Android 11 har officiellt lanserats och är nu på väg ut till Googles Pixel-telefoner. I vanlig ordning kommer det att dröja minst ett halvår innan uppdateringar dyker upp för många andra mobiler, medan vissa får uppdateringar under de kommande månaderna. För användare är givetvis frågan varför du skulle vilja använda Android 11? Nu listar vi de 15 största nyheterna i Android 11.

Bubblor

Med bubblor kan meddelandeappar hanteras i flytande bubblor. Konversationer från flera olika appar kan samlas under en bubbla som kan flyttas runt på skärmen och öppnas med ett tryck. När bubblor öppnas ligger de kvar ovanför appar som körs bakom. Bubblorna kan alltid stängas genom att dras ner till botten av skärmen. Användare av till exempel Facebook Messenger känner troligen igen det bubbel-baserade gränssnittet, som alltså nu har officiellt stöd i Android.

 

Engångsbehörigheter

I Android 11 är det möjligt att ge en app tillstånd att till exempel få åtkomst till din telefons platsdata en gång. Det betyder att du kan få frågan om behörighet igen nästa gång du öppnar appen. Det kan vara särskilt praktiskt om du testar en app eller funktion som du inte är säker på om du kommer att använda framöver.

 

Behörighetsåterställning

Om du inte har använt en app på länge återställs appens behörigheter automatiskt. Nästa gång du använder en återställd app kommer appen att fråga efter de behörigheter som krävs.

 

Skärminspelning

Nu har Android ett inbyggt system för att spela in skärmen. Funktionen som har funnits i flera tillverkares versioner av Android kommer nu till den officiella versionen av operativsystemet.

 

Schemalagt mörkt läge

Androids inbyggda mörka läge har varit relativt enkelt i Android 10. Flera tillverkare har därför lagt till extra funktionalitet till det. Nu kommer schemaläggning för mörkt läge.

 

Ljudenheter

Nu finns inbyggda kontroller för att snabbt byta vilken enhet som ljud spelas upp med. Välj till exempel mellan Bluetooth-enheter och telefonens inbygga högtalare.

 

Bluetooth i flygplansläge

Om du har hörlurar anslutna över Bluetooth till din telefon och sätter telefonen i flygplansläge, kommer Bluetooth att fortsätta vara aktiverat.

 

Ljudkontroller för appar

Appar som använder interaktiva notiser för att styra musik, podcasts och annat ljud visar nu sina notiser i en separat del, ovanför alla andra notiser. Där ligger parallellt aktiva spelare bredvid varandra som användaren kan bläddra mellan.

 

IoT-kontroller

Med ett långt tryck på på/av-knappen visas en skärm med kontroller för anslutna IoT-prylar. Här visas också betalkort för kontaktlösa betalningar och knappar för omstart och avstängning.

 

Sovläge

När telefonen laddas eller är inom ett visst schema kan telefonen byta till gråskala och sättas i Stör ej-läge för att användaren ska kunna vila och sova i fred.

 

Nearby Share

Dela filer, videos och kartor till Android- och Chrome OS-enheter i närheten. Androids motsvarighet till Apples AirDrop, kan man säga.

 

Trådlös Android Auto

Med Android 11 kan Android-mobiler anslutas trådlöst till bilar som har stöd för tekniken.

 

Google Play-uppdateringar

Nu kan fler viktiga uppdateringar göras genom Google Play. Fler uppdateringar kan dessutom göras utan att telefonen behöver starta om.

 

Notishistoria

Om du fick en notis som du tog av misstag, kan du visa all notishistorik i inställningarna.

 

Bokeh i appar

Nu finns ett officiellt sätt för appar att använda det så kallad Porträtt-läget, som erbjuds i många Android-smartphones i tredjepartsappar.

 

Alla dessa nyheter inkluderas i Android 11 men kommer inte nödvändigtvis till din smartphone, även om den uppdateras till Android 11. De flesta Android-mobiler har anpassningar av sin mjukvara som gör att tillverkare kan ersätta eller anpassa funktioner i Android. Ett exempel är den meny som visas när användare trycker in på/av-knappen. Den kommer säkerligen anpassas av flera tillverkare för att till exempel ge utrymme för andra betallösningar.

Det ska noteras att det inte säljs smartphones utan Android-anpassningar. Även Googles Pixel-serie har flera anpassningar av Android för att lägga till extra funktioner och även Android One-mobiler kan numera inkludera förändringar av systemfunktioner. Exakt hur Android 11 kommer att se ut på din smartphone beror därför på vilken modell du använder.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 − ett =