I vanlig ordning presenterar Xiaomi i dag sitt nya flaggskepp i Kina, veckor innan den europeiska lanseringen. Xiaomi Mi 10 presenteras med många gemensamma nyheter med Mi Note 10 men också med en ny skärm och Qualcomms senaste chipset.

90 hz och 1 200 nits

Mi 10 lanseras tillsammans med syskonet Mi 10 Pro. Pro-modellen är givetvis den dyrare och mer ambitiösa modellen. Den har en 6,67 AMOLED-skärm med en dryg Full HD-upplösning och rundade sidor. Skärmen har stöd för 90 Hz-frekvens och sägs nå 1 200 nits i ljusstyrka, något vi tidigare bara sett från marknadens dyraste smartphones.

Uppgraderad kamera

På baksidan av Pro-modellen finns en 108 megapixelkamera, lik den huvudkamera som finns i Mi Note 10. Mi 9 Pro har dock ett objektiv med åtta linser, istället för sju som i Mi Note 10 Pro. Det ska förhoppningsvis förbättra kamerans skärpa. Utöver huvudkameran finns en telefotokamera som sägs erbjuder ”10 gånger hybrid zoom”, en annan telefotokamera med två gånger zoom, en porträttkamera och en 20 megapixel vidvinkelkamera. Huvudkameran kan dessutom filma i 8K, till skillnad från Mi Note 10.

Mi 10 Pro blir en av marknadens första smartphone med Qualcomms nya Snapdragon 865-chipset. Den får sin kraft från ett 4 500 mAh-batteri och har stöd för 50 watts laddning över kabel. Den har dessutom 30 watt trådlös laddning med 10 watt omvänd trådlös laddning. Den kan konfigureras med antingen 8 eller 12 GB LPDDR5-minne och har 256 eller 512 GB lagring.

Nerskalad med större batteri

Mi 10 är en lite nerskalad/annorlunda modell. Den har samma Snapdragon 865-chipset, nästan samma skärm men ett större 4 780 mAh-batteri och en lite mindre kraftfull 30 watts-laddare. Kameramodulen saknar telefotokamera och har istället en vidvinkelkamera, en djupkamera och en makrokamera, utöver en liknande huvudkamera med sju delar.

Den billigare Mi 10-modellen.

Xiaomi Mi 10 verkar vara en lite mer ambitiös smartphone än vad Mi 9 var när den lanserades för ett år sen. Mi 10 kommer därför sannolikt att kosta lite mer. Eftersom Xiaomi hittills bara har presenterat Mi 10-modellerna för den kinesiska marknaden, känner vi inte till något svenskt pris för dem än. Baserat på de kinesiska priserna är det dock sannolikt att Mi 10 kommer att kosta minst 6 000 kronor och att Mi 10 Pro kan sträcka sig upp till 8 000 kronor. Xiaomi hade planerat att visa de nya modellerna på MWC i Barcelona. Eftersom mässan har ställts in kommer dock presentationen för Europa att ske lite senare. Lanseringen i Kina låter sig i alla fall inte fördröjas. Mi 10 når butiker i Kina redan den 14 februari och Mi 10 Pro lanseras den 18 februari.

Källa: Android Authority

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here