+ Android 6
+ MicroSD-kortläsare
+ Kortläsare utan verktyg
- Långsam processor
- Endast 1,5 GB RAM
- Medelmåttig batteritid
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
På pappret verkar Sony Xperia E5 vara en helt okej smartphone. Med ett imponerande lågt pris hade vi stora förhoppningar på telefonen men i verkligheten blev den tyvärr en besvikelse. Med en tyst högtalare, långsam processor och medelmåttig batteritid räcker inte telefonens låga pris för att övertyga oss.
Hårdvarudesign
Med ett lågt pris kan vi acceptera lägre byggkvalitet än normalt men Sony Xperia E5 imponerar inte ens när vi jämför med andra telefoner i samma prisklass.
Läs mer om hårdvaranSony Xperia E5 ser definitivt inte ut som en dyr smartphone men den ser inte dåligt billig ut heller. När vi tar en närmare titt på den blir det dock snabbt uppenbart vad Sony har tvingats göra för att lyckas sälja Xperia E5 för det pris som den säljs för.
Vårt testexemplar av Xperia E5 skyddas av ett vitt plastskal. Skalet täcker alla sidor av telefonen, med undantag för den glastäckta framsidan. Så fort telefonens notislampa tänds blir det tydligt hur dåligt och billigt konstruerat skalet är. Notislampan som sitter på framsidan av telefonen lyser igenom skalet på baksidan av telefonen. I ett mörkt rum lyser nästan hela telefonen upp så fort notislampan aktiveras. Det kan tyckas vara en praktisk egenskap men vi är skeptiska till att Sony hade tänkt att skalets tunna konstruktion skulle vara en funktion. Det läckande ljuset får hela telefonen att se ut som någon sorts prototyp som aldrig var tänkt att nå konsumenter.
Telefonens baksida har en matt plastfinish som ger den ett stilrent utseende. På mitten finns en grå Xperia-logotyp och strax ovanför finns ett NFC-märke. Telefonens kamera sitter i baksidans övre vänstra hörn tillsammans med en LED-lampa.
På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp samt två volymknappar. På/av-knappen sitter ganska långt upp på telefonens sida och volymknapparna sitter ännu längre upp. Det gör det lite krångligt att snabbt ändra telefonens volyminställning.
På undersidan finns en microUSB-port samt telefonens högtalare och på ovansidan hittar vi en 3,5 mm hörlursport. På vänster sida finns SIM-kortplatsen och microSD-kortplatsen. De båda portarna är tillgängliga helt utan SIM-kortsverktyg, vilket gör det lätt att snabbt byta ut dem.
Xperia E5 har en fem tum skärm på sin framsida. Ramarna runt skärmens högra och vänstra sida är tunna i jämförelse med vissa andra budgettelefoner på marknaden men Sony fortsätter sin tradition att göra telefoner med stora ramar både under och över skärmen. Det gör Xperia E5 till en ganska lång telefon som trots sin ganska lilla skärm inte är så kompakt som den skulle kunna vara.
Ovanför skärmen sitter telefonens videosamtalskamera och hörlur. Hörluren gör det klassiska misstaget att inte använda ett yttre skydd som sitter på samma höjd som glaset. Det gör att damm har lätt att hitta sig in i hörluren.
Stäng
Skärm
Sony Xperia E5 har en fem tum skärm med en upplösning på 1 280 x 720. Skärmen fungerar bra men lider av LCD-teknikens problem med bristande svärta. Det är dock också tack vare LCD-tekniken som Xperia E5 är den mest ljusstarka telefonen under 2 000 kronor just nu. Även om skärmen inte kan imponera med rika färger eller överväldigande bildkvalitet kan den alltså i alla fall erbjuda en helt okej bildupplevelse utomhus. Våra tester visar att Xperia E5 kan nå 415 nits i ljusstyrka medan exempelvis Motorola Moto G3 inte kan komma över 300 nits.
Högtalare
Sony Xperia E5 har en väldigt lågmäld högtalare. Den kan producera ljud av ganska hög kvalitet men eftersom högtalaren är väldigt tyst är den opraktisk att använda i många miljöer. För dig som vill kunna använda din telefon för röstsamtal med högtalartelefon rekommenderar vi istället Motorola Moto G 3. Vi har testat Sony Xperia E5:s högtalare med en decibelmätare för att se hur stor skillnad det är mellan telefonen och konkurrenterna. Vi jämförde den med Samsung Galaxy S7 Edge. Vi är medvetna om att Galaxy S7 Edge är en mycket dyrare telefon än Xperia E5 men Galaxy S7 Edge har en högtalare som är jämförbar med de flesta telefoner med monohögtalare på marknaden. Vårt test visar att Xperia E5:s högtalare kan nå runt 69 decibel på 40 centimeters avstånd medan Galaxy S7 Edge kan nå 76,8 decibel. Det betyder att Galaxy S7 Edge kan återskapa ljud som uppfattas som cirka 75 procent högre än ljudet från Xperia E5.
