Testa olika inställningar för att se hur vitbalansen påverkar hur du ser personen i bilden, tills du hittar rätt.

Vilken person ser mest frisk ut för dig?

Alla telefoner har inte lika stora problem med vitbalans. Om du vill veta mer om skärmen i din mobil kan du läsa vårt test av den mobilen här på Surfa. Gå till Svenska Smartphoneguiden för att hitta den eller sök i sökfältet längst upp på sidan. Vi poängterar ofta i våra tester när en mobil vi testar har en underligt blå ton som är i extra stort behov av att justeras för att få en bättre bild.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − 14 =