Android och iOS har blivit världens två dominanta operativsystem för mobiltelefoner. Ett nytt system växer dock så det knakar. KaiOS har siktet inställt på världens billigaste smarta telefoner.

Lätt = billigt

Nokia 8110 baseras på operativsystemet.

KaiOS är ett mobilt operativsystem som grundas på Firefox OS, som introducerades av webbläsarutvecklaren Mozilla år 2013. KaiOS lanserades år 2017 och är därmed ett av världens nyaste mobila operativsystem. Trots sin låga ålder har det faktiskt sett en hel del framgångar i stora delar av världen. I Inden blev det landets näst största mobila operativsystem i maj 2018, när det gick förbi iOS, med 15 procent av marknaden. I maj 2019 bekräftade det amerikanska företaget bakom operativsystemet att det nu har skeppats över 100 miljoner KaiOS-baserade mobiler. Operativsystemet har kort sagt sett en nära explosionsartad tillväxt.

Nyckeln till operativsystemets framgångar är främst dess låga systemkrav. Det gör att det kan användas på mycket billig hårdvara, samtidigt som det behåller funktionalitet som förväntas från smartphones. Det är till exempel väl anpassat för att fungera på skärmar som har fysiska knappar istället för pekskärmar. Webbaserade appar kan ändå installeras och Google Assistant finns integrerat som en smart röstassistent. Det beror till stor del på att Google är en av KaiOS största investerare.

KaiOS
Några exempel på appar som finns tillgängliga.

KaiOS – ett tredje alternativ växer fram

I Sverige finns det ett fåtal mobiler baserade på operativsystemet just nu. HMD, tillverkaren bakom dagens Nokia-mobiler, säljer till exempel Nokia 8110 4G i Sverige som en KaiOS-baserad mobil. Även svenska Doro har en modell kallad 7070 som använder operativsystemet. Det låter dem erbjuda ett bra grundutbud av funktioner samtidigt som kostnaden hålls nere. Nokia 8110 4G kostar exempelvis 800 kronor.

Med målsättningen att vara ett lätt och enkelt operativsystem för billiga mobiler, kommer KaiOS sannolikt aldrig bli populärt i Sverige. Med växande marknader i Afrika och Indien är det ändå ett av världens snabbast växande mobila operativsystem. Det konkurrerar mot bland annat Googles Android Go-operativsystem och ser ut att vinna slaget. Nu ser det ut att på riktigt etablera sig som ett seriöst tredje alternativ till Android och iOS på vissa marknader.

Källa: KaiOS, Android Authority

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 10 =