Vi klämmer på Samsung Galaxy S10, S10+ och S10e

0

Samsung Galaxy S10, S10+ och S10e har just presenterats på ett event i London och Surfa är på plats. Nu ska vi ta en första titt på Samsung senaste flaggskepp. Galaxy S-serien har blivit mer än bara en ny mobil. Nu är den en ny familj. Galaxy S10 lanseras bredvid flera syskon. Vi börjar dock med mellanmodellen.

Ny skärm med ny sensor

Galaxy S10 är som sagt mellanmodellen när det gäller storlek, pris och prestanda. Den har en 6,1 tum skärm. Skärmen har tunnare skärmramar än tidigare, till viss del tack vare en ny selfiekamera som är monterad i ett hål i skärmen. Skärmen är uppdaterad och certifierad för HDR10+, även om den fortfarande bara har 8-bitars stöd. I skärmen finns också en inbyggd fingeravtrycksläsare som är baserad på ultraljud-teknik. Det skiljer den från den optiska teknik som används av konkurrenter så som Huawei Mate 20 Pro och OnePlus 6T. I vårt snabba test av den såg vi att den fortfarande är betydligt långsammare än mer traditionella läsare. Det är synd eftersom Samsung har tagit bort den bakre fingeravtrycksläsaren helt. Hörlursporten är i alla fall kvar.

”Dubbel” trådlös laddning

Innanför skalet finns Samsungs första 8 nm-processor som utlovar högre prestanda och främst bättre energieffektivitet. På insidan finns också nytt stöd för Wi-Fi 6 som utlovar högre hastighet och kortare anslutningstid, det finns ett nytt 3 400 mAh-batteri och 8 GB RAM. På baksidan finns en ny kamera som blir Samsungs första kamerasystem med trippla kameror. I likhet med konkurrenter så som Huawei Mate 20 Pro så bjuder Galaxy S10 på en huvudkamera tillsammans med en vidvinkelkamera och en zoomkamera. På baksidan finns också en mottagare för trådlös laddning. En nyhet är dock att den också har möjlighet att ladda andra enheter trådlöst. Den kan till exempel ladda Samsungs Galaxy Watch-klocka eller deras nya hörlurar helt trådlöst från mobilen. Det gör det till exempel möjligt att koppla in telefonen i väggen och ladda telefonen och en klocka samtidigt.

Det riktiga flaggskeppet

Galaxy S10+ är flaggskeppet i familjen. Den har en större 6,4 tum skärm, ett större 4 100 mAh-batteri men faktiskt samma kamerasystem som det mindre syskonet. Det är intressant eftersom Galaxy S9+ hade ett uppgraderat kamerasystem framför Galaxy S9. Galaxy S10+ har samtidigt ändå ett uppdaterat kamerasystem på framsidan. Istället för en kamera, som Galaxy S10 har, så har Galaxy S10+ satsat på dubbla kameror, varav en är en vidvinkelkamera.

Fusk-flaggskeppet

Galaxy S10e är Samsungs försök att introducera en lite billigare modell. Den har en ännu mindre 5,8 tum skärm med en lägre Full HD+-upplösning. Den har också ”bara” 6 GB RAM och ett batteri på 3 100 mAh. På baksidan av Galaxy S10e finns inte samma kameror som på syskonen. Den saknar nämligen syskonens zoomkamera men behåller både huvudkameran och vidvinkelkameran.

Slutligen visade Samsung också en extra kraftfull variant av Galaxy S10+ med 12 GB RAM och 1 TB lagring. Den kommer dessutom med en ny keramisk baksida som ersätter de andra modellernas glasbakstycken. Materialet utlovar bättre reptålighet men gör också telefonen lite tyngre.

Alla nya Samsung-mobiler kommer att lanseras i Sverige den 8 mars. Galaxy S10e kommer kosta 8 500 kronor medan Galaxy S10 ska kosta 10 000 kronor, Galaxy S10+ ska kosta 11 000 kronor och den dyraste varianten av Galaxy S10+ ska kosta 17 500 kronor. Det är alltså mycket pengar. Det betyder också att det är extra viktigt att inte köpa grisen i säcken så håll utkik efter Surfas testerna av de nya modellerna framöver.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton + fyra =