+ Kraftfull processor
+ Android One
+ Dubbla SIM-stöd
- Medioker högtalare
- Kallblå skärm
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Nokia 7 Plus är en riktigt imponerande smartphone med ett bra pris. Särskilt imponerande är den nya och kraftfulla processorn och det väl tilltagna batteriet. De ger normala användare en batteritid på två dagar. Utöver det erbjuder Nokia också stabil, pålitlig och säker mjukvara som är ren tack vare Android One-programmet. Med en stadig konstruktion, en ganska bra kamera och stöd för dubbla SIM är Nokia 7 Plus en pålitlig smartphone som lyckas erbjuda en riktigt väl polerad användarupplevelse.
Video
Hårdvarudesign
Nokia 7 Plus är en väl byggd smartphone med en stadig metallkonstruktion. De kopparfärgade accenterna runt om hårdvaran ger den ett unikt utseende. 7 Plus är dessutom unik tack vare en annorlunda beläggning på bakstycket. Beläggningen gör tyvärr att den stadiga metallkonstruktionen känns lite billigare än den borde.
Läs mer om hårdvaranNokia 7 Plus känns som en elegant och modern smartphone i handen. Den gynnas av att ha en design som påminner mycket om Google Pixel 2 XL, som anses vara en av Android-världens mest prestigefulla smartphone. På framsidan av Nokia 7 Plus sitter en skärm med det nu ganska populära 18:9-formatet. Ovanför och under skärmen finns ramar som troligen är den största anledningen till att Nokia 7 Plus är så lik Pixel 2 XL. I det översta högra hörnet finns dock en Nokia-logga som skvallrar om att det inte är Google som står bakom hårdvaran. Ovanför skärmen finns också en hörlur och en videosamtalskamera. Hörluren agerar dock bara som hörlur, inte som sekundär högtalare. Här på framsidan finns det inte heller någon indikator-lampa för notiser. Det är relativt ovanligt för en Android-mobil och är definitivt värt att notera.
Polerat kopparband
Mellan glaset på framsidan och telefonens sidor sitter en tunn ram som ger den, annars svarta framsidan, en intressant koppar-färgad accent. Därefter sitter en svart ram och på mitten av sidorna sitter ännu ett koppar-färgat band. Bandet är polerat, vilket gör att det är ganska lätt att råka repa. Inbyggt i bandets högra sida finns i alla fall en på/av-knapp och två volymknappar. På ovansidan finns en 3,5 millimeter hörlursport, en allt mer sällsynt egenskap. I en drömvärld hade vi hellre sett hörlursporten på samma sida som USB-porten, nämligen på undersidan. På undersidan finns dessutom en huvudmikrofon och en högtalare och slutligen finns det en korthållare på telefonens vänstra sida. Hållaren har plats för två kort. Antingen ett microSD- och ett nanoSIM-kort eller två nanoSIM-kort.
Nokia 7 Plus bakstycke är konstruerat av metall – aluminium i 6000-serien för att vara mer exakt. Det kom som en liten överraskning när vi först fick höra det. Nokia har nämligen applicerat ett skyddslager ovanpå metallen. Användarens handflata vilar därför inte direkt mot metallen utan mot en ”keramisk beläggning”, som Nokia beskriver den. Beläggningen påminner mycket om den plastbaserade färg som LG G6 hade på sin metallbaksida. Nokia säger att fördelarna med beläggningen är att baksidan inte har några synliga antennlinjer. Det har de helt rätt i. De påstår dock också att baksidan erbjuder ett mer säkert grepp. Det är vi inte lika villiga att hålla med om. Den erbjuder ganska exakt samma yta och grepp som många aluminium-mobiler.
Annorlunda keramisk baksida
Det finns två uppenbara problem med det tunna keramiska lagret på baksidan av Nokia 7 Plus. Det första problemet är mer en subjektiv känsla än det är ett praktiskt problem. Beläggningen gör nämligen att Nokia 7 Plus förlorar den känsla av kvalitet som många associerar med naken metall. Det gör att Nokia 7 Plus känns mer plastig än den borde. Det andra problemet har med telefonens åldrande att göra. Vi har ingen möjlighet att testa Nokia 7 Plus under någon längre tid men bara under vår korta testperiod blev det snabbt uppenbart att beläggningen på baksidan kan slitas bort. Bara efter ett tapp från låg höjd skavdes en del av beläggningen bort och vi fick en glimt av grå aluminium under. Alla mobiler kan repas och skadas men vi är rädda att beläggningen på Nokia 7 Plus är lättare att skada än många andra material. Den kan andra sidan inte spricka på samma sätt som glas kan göra. Det är vi i alla fall glada för.
