Nokia X20
5.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:I Sverige säljs bara Nokia X20, inte X10-modellen. X20 finns i alla fall i blått och brunt.
Fördelar
+ Tre år garanti och tre år uppdateringar
+ Enkel mjukvara
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Stora skärmramar
- Dålig högtalare
- Saknar 4K-inspelning
- Saknar laddare
Kamera6.4
Skärm6.8
Batteri8.4
Kamera6.4
Skärm6.8
Batteri8.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia och HMD Global satsar på hållbarhet med Nokia X20. Det gläds vi över. Det behövs mer av den varan i smartphonebranschen. Med hållbarhet som ledord har företaget plockat ut laddaren ur lådan och inkluderat ett komposterbart skal. De har dessutom utökat garantin till tre år och utlovar uppdateringar till och med Android 14. Så generösa är inga andra tillverkare. Det är då synd att Nokia X20 är en ganska medioker smartphone på nästan alla andra sätt. Även för sitt pris. Den har stora skärmramar som gör den större och klumpigare än konkurrenterna, samtidigt som den har en ganska klen processor för klassen, en dålig högtalare och dålig videoinspelning från ett kamerasystem med dåliga extrakameror. Vi gillar Nokia X20s pålitliga mjukvara och batteritid och hoppas att Nokia kan fortsätta sin satsning på hållbara produkter. Då behövs dock bättre teknik. Tekniken räcker inte till i X20.

 

Hårdvarudesign

Test Nokia X20

Nokia X20 är en stor och klumpig mobil tack vare stora skärmramar, som gör att den känns lite föråldrad i jämförelse med konkurrenterna i klassen. Designen är inte lyxig men väl byggd och praktisk med en Google Assistent-knapp på vänster sida och en hörlursport på undersidan.

Läs mer om hårdvaran

Nokia X20 skriver ingen designhistoria. HMD Global, som står bakom det klassiska varumärket, har hämtat mycket inspiration från förra årets Nokia 8.3. Baksidan domineras av en rund kameramodul med fyra kameror. Bakstycket är gjort av plast men har en matt finish som ger ett frostat glas-liknande utseende. För att skydda bakstycket mot repor inkluderar Nokia ett skal till telefonen. Skalet skiljer sig från många andra eftersom det är gjort av komposterbart material. Vi har inte tillräcklig erfarenhet med det för att säga hur hållbart det är i handen. Men det påstås i alla fall vara mer hållbart för naturen.

Väldigt stor

Sidorna är också gjorda av plast. Trots det är telefonen stadigt konstruerad. Vi hör inget gnissel eller knak i fogarna, hur mycket vi än vrider och vänder på den. Telefonen är dock stor och lite svår att hantera. Med en bredd på över 79 mm, är Nokia X20 den bredaste mobilen vi testat på flera år. Det gör den svår att greppa, även för personer med stora händer.

Nokia X20

Längs vänster sida finns en på/av-knapp och volymknappar. På/av-knappen agerar också fingeravtrycksläsare. Den fungerar bra och pålitligt om vi är noggranna med att få en bra inläsning. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är enkla att använda. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon medan vänster sida bjuder på en knapp för Google Assistent och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Assistent-knappen är praktisk men är också lätt att trycka av misstag, vilket aktiverar röststyrning även när telefonen är låst. Om knappen stör mer än den gör nytta går den att inaktivera i mjukvaran. Längs undersidan finns slutligen en mikrofon, högtalare, USB-C-port och en hörlursport.

Framsidan överraskar sannolikt ingen. Här finns en 6,67 tum LCD-skärm med rundade hörn och väl tilltagna ramar. Det är som sagt de breda ramarna som gör Nokia X20 stor och klumpig. Skärmramarna är betydligt större än på många konkurrenter. Det ger Nokia X20 ett föråldrat utseende som kanske skulle kunna motiveras av en ovanligt stryktålig design. Någon sådan nisch fyller dock inte X20. Den känns helt enkelt gammal, utan nåt uppenbart syfte. Nokia kan för övrigt inte skryta med någon vattentätning i X20.

Stäng

 

Skärm

Recension Nokia X20 skärm

Nokia X20 har en 6,67 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger den mer än tillräcklig detaljrikedom för klassen. Med en uppmätt ljusstyrka på 593 nits i vårt labbtest, kan vi se att skärmen är tillräckligt ljusstark för att vara lätt att använda utomhus. När vi justerar skärmens vitbalans till sitt varmaste läge, har den också ett naturligt utseende. Skärmens stöd för DCI P3-färg existerar dock bara i teorin. Den kan inte hantera HDR-material, vilket resulterar i undermättade färger som inte når den nivå av färgexakthet som även billigare konkurrenter gör. Med en begränsning till 60 Hz är skärmen inte heller så kvick som flera andra. Skärmen ser kort sagt helt okej ut men det finns betydligt bättre i klassen.

