Xiaomi Mi 9 är namnet på den växande kinesiska smartphonetillverkarens nya flaggskepp för 2019. Med undantag för telefonens grundläggande estetik och design, har Mi 9 nästan inget gemensamt med sin föregångare. Så gott som allt är förändrat eller uppgraderat på något sätt.

Fingeravtryck i skärmen

Mi 9 har en ny skärm. Skärmen må vara väldigt lik skärmen som används i Mi Mix 3, men den är större än skärmen i Mi 8, nu med ett diagonalt mått på 6,39 tum. Till skillnad från Mi Mix 3 har Mi 9 en liten flärp i toppen av skärmen som har plats för en kamera. Flärpen är alltså ganska liten, särskilt i jämförelse med den väldigt stora flärp som sitter i Mi 8. Utöver det finns det ännu en intressant nyhet i Mi 9:s skärm. Den blir nämligen Xiaomis första mobil med en fingeravtrycksläsare som är inbyggd i skärmen. Läsaren använder samma typ av optiska sensorteknik som till exempel Huawei Mate 20 Pro och OnePlus 6T.

Mi 9 har samma typ av rundad glas- och metalldesign som Mi 8. Xiaomi introducerar flera nya färgglada färger men designspråket är inakt. Innanför skalet finns dock en ganska lång rad nyheter. Ett sprillans nytt Qualcomm Snapdragon 855-chipset bör erbjuda marknadsledande prestanda tillsammans med 6 GB RAM. Det finns 64 eller 128 GB lagring, ett batteri på 3 300 mAh och stöd för trådlös laddning.

Flaggskeppskamera

På baksidan av Xiaomi Mi 9 finns en av de stora flaggskeppsnyheterna. Här finns ett nytt kamerasystem med tre kameror. Huvudkameran har en halv tum sensor med 48 megapixlar och ett bländarvärde på f/1,75. Utöver den finns också en 12 megapixel telefoto-kamera och en 16 megapixel vidvinkelkamera. Det ger Mi 9 en uppsättning av tre kameror som börjar bli en återkommande trend i branschen.

Xiaomi Mi 9

Mi 9 kommer att lanseras i Kina i mars för runt 4 000 kronor. Xiaomi väntas bekräfta den europeiska lanseringen under MWC-mässan i Barcelona nästa vecka. Den europeiska lanseringen kommer troligen ske lite senare än den kinesiska. Med högre avgifter och skatter i Sverige kommer priset också sannolikt vara betydligt högre i Sverige. Xiaomis största styrka är ändå deras låga priser. Även om vi inte har fått något bekräftat pris i Sverige är det sannolikt att Mi 9 kan bli en av det låga flaggskeppssegmentets hetaste konkurrent under året.

Källa: PhoneArena

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + arton =