Om du lyssnar på podcasts med din mobils musikspelare eller med en inbyggd podcastapp kan du ge ditt podcastlyssnande en stor uppgradering. Det finns många riktigt bra dedikerade podcastappar för både Android och iOS som ger dig en bättre och enklare användarupplevelse. Vår favoritapp är Pocket Casts från Shifty Jelly som finns att köpa i bland annat App Store och Google Play för mellan 20 och 40 kronor.

Podcasts utan krångel

I Pocket Casts-appen kan du enkelt söka efter podcasts som du vill börja prenumerera på. Om en podcasts som du vill lyssna på inte finns tillgänglig i appens bibliotek kan du enkelt fylla i den direkta länken till podcasten du vill lyssna på och ändå prenumerera på den. När du har prenumererat på de podcasts du vill ha kan du välja att låta alla eller vissa nya avsnitt laddas ner automatiskt och när det är dags att lyssna kan du antingen välja att spela ett specifikt avsnitt av en podcast eller helt enkelt spela alla de senaste avsnitten från hela ditt bibliotek i kronologisk ordning. På det sättet kan du låta din telefon spela podcasts, utan att du behöver ta upp telefonen och starta ett nytt avsnitt varje gång ett annat tar slut.

Högre tempo och rätt volym

När du spelar en podcast har du snabb tillgång till knappar som låter dig hoppa fram eller tillbaka i avsnittet som spelas. Dessa knappar fungerar också över Bluetooth eller med knappar som är inbyggda i hörlurar så att du exempelvis snabbt kan hoppa tillbaka 20 sekunder eller hoppa fram 60 sekunder i ett podcastavsnitt när du sitter i bilen eller på bussen.

Om du vill dra upp tempot i ett avsnitt som du lyssnar på har Pocket Casts också funktioner som ger dig möjlighet att spela upp avsnitt i mellan 0,5 till 3 gånger normal hastighet. Du kan också välja att låta appen automatiskt ta bort långa tystnader i podcast-avsnitt eller automatiskt höja volymen på tysta podcasts för att du ska kunna höra dem bättre.

pocketcasts volume boost

Videos kan spelas i bakgrunden

Pocket Casts har stöd för både ljud och videopodcasts. Videoavsnitt kan till och med spelas även när appen inte är öppen eller när telefonens skärm är avstängd. Det betyder att du kan spela en videopodcasts ljud i bakgrunden och ta upp din telefon för att titta på videon när du vill.

Pocket Casts har många inställningar och alternativ som gör att du kan anpassa den till din egen men det kan ta ett tag att lära sig hur alla funktioner fungerar. För dig som inte är så duktig på engelska kan det också bli lite extra problematiskt eftersom appen inte är översatt till svenska. När du väl har fått den anpassad som du vill är den dock lättskött och enkel att använda.

Synkroniserar mellan telefoner och datorer

Pocket Casts fungerar så gott som identiskt på iOS som Android. Den enda stora skillnaden är att Android-versionen har en widget som låter dig spela avsnitt och hoppa fram och tillbaka i avsnitt direkt från hemskärmen. Om du loggar in i appen kan du till och med synkronisera dina podcasts mellan telefoner och, för en extra engångsavgift, även lyssna i webbläsaren på din dator.

pocketcast webbläsare

Vi rekommenderar Pocket Casts men om du hellre vill prova flera olika podcastappar kan vi rekommendera Overcast för iOS och Beyondpod för Android. Du hittar länkar till alla appar som nämns i artikeln här nedanför.

Länkar: Pocket Casts (App Store), Pocket Casts (Google Play), Pocket Casts (hemsida), Overcast (App Store), Beyondpod (Google Play)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × ett =