Surfa står bakom världens största köpguide för smartphones, såvitt vi vet. Svenska Smartphoneguiden inkluderar fler än 270 testade smartphones. Vi har nu en gigantisk databas av publicerade tester och en ännu större databas av testresultat. Nu ska vi visa hur smartphonebildskärmar har utvecklats genom åren.

Det finns många punkter att diskutera när det gäller bildskärmskvalitet. I våra tester gör vi mätningar av alla skärmar för att ta reda på deras färgexakthet, gammainställning, svärta samt både högsta och lägsta ljusstyrka i olika förhållanden. I denna artikel presenterar vi resultat för fler än 170 smartphoneskärmar som vi testat sedan november 2017, då vi ändrade vår testmetodik för mobilskärmar.

Varmare mobilskärmar

Sedan 2017 har bildskärmar i stora drag blivit mer färgglada tack vare bredare stöd för HDR-format. Deras färgexakthet har dock inte utvecklats avsevärt. De bästa skärmarna var redan väldigt färgexakta år 2017. Skärmars vitbalans har dock sett en tydlig förändring. För flera år sen var dålig vitbalans, ofta kallblå vitbalams, ett återkommande klagomål i våra tester. Sedan dess har vi sett en tydlig trend mot mer neutralt vita skärmar. Bara det senaste året har andelen skärmar med vitbalans under 7 000 Kelvin ökat drastiskt. Det är tydligt att tillverkare är mer måna om att kalibrera sina skärmar till varmare toner, som ligger närmare det värde på 6 500 Kelvin som anses vara korrekt för visning av till exempel film.

Det är alltså både variationen i vitbalans mellan modeller men även genomsnittet som har förändrats de senaste 3,5 åren. Genomsnittet har sjunkit med runt 500 Kelvin och ligger nu under 7 000 Kelvin. Det betyder att många moderna smartphoneskärmar undviker de problem som tidigare smartphones hade med kallblå återgivning, som bland annat gav onaturliga hudfärger.

50 procent högre ljusstyrkor

Ljusstyrka är en annan tydlig trend i branschen. Dagens smartphones har betydligt starkare skärmar. Detta är en förändring som vi ser de senaste 3,5 åren, trots att branschen redan har gjort stora framsteg år 2017. Vi ser visserligen en allt större varians mellan modeller just nu. Billiga modeller, särskilt med höga bildfrekvenser, lider ofta av svaga bildskärmar. Samtidigt blir bra bildskärmar allt starkare. Skärmar med över 800 eller till och med 900 nits, blir allt vanligare, när 600 nits tidigare var marknadens starkaste.

Det är de ljusstarka flaggskeppen som tar med sig genomsnittet uppåt. Från 2017 har genomsnittet gått från drygt 500 till drygt 650. Det är en stor och märkbar skillnad. Den visar samtidigt inte hela sanningen. Sedan 2019 har vi en ny mätmetod för att mäta HDR-ljusstyrkor på små delar av smartphoneskärmar. Med den metoden har vi uppmätt ljusstyrkor på otroliga 1 700 nits, med flera modeller som överstiger 1 500 nits.

Djupa tester – enkla att läsa

Vi gör djupa tester av alla smartphones vi testar. Utöver labbtester av batteri, skärm, kamera, högtalare med mera, testar vi alla smartphones som om de vore våra egna. Det betyder att vi använder alla testade telefoner till 100 procent i vår vardag, i minst en vecka. Vi presenterar sedan våra tester i ett enkelt format som gör våra testresultat lätta att tolka. Bakom testerna finns ändå ett omfattande arbete och stora databaser av testresultat. Ta del av enkla rekommendationer, baserade på avancerade tester, i Svenska Smartphoneguiden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. All the girls from next door are here with their cams! Visit Cam: https://letsg0dancing.page.link/go?hs=683999ed4d201f68021af361546f75c7&

    b5so0z

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 16 =