Batteri
Under det senaste året har Sony haft stora problem med batteritiden i sina smartphones. Xperia E5 är tyvärr inget undantag. Trots ett batteri på 2 700 mAh och energisnåla komponenter har vi svårt att ta oss igenom en heldag utan att besöka ett eluttag. Normala användare kan ha ett tiotal procent kvar vid dagens slut men användare med höga krav på sin smartphone behöver ta med en laddare för att klara sig till läggdags. I jämförelse med Motorola Moto G 3 visar våra tester att Xperia E5 har en batteritid som är mer än 25 procent kortare vid normal användning, trots att Xperia E5 har ett större batteri än sin konkurrent.
Mjukvara
Sony Xperia E5 har en av budgetmarknadens bästa smartphonemjukvara. I Svenska Smartphoneguiden slåss den dock mot Motorola Moto G 3 som inte bara har ”en av marknadens bästa”, utan den absolut bästa.
Läs mer om mjukvaranXperia E5 använder Android 6.0 som operativsystem och har Sonys överliggande användargränssnitt ovanpå. När vi skriver denna recensionen är telefonen uppdaterad med maj månads säkerhetsuppdatering från Google. Det indikerar att användare av telefonen troligen inte kommer att få säkerhetsuppdateringar som skyddar dem mot framtida säkerhetshot.
Eftersom telefonen använder en av de senaste versionerna av Android har den i alla fall de senaste funktionerna som Android har att erbjuda. Tack vare Sonys överliggande användargränssnitt är också så gott som alla funktioner i Android lätta att hitta och använda. Vana Android-användare kan känna sig bekväma med Sonys mjukvara.
Med det sagt har Sony fortfarande problem med onödiga och irriterande förinstallerade appar. Vi har redan skrivit spaltmeter om ämnet så vi kommer inte gå in i detalj om ämnet i denna artikeln. Kort sagt handlar det dock om faktumet att Sony försöker få användare att köpa produkter och tjänster genom att installera reklamappar i sina telefoner. AVG Protection är en app som försöker få användare att betala för en antivirustjänst och appar så som What’s New skickar reklamnotiser till användare som accepterar deras villkor. Reklamen från Google Play som tidigare visats i Xperia-telefoners sökmotor finns inte kvar i Xperia E5 men det är ändå frustrerande hur mycket reklam och onödiga appar som konsumenter måste stå ut med i Sonys telefoner.
Vi har skrivit det många gånger förut men vi gillar verkligen Sonys Android-mjukvara. Den ger användare en enkel men funktionell användarupplevelse som inte särskilt många konkurrenter kan komma i närheten av. Hade Sony undvikit onödig och irriterande reklam i sina telefoner hade deras mjukvara varit ännu mer imponerande men vi ser inga tecken på att företaget har några planer på att göra sig av med den.
Stäng
Kamera
Sony Xperia E5 har en 13 megapixelkamera som kan användas för att ta bilder i förlåtande miljöer men så fort det blir mörkt, så fort ett motiv kommer för nära kameran eller så fort det finns både mörka och ljusa delar i bilden fallerar kameran totalt. I testbilderna nedan ser vi tydligt hur Xperia E5 inte kan hantera mörka miljöer över huvud taget. Bilder tagna i mörka miljöer blir mörka, gryniga och fulla av artefakter. I den andra exempelbilden ser vi hur kameran har stora problem med att fokusera på objekt som är längre bort än cirka 20 centimeter. I den sista exempelbilden ser vi hur både detaljrikedom och färgåtergivning blir lidande när kameran försöker fånga en HDR-bild men inte har tillräckligt brett dynamiskt omfång för att klara uppgiften.
Stäng
Prestanda och lagring
Sony Xperia E5 använder ett MediaTek MT6735-chipset som får assistans av 1,5 GB RAM-minne och tillgång till 16 GB lagringsutrymme. Processorn är billig och energieffektiv men är allt annat än snabb. Även när vi jämför den med den mer än ett år gamla Motorola Moto G3 är Xperia E5 förvånansvärt långsam. Det är inte ovanligt att det tar mer än två sekunder för telefonen att byta från en app till hemskärmen. Telefonen har stora prestandaproblem och mjukvaran verkar inte vara optimerad för att hantera telefonens begränsade resurser. Det gör Xperia E5 till en av de långsammaste telefonerna vi har testat och det förstör stora delar av den användarupplevelse som telefonen har att erbjuda.
Jag är nöjd med min Xperia E5 för vad den kostar jag är lite ute efter lyx bara att den fungerar.