I somras lanserades YouTube Premium i Sverige. Den nya tjänsten inkluderar en musiktjänst, extra material på YouTube och flera extra funktioner. En av de Premium-exklusiva funktionerna är möjligheten att spela upp en video i bakgrunden. Det är särskilt praktiskt för musik och långa ljudbaserade videoklipp så som podcasts och liknande. För dig som inte vill betala de 119 kronor som YouTube Premium kostar varje månad, finns det ändå ett sätt att få bakgrundsuppspelning.

Gå runt YouTubes restriktioner

Det går att spela upp videos i bakgrunden med Chrome men bara på andra sidor än YouTube.

Det finns egentligen flera krångliga sätt att få bakgrundsuppspelning att fungera i Android. Vissa videos som är inbäddade på hemsidor kan till exempel spelas upp i bakgrunden och till och med visas i ett flytande fönster med Android 8. Det fungerar dock inte i YouTube-appen. YouTube säger att de rullar ut möjligheten för icke Premium-prenumeranter att använda det flytande fönster-funktionen i Android 8 och 9 i USA. Den möjligheten har dock inte blivit tillgänglig i Sverige och fungerar dessutom ändå inte för videos som klassas som musik. Det finns inget praktiskt sätt att gå förbi den restriktionen i Android. Det finns dock en ganska bra lösning för uppspelning i bakgrunden utan bild.

Leta efter denna i Google Play.

För att komma igång med bakgrundsuppspelning behöver vi först installera en ny app. Den heter Kiwi Browser. Det är en webbläsare som dessutom inkluderar blockering av ”irriterande annonser” och ett nattläge som gör vita sidor svarta. En av webbläsarens mest unika funktion är dess stöd för bakgrundsuppspelning. När appen är installerad kan du gå till youtube.com. Där kan du logga in om du vill få personliga rekommendationer och videos från prenumerationer. När du spelar upp en video i Kiwi kan du öppna andra appar, gå till hemskärmen och låsa skärmen medan videon fortsätter spela i bakgrunden. Du kan styra uppspelningen genom en notis som dyker upp. Där kan du pausa, spela, hoppa fram och bak i videon och till och med hoppa fram och bak i spellistor.

Fungerar utan YouTube Premium

Om du inte vill använda webbversionen av YouTube hela tiden kan du klicka på Dela i YouTube-appen. Välj sedan Kopiera länk och klistra in länken i Kiwi för att spela upp videon i bakgrunden.

Det finns fortfarande flera funktioner i YouTube Premium som inte heller blir tillgängliga med Kiwi Browser. Om du testade provperioden med YouTube Premium och saknar bakgrundsuppspelningen finns det i alla fall en ganska enkel lösning för det.

Länk: Kiwi (Google Play)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

9 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + nitton =