Utöver en svart keramisk beläggning, som också finns att få i vitt, bjuder baksidan på ett flertal andra detaljer. Längst ner finns en hel del text om tillverkning och certifiering. Ovanför det ser vi Googles Android One-logga. Den visar att Nokia 7 Plus erbjuder något ganska speciellt i sin mjukvara. På mitten av baksidan finns en Nokia-logga i koppar. Ovanför den finns en fingeravtrycksläsare, som också är omringad av en tunn kopparram. Läsaren är pålitlig men inte riktigt lika snabb som många konkurrenters. Ovanför läsaren finns slutligen ett kamerasystem som sticker ut cirka en millimeter från mobilen. Även kameralinsen är omringad av en kopparram och i mitten av linsen finns ett Zeiss-märke. Till höger om de två kamerorna finns två LED-lampor som kan assistera i mörka miljöer.
Stadig men inte vattentålig
Det är inget snack om saken. Nokia är ett varumärke som är känt för sin byggkvalitet och HMD, som står bakom de moderna Nokia-mobilerma, har respekterat det finska varumärkets historia. Även förra årets Nokia-mobiler var mycket väl konstruerade. Med Nokia 7 Plus är vi villiga att ifrågasätta beläggningen på baksidan men Nokia 7 Plus är ändå en riktigt väl konstruerad mobil. Designen har inget gnissel och inget som indikerar att Nokia har kompromissat med konstruktion eller kvalitet. Den enda viktiga stora designkompromissen är ett bristande skydd mot vatten. Medan både Samsung Galaxy A8 och den betydligt billigare konkurrenten Motorola Moto X4 är vattentäta enligt IP68-certifiering saknar Nokia 7 Plus någon som helst marknadsförd vattentålighet.
Stäng
Skärm
Nokia 7 Plus har en sex tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 160. Skärmen har med andra ord en mer än tillräcklig detaljrikedom. Skärmen är relativt ljusstark, då den når 518 nits i vårt test, och har bra svärta för att vara en LCD-skärm. Prestandan vid höga betraktningsvinklar är bra och färgåtergivningen är också ganska bra. Den är dock lite för kallblå i sin ton och Android One inkluderar inget sätt för oss att justera vitbalansen. Det är synd eftersom den felaktiga vitbalansen gör att, särskilt människors hy, ser lite grå och livlös ut. Med många konkurrenter kan vi åtminstone rädda det problemet med en manuell inställning men det är inte möjligt med Nokia 7 Plus. På det stora hela presterar ändå skärmen tillräckligt bra med tanke på prisklassen.
Högtalare
Nokia 7 Plus har bara en monohögtalare på sin undersida. Här finns alltså inga frontmonterade högtalare och ingen uppsättning dubbla högtalare. Monohögtalaren producerar ljud med en normalt hög volym för en smartphone från 2018. Den saknar dock den kvalitet som vi börjat bli vana vid i moderna mobiler. Mellanregistret låter lite burkigt och täckningen bland de lägre frekvenserna är inte så bra. Även andra mono-mobiler, så som Samsung Galaxy S8, är betydligt bättre än Nokia 7 Plus på att återge bra ljud, särskilt musik.
Batteri
Nokia 7 Plus har ett riktigt stort batteri på 3 800 mAh. I kombination med ett nytt, och till synes, energieffektivt Qualcomm Snapdragon 660-chipset, kan Nokia 7 Plus erbjuder en imponerande batteritid. Normala användare kan förvänta sig en batteritid på två hela dagar. Även vid mycket hård användning är det nämligen svårt att ta Nokia 7 Plus under 40 batteriprocent på en dag. Nokia har verkligen lyckats skapa en telefon som användare kan lita på. Med en inkluderad snabbladdare som tar den från 0 till 50 procent laddning på en dryg halvtimma går det också att rädda batteriet om det, mot all förmodan, skulle nå sitt slut.
