Många nya smartphones ser exakt likadana ut som alla andra konkurrenter på marknaden. Nu presenterar dock det kinesiska företaget Xiaomi en ny telefon som erbjuder en ny tolkning på smartphonedesign. Xiaomi Mi Mix har en gigantisk 6,4 tum skärm som nästan helt saknar skärmram och som bara har en liten haka under skärmen.

Gigantisk ramlös skärm

Den gigantiska skärmen på telefonens framsida mäter alltså 6,4 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 040. Skärmens alla pixlar är dock inte synliga eftersom skärmen har rundade hörn som följer telefonens rundade design. Skärmen går så nära inpå kanten att det inte finns plats för någon hörlur eller kamera ovanför skärmen. För att ringa röstsamtal med Xiaomi Mi Mix vibrerar istället telefonens hela ovansida så att ljud förs över till en användares öra genom vibrationer istället för vanliga ljudvågor genom luften.

Xiaomi Mi Mix

Den nya telefonens design kanske får dig att fundera på hur många år det kommer att ta för denna futuristiska telefon att lanseras. Faktum är att den kommer att säljas i Kina med start om en dryg vecka. Den kommer troligen inte säljas i stora mängder till en början men det finns inget i telefonens teknik som hindrar den från att massproduceras i framtiden. Telefonens design gör den inte heller omöjlig att sälja för ett ganska rimligt pris. När den lanseras kommer den att kosta runt 5 400 kronor i Kina. Skulle den släppas i Sverige skulle den troligen kosta drygt 7 000 kronor med tanke på svenska skatter och avgifter. Det är ungefär lika mycket som Apples iPhone och många andra flaggskepp från andra stora spelare på marknaden.

Inte nödvändigtvis praktisk

Vi har inte hunnit testa telefonen så vi kan inte säga hur bra den är i praktiken. Youtube-kanalen MKBHD har dock laddat upp en video som visar den nya telefonen i jämförelse med bland annat iPhone 7 Plus.

Som det berättas om i videon finns det flera stora nackdelar med telefonens design. För det första är det svårt att hålla den utan att råka komma åt skärmen. Telefonens mjukvara sägs dock kunna ignorera tryck på skärmen som inte är medvetna. Den andra stora nackdelen är att den sägs vara väldigt hal och svår att hålla. Om den tappas på marken finns det inte heller några ordentliga kanter som kan skydda den.

De tekniska detaljerna

För dig som är intresserad av de tekniska detaljerna kan vi notera att telefonen använder den nya Qualcomm Snapdragon 821-processorn och att den antingen har 4 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme eller 6 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme. Kameran på baksidan har en 16 megapixelsensor och ett bländarvärde på f/2,0 men saknar optisk bildstabilisering. Batteriet i telefonen mäter 4 400 mAh – vilket är minst sagt gigantiskt.

Xiaomi har ingen bred distribution eller support av sina smartphones i Sverige. Du som vill köpa ett exemplar av Xiaomi Mi Mix tvingas därför importera ett exemplar från Kina. Ny teknik kommer dock alltid ut i större skala i framtiden så om du kan vänta är det inte osannolikt att vi får se en liknande telefon från någon annan tillverkare under det kommande året.

Hitta din nya smartphone!

Funderar du på att köpa en ny smartphone? I Svenska Smartphoneguiden har vi fler än 55 tester av smartphones som gör det enkelt för dig att hitta den som är bäst för dig.

Till Svenska Smartphoneguiden

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

9 KOMMENTARER

 1. Wow. De specarna skojar man inte bort. 6.4″ i nära nog ett 5,5″-skal. I’m impressed. Frågan är hur det bästa sättet att få in den telefonen på den Svenska marknaden skulle vara. Det lär finnas grå-importsmöjligheter, men för att stödja Svenskt näringsliv måste vi hitta ett bättre sätt att få över teknik till Sverige.
  Som du är inne på Joel, det är nästan 30% ökning av priset pga av skatter och avgifter. Det i sig självt gör det mindre roligt för företag att göra nya satsningar. Dual SIM 4400mAh batteri och stor skärm. Kan inte bli bättre. ^^

  Peace.

 2. Skrämmande utveckling när Kineserna gör snyggare lurar än Apple. iPhone 7 är verkligen fail/trist i mina ögon… Bara titta på den senaste lanseringen av Huawei Honor 8 som fått nästan lika mycket uppmärksamhet och hype under lanseringen som iPhone 7 och Samsung Edge 7. Mycket intressant utveckling detta. Det finns i stort sätt bara ett område kvar där premium mobilerna från USA och Sydkoreanerna/Japanerna fortfarande leder utvecklingen och det är kameran. Men om Kineserna kommer ikapp där också så blir det svårt för de andra att ta ut så mycket stålar för sina telefoner. Då kan vi få se dalande vinstmarginaler i denna branschen.

  • Du har helt rätt. Det är verkligen få saker som de ”traditionella” smartphonetillverkarna fortfarande är bäst på och jag håller med om att kameran är en av de största kvarstående punkterna just nu. Det är säkerligen en av anledningarna till att just Huawei har fokuserat mycket på kameror det senaste året. De har fortfarande en bra bit att gå men det är uppenbart att konkurrensen hårdnar. 🙂

 3. Första gången jag såg en artikel om denna telefon för några veckor sedan tänkte jag: Den vill jag ha!! Började maila runt till våra leverantörer i Asien och fick tillslut tag på en som kunde leverera. Om jag förstått saken rätt så borde den komma i mitten av nästa vecka. Men är det säljstart i Kina förs om en dryg vecka? Måste kolla upp datumet när jag kommer till jobbet imorgon.

  Har längtat länge på en telefon med denna typ av lösning vad gäller högtalare, hoppas att det fungerar bra nu.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 14 =