18 400 kronor är ett rimligt pris för en iPhone

3
Detta är en krönika. Här presenterar krönikören sina personliga åsikter.

Den var svårt att inte skratta lite åt priset på Apples nya iPhones. Den dyraste modellen kostar 18 400 kronor. Vi lever i en ny tid med helt nya priser och många av dem är ganska chockerande. Faktum är dock att jag faktiskt tycker att Apples priser är ganska rimliga.

Dyra mobiler vill utöka klyftan

18 400 kronor är väldigt mycket pengar. Frågan är om det är orimligt mycket pengar. För att komma fram till det måste vi först förstå varför dyra smartphones har blivit så dyra. Svaret ligger i hur smartphonemarknaden har utvecklats de senaste åren.

Marknadens utvecklingen är ganska tydlig och den har blivit allt starkare i flera år. Den består av två delar. Den första är att billiga mobiler blir allt billigare och allt bättre. OnePlus gör till exempel grymt bra mobiler som kostar runt 6 000 kronor. Med en OnePlus 6 får du typ 95 procent av vad du får från mobiler som kostar 50 procent mer. Utöver det gör Nokia mobiler som kostar 4 000 kronor och som erbjuder cirka 90 procent av vad du får från mobiler som kostar 100 procent mer.

OnePlus 6 erbjuder väldigt mycket för mycket mindre än många konkurrenter.

Faktumet att det är så lite som skiljer en mobil som kostar 4 000 kronor från en som kostar 8 000 kronor gör att det har blivit svårt för mobiltillverkare att motivera de höga priserna på flaggskeppsmobilerna. Det låter kanske lite motsägelsefullt men hur får man då flaggskeppsmobilers höga priser att verka värdefulla? Genom att höja priserna ännu mer. Ja. Seriöst. Genom att utöka priserna kan tillverkarna introducera ny och dyrare teknik som de billigare mobilerna helt enkelt inte kan ha. Detta är den andra delen av marknadsutvecklignen.

Dyr och unik teknik

Vad är det då Apple har gjort med sina priser? Flera saker. De har introducerat en ny och dyrare design som har bytt aluminium mot polerat rostfritt stål. Även om materialet i sig inte är så dyrt så är det väldigt svårt att använda i smartphone. Det ger telefonen ett unikt utseende och en unik känsla i handen. Utöver det har Apple utvecklat egna chipset som är betydligt mer kraftfulla än någon annan tillverkares, de har speciellt utformade bildskärmar och hela kamerasystem som fortfarande, ett år senare, är helt unika för Apple. Jag syftar på FaceID. Detta var bara iPhone X, från förra året.

Med de nya modellerna blir Apple först i världen med ett sju nanometer-chipset. Med iPhone XS Max har de ännu en ny bildskärm som är specialutvecklad för den mobilen och den behåller samma dyra material och FaceID-system som användes av iPhone X. Utöver det finns det nu en 512 GB-modell. Det är alltså den modellen som kostar 18 400 kronor.

Samsung Galaxy Note 9 finns också tillgänglig med 512 GB lagring. Den kostar 13 500 kronor, alltså betydligt mindre. Det är ändå svårt att säga att någon av de två konkurrenterna har orimligt höga priser. I slutänden är det två mobiler med så extrem teknik att det vore underligt om de var billiga. På grund av branschens allmänna utveckling finns det en press att skapa större skillnader mellan de billiga och dyra mobilerna, för att de dyra ska se märkbart bättre ut. I kombination med verkligt unik teknik så är det inte egentligen särskilt underligt att iPhone XS Max är så dyr som den är.

Gott om bra alternativ

Betyder det att jag tycker att iPhone XS Max är en fantastisk bra mobil som slår alla på marknaden? Jag har ingen aning. Vi har inte gjort vårt test än. Oberoende på hur bra den är, betyder att jag tycker att det är rimligt att betala så mycket pengar för en mobil? Nej, inte alls. Jag har personligen svårt att motivera mobiler som kostar hälften så mycket som iPhone XS Max. Min personliga favorit på marknaden just nu är Nokia 7 Plus som kostar under 4 000 kronor och ändå har en ganska bra skärm, hyfsad kamera, riktigt bra mjukvara och en batteritid som är bättre än så gott som alla existerande flaggskepp.

 
Nokia 7 Plus
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen av Nokia 7 Plus. Det finns också en vit med svart framsida.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Kraftfull processor
+ Android One
+ Dubbla SIM-stöd
Nackdelar
- Beläggning på baksidan riskerar att slitas
- Medioker högtalare
- Kallblå skärm
Kamera5.7
Skärm5.7
Batteri7.6
Kamera5.7
Skärm5.7
Batteri7.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Apples priser är inte helt orimliga. Apple fortsätter dessutom att sälja äldre modeller för nedsatta priser. Det går till exempel fortfarande att betala 5 800 kronor och få en iPhone 7. Apple har kort sagt betydligt billigare mobiler och tvingar ingen att köpa deras otroligt dyra flaggskepp. Om du ändå tycker att de är för dyra eller inte gillar iPhones av någon annan anledning finns det fler billiga och bra Android-mobiler än någonsin. Om du inte vet vilken du vill köpa så har vi Svenska Smartphoneguiden med enkla och tydliga utmärkelser för Sveriges bästa mobiler i flera prisklasser. Guiden uppdateras med nya tester och granskade utmärkelser nästan varje vecka.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

3 KOMMENTARER

 1. Det är kanske gott att veta att det finns en plats för de som inte är ingenjörer och inte kan räkna på vad ny teknik kostar, hur ska annars myten om Apple och dess produkter spridas?
  Kanske därför många är villiga att köpa ett pack med färgpatroner från HP som kostar $59 dollar när produktionskostnaden är 23 cent…
  Det har gått lnågra decennier sedan bläckstråleskrivare uppfanns men tydligen är det fortfarande avskrivningar att göra. Eller den typen av litografi som produktion av mikroprocessorer utgör, att gå från 22 till 14 eller 7 nanometer skulle göra kostnaden utslaget på några miljoner mobiler.

  • Hej Henrik!

   Jag vet inte riktigt vilken myt du pratar om. Om du syftar på att Apple har väl tilltagna vinstmarginaler så är ju det knappast en hemlighet. Frågan här är dock främst om Apple kan erbjuda något för sina höga priser eller om de har helt orimliga priser. Om du inte tycker att de erbjuder något för dig behöver du givetvis inte köpa en iPhone.

   Det är givetvis mer än bara ett nytt chipset som denna artikeln handlar om, som du säkert läste.

   /Joel

 2. Det är klart att de tar ut skyhöga priser för att de vet att det finns idioter som
  är villiga att betala.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − två =