Kamera
Nokia 7 Plus har ett bra kamerasystem som är särskilt imponerande i mörka miljöer. I ljusa miljöer har kamerorna ett brett dynamiskt omfång och bra färgåtergivning men hård behandling gör att även bilder tagna i ljusa miljöer är mjuka och saknar den detaljrikedom som vi hade förväntat oss.
Läs mer om kameranNokia 7 Plus har två kameror på sin baksida. Den ena är en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,75 medan den andra är en 13 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,6. Den sekundära kameran har två gånger optisk zoom och kan användas för att aktivt sudda ut bakgrunden av porträtt.
I de flesta situationer arbetar alltså bara huvudkameran för att ta bilder. I ljusa miljöer erbjuder huvudkameran ett brett dynamiskt omfång och bra färgåtergivning. Det är dock uppenbart att Nokia har problem med behandlingen av data från kamerasensorn. I jämförelse med konkurrenter så som OnePlus 5T och Samsung Galaxy A8 tar Nokia 8 Plus bilder med betydligt lägre detaljrikedom. I slutänden är det dock främst ett problem när vi zoomar in i bilder. Nokia räddar då sig själva lite med en dedikerad zoomkamera.
Kom närmare motivet
Den sekundära kameran är perfekt för att komma närmare ett motiv i ljusa miljöer. Den erbjuder en skarpare bild än huvudkameran och objektivet låter oss zooma in och behålla betydligt mer detaljrikedom än konkurrenterna. Det gör problemet med huvudkamerans bristande detaljrikedom betydligt mindre.
I mörka miljöer presterar huvudkameran mycket bra. Ett lågt bländarvärde ger kameran möjlighet att fånga mycket ljus. Det ger oss en exponering som är mycket lik konkurrenternas men med lite högre detaljrikedom. I jämförelse med OnePlus 5T är skillnaderna inte stora men med tanke på den prisklass som Nokia 7 Plus ligger i, är vi imponerade av prestandan när ljuset tryter.
Problem påverkar inte video
Nokia 7 Plus imponerar mer på oss i ljusa miljöer i sitt videoläge än i sitt stillbildsläge. I 4K-läget fångar kameran detaljrik video utan problem. Även den främre kameran presterar bra. Som vi sett med många andra smartphones på marknaden har det dock inte så stor betydelse att den främre kameran erbjuder 16 megapixlar istället för många konkurrenters 8. Sensorns begränsade storlek gör inte att bilders slutliga detaljrikedom är särskilt mycket högre trots den högre upplösningen.
Stäng
Mjukvara
Nokia 7 Plus är en av de första Android One-mobilerna på den svenska marknaden. Nyheterna i jämförelse med Nokias tidigare mjukvara är minimala men nu finns det en garanti om helt ren mjukvara, snabba uppdateringar och en pålitlig användarupplevelse. Nokia lyckas möta alla dessa löften.
Läs mer om mjukvaranNokia har visat sig vara en av branschens mest pålitliga tillverkare när det gäller mjukvara och uppdateringar. Företaget skickar snabbt ut både större funktionella och mindre säkerhetsrelaterade uppdateringar till alla sina smartphones. Nokia 7 Plus är inget undantag. Faktum är att garantin för snabba uppdateringar är minst lika stark nu som förut.
Inte bara för budgetmobiler
Nokia 7 Plus är en Android One-mobil. Android One började som ett projekt från Google, som var tänkt att låta hårdvarutillverkare sälja mobiler med en garanterat orörd version av Android som får snabba uppdateringar. Till en början var projektet främst riktat till billiga mobiler i länder så som Indien. Nu har projektet expanderat och inkluderar allt från riktigt billiga till väldigt dyra mobiler. Nokia 7 Plus är en av de första modellerna som inte tillhör marknadens lägsta segment.
I praktiken innebär Android One helt enkelt att mjukvaran inte innehåller förändringar från tillverkaren utan att operativsystemet har tagit raka vägen från Google. Det betyder att det inte finns reklamappar, underliga och onödiga anpassningar eller saknade funktioner. Det finns dock fortfarande ett fåtal mycket små tillägg som Nokia har gjort. Det finns till exempel en Nokia Support-app och med undantag för ett lite irriterande pop-up-fönster som frågade oss om vad vi tycker om mobilen, har vi inte sett några märkbara övertramp i vad vi skulle beskriva som en ren Android-upplevelse.
