I går kväll bekräftades att ett typ av handelsembargo mellan USA och ett 70-tal kinesiska bolag, däribland Huawei och deras dotterbolag, har instiftats av den amerikanska regeringen. Det kan få stora konsekvenser för svenska konsumenter. Frågan är vilka?

Många frågetecken, några svar

Vi vet fortfarande inte särskilt mycket om exakt vad handelsförbudet kommer att innebära för konsumenter. Det vi vet är att företag så som Google, Intel, Qualcomm och Broadcom inte kommer att kunna handla med Huawei. Det betyder att Huawei kan få problem med att införskaffa viktiga komponenter till sina produkter. De ska dock ha förberett sig för sådana problem genom att införskaffa stora komponentlager. Ett lite mer akut problem skulle då kunna vara handlsförbudet med Google.

Två av Huaweis senaste smartphones, P30 och P30 Pro.

Google är företaget bakom Android. Android är ett operativsystem med öppen källkod och kräver därför inte några handelsavtal för att användas av smartphonetillverkare. På det sättet påverkas inte Huaweis möjligheter att använda Android av handelsförbudet. Ett mer pressande problem är deras kontrakt med Google för att inkludera Google Play samt andra Google-appar och tjänster i sina smartphones. Dessa avtal ingås med Google inför lanseringen av en produkt, vilket betyder att existerande produkter inte bör påverkas. Detta har Google också bekräftat. 

”For users of our services, Google Play and Google Play Protect will continue to function on existing Huawei devices.”, säger Google i ett uttlande.

Säkerhetsuppdateringar kommer från Huawei

Användare av existerande Huawei-mobiler kommer alltså att kunna fortsätta ladda ner appar från Google Play och kommer att fortsätta får skydd från virus och annan skadlig mjukvara tack vare Google Play Protect. Tidiga medierapporter har dock indikerat att Huawei kommer att hindras från att ta del av säkerhetsuppdateringar. Dessa uppgifter har inte kunnat förnekas till 100 procent men i ett nytt uttalande från Huawei gör de det klart att säkerhetsuppdateringar kommer att fortsätta skickas ut till deras mobiler.

”Huawei will continue to provide security updates and after-sales services to all existing Huawei and Honor smartphones and tablet products, covering those that have been sold and that are still in stock globally.”, skriver Huawei i ett globalt uttalande.

Detaljerna kring hur vissa tekniska aspekter ska lösas är fortfarande oklara. Det är till exempel möjligt att Huawei kan ta över utvecklingen av säkerhetsuppdateringar och därmed kunna skicka ut uppdateringar som löser säkerhetsproblem, utan Googles officiella uppdateringar. Det är alltså inte säkert att de säkerhetsuppdateringar som Huawei nämner i sitt uttalande kommer från Google.

Eget system och egna tjänster

En mer långsiktig lösning är att Huawei kan avsluta sina samarbeten med Google och Android. Det är ingen större hemlighet att Huawei, men även andra bolag så som Samsung, utvecklar egna operativsystem som kan ersätta Android. Oberoende på vad orsaken till ett eventuellt byte av operativsystem skulle vara har flera stora smartphonetillverkare tydliga B-planer om Android inte längre skulle vara ett alternativ. Huawei har dessutom satsat mer på egna tjänster det senaste året. Bara under 2018 lanserade Huawei sin första appbutik i Sverige, kallad AppGallery, som kan vara ett eventuellt alternativ till Google Play. Europa är samtidigt en av Googles starkaste marknad. Det skapar förväntningar från konsumenter om tillgång till Google-tjänster i Android-mobiler.

Huawei AppGallery

Inte första gången

Handelsstoppet är en del av ett större handelskrig mellan USA och Kina. Hur länge det kan pågå eller om det kan eskalera ytterligare är givetvis upp till framtiden att utröna. Huawei är dock inte det enda kinesiska bolaget som utsatts för handelsförbud med amerikanska bolag. Efter avslöjanden om handel med Iran instiftade USA under våren 2018 ett handelsförbud mellan ZTE och amerikanska bolag. Det resulterade i stoppade leveranser av nya Android-telefoner. Förbudet togs bort efter att ZTE betalade en straffavgift och skrev ett avtal med amerikanska myndigheter. Till skillnad från fallet med ZTE pekar USA inte på några specifika brott som Huawei har gjort sig skyldiga till. Förbudet motiveras istället som en säkerhetsåtgärd.

I nuläget påverkas inga andra större kinesiska bolag av förbudet. Det betyder att företag så som Motorola, Xiaomi och OnePlus, som alla har kinesisk ägare, inte hindras av förbuden.

Surfa har kontaktat Huawei Sverige för en kommentar men har inte fått mer än de globala uttalanden som har gjorts.

Uppdatering: Handelsstoppet har skjutits upp med 90 dagar och ska nu börja gälla i augusti. (21 maj 12:13)

Källa: Reuters

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

5 KOMMENTARER

  1. Google är inte företaget bakom Android. De har utvecklat Android i många år men har inte skapat det.

    • Att säga att Google ligger bakom Android måste rimligtvis anses vara korrekt. Android har aldrig någonsin lanserats utan Googles ägande. Att Google har skapat Android påstås aldrig i artikeln.

  2. På väg att fixa ny telefon till frun. P30 Pro och s10e kostar ungefär lika mycket, men P30 är ju betydligt roligare (och bättre)
    Är det dumt köpa en Huawei idag?

    • Vad vi vet i nuläget kommer inte USAs aktioner mot Huawei ha så stor betydelse för existerande modeller. Huawei kommer att fortsätta uppdatera alla existerande modeller och alla Google-tjänster kommer att fortsätta fungera. Vi ser därför ingen anledning till att inte rekommendera Huawei-telefoner. Du kan se alla våra rekommendationer i Svenska Smartphoneguiden.

      https://surfa.se/svenska-smartphoneguiden/

      /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − 18 =