Xiaomi är specialister på prisvärda smartphones. Det märks om inte annat i Svenska Smartphoneguiden, där tillverkaren har lyckats ta all utmärkelser för 8 000 kronor eller mindre. Nu presenterar företaget sin nya Redmi Note 10-serie, som kan bli en av årets hetaste i de lägsta prisklasserna.

Redmi Note 10 är inte bara en telefon, det är en serie av totalt fyra produkter kallade Redmi Note 10, Redmi Note 10S, Redmi Note 10 5G och Redmi Note 10 Pro. Skillnaderna mellan modellerna kan vara svåra att förstå. I stora drag är Note 10 Pro den dyraste och mest påkostade modellen, medan de tre övriga modellerna är mer lika varandra och dessutom betydligt billigare.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro
120 Hz AMOLED och 108 MP

Som seriens flaggskeppsmodell är Redmi Note 10 Pro också den mest tekniskt imponerande modellen. Den imponerar med en mycket ovanlig skärm och kamera. Skärmen mäter 6,67 tum, har Full HD-upplösning och baseras på AMOLED-teknik. Det är ovanligt i klassen. Som en ännu mer ovanlig bonus har skärmen dessutom stöd för 120 Hz uppdateringsfrekvens. Modellens kamera är också helt unik i klassen. Huvudkameran använder nämligen Samsungs HM2-sensor som kan fånga 108 megapixelbilder. 108 MP har tidigare varit reserverat för betydligt dyrare modeller.

Note 10 Pro drivs av ett Qualcomm Snapdragon 732G-chipset. Det betyder att den bör presterar bra för sin klass men att den saknar stöd för 5G-uppkoppling. Den har 6 GB RAM och 64 GB lagring i sitt grundutförande. Telefonen har ett batteri på 5 020 mAh och kan dessutom skryta med funktioner såsom dubbla högtalare, 3,5 mm hörlursuttag, NFC, FM-radio, microSD-kortläsare och IR-sändare.

De billigare Redmi Note 10-modellerna har också AMOLED-skärmar men begränsas till 60 Hz. De har 64 eller 48 megapixelkameror och varierar mellan MediaTek och Qualcomm-kretsar beroende på modeller. Den billiga 5G-modellen använder en MediaTek Dimensity 700-krets.

Xiaomi har inte bekräftat svenska lanseringsdetaljer för de nya modellerna men med tanke på internationella priser är det rimligt att Redmi Note 10 Pro kommer att kosta runt 3 000 kronor medan de billigare modellerna kostar minst 2 000 kronor.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × två =