Xiaomi är världens fjärde största smartphonetillverkare. Efter en smygstart av sin försäljning i Sverige de senaste månaderna bekräftar Xiaomi nu att de lanseras officiellt i Sverige.

Fortsatt Europa-satsning

Xiaomi har gjort sig kända som en av världens snabbast växande smartphonetillverkare. Företaget producerar visserligen inte bara smartphones. De tillverkar dessutom allt från el-scootrar och aktivitetsband till TV-apparater och robotdammsugare. Företagets fokus ligger dock på smartphones och det är genom smartphones som de har expanderat till Europa. Tidigare i år lanserades varumärket i Frankrike, Spanien, Polen och Italien och under förra veckan bar det av till Storbritannien. Nu är det alltså Sveriges tur.

Xiaomi siktar på att lansera vissa utvalda modeller som de tror sig kunna konkurrera med i Sverige. Bland modellerna som kommer till Sverige, och som redan säljs i vissa butiker, finns Pocophone F1 och Mi A2 som siktar in sig på mellanklassen respektive budgetsegmentet. Xiaomis styrka på marknaden har historiskt sett varit deras relativt låga priser. Hur bra produkterna är och hur de passar för den svenska marknaden återstår dock att se.

Ett vanligt problem med utländska företag som vill etablera sig i Europa är deras namn. Xiaomi har definitivt ett problem med sitt namn. Namnet kommer från mandarin och betyder ”litet ris” eller hirs (en grupp småfröiga sädesslag). Tidigare Google- och Xiaomi-anställda Hugo Barra berättar mer om namnet och dess uttal i videon nedan:

För att veta hur bra Xiaomis nya Sverige-mobiler är kommer vi givetvis att testa dem här i Svenska Smartphoneguiden på Surfa. Så håll utkik.

Xiaomi till Sverige
Xiaomi Mi A2.
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − ett =