Xiaomi 13T Pro
8.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Vi har den blåa versionen med veganskt läder. Den svarta, som säljs i Sverige, har en glasbaksida.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Högupplöst skärm
+ Kraftfull processor
+ Fem år uppdateringar
Nackdelar
- Lite krånglig mjukvara
- USB 2-port
- Saknar trådlös laddning
- Saknar microSD-stöd
Kamera9
Skärm8.9
Batteri8
Kamera9
Skärm8.9
Batteri8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi 13T Pro är en prisvärd flaggskeppsmobil med de flesta funktioner man kan förvänta sig från marknadens dyraste modeller. Det inkluderar en ljusstark och detaljrik skärm, en utmärkt kamera, som presterar bra i alla miljöer, och en kraftfull processor. En nyhet för T-serien i år är en vattentät design men trådlös laddning saknas fortfarande. Bortom det har Xiaomi sparat pengar på en plastkonstruktion. Det är dock en bra kompromiss, som bidrar till att göra 13T Pro till ett av årets mest prisvärda flaggskepp.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi 13T Pro är en i mängden när det gäller smartphones från Xiaomi. Företaget, som inte kan sluta lansera nya modeller, har ett designspråk som är ganska anonymt. Det gäller även designen av Xiaomi 13T Pro, med ett undantag. Undantaget är att en internationell variant av telefonen kommer med en lite udda ljusblå baksida med så kallat ”veganskt läder”, som är gjort av plast. Det är ett trevligt material som inte kan spricka och som dessutom inte går att köpa i Sverige. Den svenska varianten har ett svart glasbakstycke.

Baksidan bjuder på en stor kameramodul som har två stora kameror, en liten kamera, en LED-lampa och en Leica-logga. Kamerorna sticker ut två millimeter men skyddas av det transparenta skalet som ingår i lådan. Det ger också ett bra skydd till glasbakstycket som annars lätt kan spricka vid ett fall.

Sidorna av Xiaomi 13T Pro är gjorda av plast, gedigen sådan. Konstruktionen känns mycket stadig i handen och en fin finish ger ett metalliskt utseende. Även om det är ett relativt billigt material, känns inte 13T Pro billig. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar. Knapparna är tunna, lite svåra att träffa och ger inte mer än okej feedback. Vi hade gärna sett lite mer tilltagna knappar.

IR-sändare och USB 2?

Längs ovansidan finns en IR-sändare som låter dig styra din TV, AC och kanske din stereoanläggning. IR är en fortsatt Xiaomi-unik funktion. Längs undersidan bjuder 13T Pro på en USB C-port med stöd för USB 2, en mikrofon och en högtalare som levererar bra ljud tillsammans med hörluren.

Framsidan har en platt 6,67 tum skärm med tunna ramar samt en snabb och pålitlig optisk fingeravtrycksläsare. Sefliekameran gömmer sig i ett litet hål i skärmen. Allt ser väldigt vanligt ut. Det är antingen en fördel eller nackdel, beroende på vad du önskar. En sak är säker: du sticker ut genom att använda en Xiaomi 13T Pro.

En stor uppgradering för 13T Pro, i jämförelse med 12T Pro, är att den nya modellen har IP68-klassning för att göra den helt vattentät. Det betyder inte att du bör simma med den, men att den har betydligt högre chans att klara en vattenrelaterad olycka. 13T Pro skiljer sig samtidigt från vanliga 13 Pro, eftersom T-modellen saknar trådlös laddning. T-serien är trots allt billigare, men det är en brist som är ett allt större problem när även billigare konkurrenter fått stöd under 2023.

 

Skärm

Xiaomi 13T Pro har en 6,67 tum AMOLED-skärm med en intressant upplösning på 1 220 x 2 712. Den lite udda upplösningen ger skärmen en detaljrikedom som saknas från många konkurrenter i klassen. Skärmen erbjuder dessutom mycket bra färgåtergivning och vitbalans i skärmläget Orignialfärg. Skärmen är ljusstark men når inte sin maximala ljusstryka om vi inte aktiverar ett läge kallat Solljusläge, som inte går att hitta i inställningarna om Automatisk ljusstyrka är aktiverat. Det är lite förvirrande. Med rätt inställningar når i alla fall skärmen 1 182 nits i vårt test. Skärmen vägrar gå högre än så, även med HDR-innehåll, vilket betyder att vi aldrig får den att uppnå de 2 600 nits som Xiaomi utlovar. Med det sagt presterar ändå skärmen mycket bra.

