Samsung Galaxy Z Fold 5 och Galaxy Z Flip 5 presenteras i dag som den sydkoreanska tillverkarens nya vikbara smartphones. I årets upplaga är det ett nytt ”zero-gap”-gångjärn som gör telefonerna tunnare, samtidigt som Z Flip 5 får en 3,4 tum skärm på utsidan.

Galaxy Z Flip 5

Det är Galaxy Z Flip-serien som får störst uppmärksamhet i årets nyheter från Samsung. Den bästsäljande modellen kommer nu med en ny design som inkluderar en mycket större extern skärm i stil med Motorola Razr 40 Ultra. Skärmen som Samsung kallar Flex Window är fyra gånger större än tidigare. På den externa skärmen ska användare kunna styra musik, ta bilder, bläddra bland kontakter för att starta samtal och till och med använda Android-appar genom en experimentell funktion som ska kunna aktiveras.

Z Flip 5 kommer med ett nytt gångjärn som gör telefonen två millimeter tunnare när den är ihopvikt. Viker man upp telefonen möts man dock av en bekant design som inkluderar en nära oförändrad bildskärm som i alla fall blivit mer ljusstark då den nu ska kunna nå 1 750 nits, istället för föregångarens 1 200 nits.

Galaxy Z Fold 5

Galaxy Z Fold 5 är den större av de två modellerna som viks ut till en liten surfplatta. I sin femte generation kommer den med ett fåtal blygsamma designuppdateringar. Det inkluderar som sagt ett nytt gångjärn som gör den tunnare på 13,4 millimeter när den är ihopvikt, istället för 15,8 millimeter. Den har dessutom en lägre vikt, på 253 gram istället för 263 gram, och kan användas med en ny S Pen som är näsan hälften så stor som tidigare och som kan monteras på baksidan i ett nytt skal till telefonen. Utöver det lägger Samsung stor vikt vid ny mjukvara som ska göra det enklare att använda pop-up-fönster och förbättringar av det delade skärmläget som aktiveras när skärmen viks halvvägs.

Z Fold 5 har en ljusare skärm, gemensamt med Z Flip 5, och de två modellerna delar flera andra nyheter, inklusive en ny systemkrets. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, som är en överklockad variant av Qualcomms flaggskeppskrets för 2023, driver de två telefonerna. Även om kretsen är ny, är telefonernas kameror inte uppdaterade.

Samsungs vikbara smartphones fortsätter säljas med höga priser. De är visserligen inte mycket högre än tidigare, åtminstone inte i Euro. I den svenska kronan är det dock andra bud. Galaxy Z Flip 5 kostar 14 000 kronor, vilket är 1 700 kronor mer än förra generationen. Galaxy Z Fold 5 kostar 22 000 kronor, 2 000 kronor mer än tidigare. Båda modellerna lanseras den 11 augusti.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − 14 =