Android One tillåter tillverkare att anpassa vissa förinstallerade appar. Det enda betydande exemplet på det i Nokia 7 Plus är kameraappen. Den är anpassad för att hantera Nokias dubbla bakre kameror, erbjuda företagets Dual Sight-funktion (som tidigare kallades Bothie) och Live Focus-funktionen för utsuddad bakgrund i porträttbilder.
Inte bara bra
Android One-programmet är ett bra sätt för Nokia att tydligt kommunicera vad som skiljer deras mjukvara mot många konkurrenters. Det gör det dock också svårare för Nokia att sticka ut. Andra tillverkare, så som Motorola, erbjuder små extrafunktioner som förbättrar användarupplevelsen. Det kan handla om små saker så som gester för att snabbt tända ficklampan eller starta kameran. Andra tillverkare så som Sony ger användare möjlighet att justera skärmens vitbalans. Dessa typer av funktioner och inställningar finns inte i Nokia 7 Plus. Android One är med andra ord inte helt kompromisslöst. För många användare kan ändå bristen på funktioner vara värd en enkel, pålitlig och säker mjukvara som kommer uppdateras i minst tre år framöver. Vi är i alla fall stora fans av den mjukvara som Nokia 7 Plus kan erbjuda.
Med det sagt har vi stött på ett problem under vår testperiod. Det har att göra med telefonens Bluetooth-koppling. Ett fel i mjukvaran gör att musik som spelas upp över Bluetooth störs av avbrott, även när täckningen är god. Vi gissar att problemet kommer att lösas med en uppdatering i framtiden men vi kommer givetvis hålla ett extra öga på det för att se om det är ett större problem som inte kan lösas med mjukvara och om det sker med fler exemplar av Nokia 7 Plus.
När det gäller mjukvarans optimeringar för telefonens processor kan vi inte göra annat än komma med glada besked. Telefonen flyger fram i gränssnittet och saktar aldrig upp i vardagliga situationer. Trots att Nokia 7 Plus använder ett nytt chipset är mjukvaran väl optimerad.
Stäng
Prestanda och lagring
När vi först fick ta en titt på Nokia 7 Plus beskrev HMD telefonens prestanda som motsvarande flaggskepp från 2017. Vi är beredda att hålla med, till viss del. Nokia 7 Plus är den första telefonen vi testat med ett Snapdragon 660-chipset och det imponerar. Våra tester visar att det bara ligger ett flertal procent bakom Snapdragon 835, i vissa scenarior. Grafikenheten är den del som 835 fortfarande har ett markant försprång i men CPU-delen imponerar. Det betyder att Nokia 7 Plus kan hantera de flesta, även mycket krävande situationer, utan några som helst problem. Om du är ute efter marknadens snabbaste mobil är Nokia 7 Plus inte det bästa valet men den kostar också hälften så mycket som många flaggskepp. För priset får du dessutom 4 GB RAM och 64 GB lagring.
Hej, ser att ”gamla” Nokia 8 och Nokia 7 Plus har samma pris, vilken av dessa är mest köpvärd?
Hej Comadrin!
Om du hittar Nokia 8 för under 4 000 kronor skulle jag säga Nokia 8. Vad jag vet finns den dock bara för runt 5 000 kronor hos de etablerade återförsäljarna.
Hej
Har samsung s8 plus nu. Vill ha bättre batteritid. Är nokia 7 plus bättre? Har den ungefär samma kamera mot samsung s8 plus?
Hur är nokia 7 plus När man växlar bland appar? Då jag upplever samsung lite trög.
Tack för bra tester. Ser fram emot tester av Asus zenfone 5z och oneplus 6.
Hej Anders!
Nokia 7 Plus har bättre batteritid, sämre kamera men bra mjukvara som är kvick.
Tack! 🙂 Det gör vi också!
Platsar inte Google Pixel som ett alternativ för bäst under 4.000:- ?
Vi har inte testat den eftersom den inte lanserades officiellt i Sverige under sitt första år.