 

Batteri

Xiaomi 13T Pro har ett batteri på 5 000 mAh. Det är alltså väl tilltaget. Med det sagt har telefonen inte så lång batteritid som vi förväntat oss. Xiaomi 13 har till exempel ett batteri som är 500 mAh mindre, men som ändå erbjuder bättre batteritid. Med det sagt är inte batteritid ett problem, inte alls! Den har bra batteritid med upp till två dagar användning vid normal användning och upp till 40 procent marginal vid slutet av dagen för krävande användare. Om batteriet skulle vara tomt, går det att snabbladda till 53 procent på 15 minuter med den inkluderade laddaren.

 

Kamera

Xiaomi 13T har en huvudkamera med en 50 MP-sensor som är optiskt stabiliserad. Det är en utmärkt kamera som presterar bra i så gott som alla situationer. Vi är imponerade av kamerans breda dynamiska omfång och mycket bra brusreducering. Detaljrikedomen är hög och färger är oftast bra, med små variationer i vitbalansen mellan scener. Vi har sannolikt främst bra bildbehandling att tacka bra bilder för men vi har också sett prov på mycket dålig bildbehandling. Kameran har ibland svårt med mörk hy och kan ge väldigt konstiga effekter i motljus. Det kan ge människor underliga hudtoner. Det är misstag som kan göra en bra kamera urusel vid fel tillfälle. Med det vill vi inte kalla Xiaomi 13T Pro dålig. Den är otroligt bra! Det är bara synd att den snubblar på mållinjen.

 

Mjukvara

Xiaomis mjukvara är komplicerad och funktionsrik. Den känns ofta överväldigande komplex på ett sätt som kan skrämma nya användare. Med lite erfarenhet kan vi dock uppskatta många ovanliga funktioner och mjukvaran fungerar generellt mycket bra med hög energieffektivitet och inte en tillstymmelse till dålig prestanda.

Utöver ett gränssnitt som är fyllt av många extrafunktioner, inkluderar Xiaomi också många extra appar. Det finns till exempel en förinstallerad app kallad Xiaomi Community som ger tillgång till forum, en Xiaomi-webbläsare, musik-spelare, SMS-app, väder-app och mycket mer. Det är rörigt mycket.

Xiaomi 13T Pro kommer med ett löfte om fyra år av nya Android-versioner och fem år av säkerhetsuppdateringar. Det ger en pålitligt trygg framtid som betyder att mjukvara och säkerhet inte blir ett hinder för konsumenter som vill behålla sin smartphone länge.

 

Prestanda och lagring

Xiaomi 13T Pro har en MediaTek Dimensity 9200+-krets som kan beskrivas som en billigare konkurrent till Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, som sitter i Xiaomi 13 Pro. Den presterar generellt lite sämre än Qualcomms krets men efter vårt test av 13T Pro, kan vi konstatera att den faktiskt är ett bättre alternativ för krävande gaming. I 13T Pro har 9200+ nämligen inte samma problem med throttling som flera Snapdragon 8 Gen 2-mobiler har haft. Även efter 15 minuter av belastning behöll 13T Pro över 90 procent av sin prestanda. Det ger den bättre prestanda än några av de utmärkta gaming-mobiler som lanserades med Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-kretsen. För vardaglig användning är det dessutom omöjligt för oss att märka några prestandaproblem. 13T Pro är kort sagt ett generellt mer kraftfullt alternativ än de allra flesta flaggskeppen på Android-marknaden under 2023.

13T Pro kommer med mycket generösa 12 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme, i Sverige. Det finns bara en variant, men med en sådan konfiguration är det svårt att önska sig något annat. 12 GB RAM räcker för alla applikationer och kommer att vara mer än tillräckligt för framtiden. 512 GB lagring är också mycket generöst, så generöst att vi har svårt att klaga på bristen på microSD-kortläsare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 220 x 2 712
Storlek 162,2 x 75,7 x 8,5 mm
Vikt 206 gram
Kamera 50 MP, 50 MP, 12 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 7
Bluetooth Ja, 5.4
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Mediatek Dimensity 9200+, 3,35 GHz
Lagring 512 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,9
Demonteringsbetyg, av 20 12,3

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × ett =