Nästan alla smartphones säljs med flera olika färgalternativ. iPhone X är inget undantag. Apple erbjuder en vit och en svart version av telefonen. Skillnaden mellan modellerna är färgen på baksidan och färgen på det rostfria stålet längs sidorna av telefonen. Skillnaden i färg på stålet kan kanske verka vara en ganska liten detalj men det kan ha stor betydelse för hur din telefon åldras. Repor kan nämligen bli ett stort problem.

Rostfritt men inte repfritt

iPhone X är den första telefonen från Apple som är byggd av polerat rostfritt stål. Apple har använt materialet i andra produkter tidigare men iPhones har antingen använt matt stål eller aluminium. Det rostfria stålet gör iPhone X oerhört stabil. Det är dock också ganska enkelt att råka repa. Sidornas polerade finish gör små repor mycket synliga och små saker så som smuts i fickan eller handväskan kan snabbt resultera i synliga repor.

repor på iPhone X
Ena sidan av Surfas iPhone X.

Färg kan skavas av

Det positiva är att reporna går att fixa. Med lite metallpolish kan mindre repor poleras bort utan större problem, det visar till exempel SnazzyLabs i en ny YouTube-video (nedan). Han poängterar dock en viktig skillnad mellan den vita och svarta versionen av iPhone X. Den svarta har ett lager av färg som kan slitas bort medan den vita är helt solid. Den svarta versionens färglager har visat sig vara ett problem för flera iPhone X-användare som använder sin smartphone utan fodral eller annat skydd.

När det gäller iPhone X finns det alltså en betydande skillnad i hur de olika färgversionerna beter sig när de åldras. Det är inte helt orimligt att tro att den vita versionen kan få ett bättre andrahandsvärde på sikt, tack vare sin annorlunda finish. Oberoende på färg går det dock givetvis att undvika problemet helt med ett skyddande skal.

Bild: Weibo

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio + åtta =