 

Batteri

Test Nokia X20 selfie

Med tanke på sin fysiska storlek har Nokia X20 ett relativt litet batteri. Det mäter 4 470 mAh men är ändå mer än tillräckligt stort för alla. Normala användare kan vänta sig två hela dagars batteritid medan mindre krävande användare kan klara sig genom tre. Det är riktigt bra och gör Nokia X20 till en mycket pålitlig kompanjon. Med det sagt stör vi oss på att telefonen är väldigt noga med vilken laddare vi använder för att ladda den. Många laddare fungerar inte som de ska med X20 och får telefonen att koppla från med ett tiotal sekunders mellanrum. Det gör att vi har en telefon som ligger och vibrerar medan den kontinuerligt laddar och slutar ladda. Det är ett problem som är särskilt sannolikt att uppstå för konsumenter eftersom Nokia inte inkluderar en laddare i lådan. Vi rekommenderar standardiserade USB-laddare, inte tillverkarspecifika laddare för Nokia X20.

 

Högtalare

Test Nokia X20 hörlur

Nokia X20 har en monohögtalare på sin undersida. Den är dessvärre ganska dålig, även för sitt pris. Den har ett otrevligt dåligt mellanregister som låter burkigt och som får problem med distorsion vid höga volymer. Den saknar dessutom täckning bland lägre frekvenser och är kort sagt dåligt anpassad för många videos och musik. Den fungerar helt okej för röstsamtal men vi skulle inte rekommendera någon att köpa Nokia X20 för högtalaren. Även betydligt billigare mobiler, såsom Motorola Moto G50, erbjuder bättre ljud.

 

Kamera

Test Nokia X20 kamera

Nokia X20 har en kameramodul med fyra kameror. I vanlig ordning önskar vi att Nokia la mer energi och pengar på en kamera, istället för att inkludera tre dåliga extrakameror. Huvudkameran presterar ändå helt okej i många miljöer. Den största besvikelsen är kamerans begränsning till Full HD-video.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i Nokia X20 använder en 64 megapixelsensor som vi känner igen från flera konkurrenter. Den erbjuder detaljrikedom i klass med konkurrenterna men har faktiskt snäppet bättre brusreducering. Det ger ofta bättre detaljer och mindre störningar i bilder som är tagna i ljusa miljöer. Vi noterar samtidigt att konkurrenterna har mer aggressiva HDR-lägen som erbjuder bredare dynamiskt omfång. Även om vi föredrar Nokia X20 för sin ovanligt bra brusreducering, ser konkurrenter såsom OnePlus Nord N10 5G bättre ut tack vare sitt bredare dynamiska omfång.

I mörka miljöer visar Nokia X20 än en gång prov på bra brusreducering som ger detaljer, utan att ett utsmetat utseende. Kamerans imponerande bildbehandling kan samtidigt inte trolla fram detaljer som sensorn helt enkelt inte kan fånga. Skillnaderna mot OnePlus Nord N10 5G är med andra ord små i slutänden. Det hade varit okej för X20, om Nord N10 inte vore en betydligt billigare smartphone.

En otrevligt vanlig kategori

Vidvinkelkameran i Nokia X20 hamnar dessvärre i den otrevligt vanliga kategorin av meningslöst dåliga kameror. Den har dålig skärpa, särskilt längs kanterna av bilder. Vi skulle möjligen kunna tänka oss att använda bilder från vidvinkelkameran i sociala medier, men inte för större format på grund av den dåliga skärpan. Kameran har dessutom ett betydligt sämre dynamiskt omfång än konkurrenterna.

Makrokameran är lika meningslöst dålig som vidvinkelkameran. Den tar 2 MP-bilder som saknar detaljer, har stora problem med brus, saknar autofokus och har problem med skärpa.

En begränsning i Snapdragon 480, det chipset som driver Nokia X20, gör att telefonen inte kan spela in video i högre upplösning än Full HD. X20 har stöd för inspelning med 60 bilder per sekund men saknar stöd för 4K-inspelning. Det lägger den i lä mot flera konkurrenter.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara är en paradgren för Nokia. Inte för att märket har lagt mycket tid på sin mjukvara, utan för att de har låtit den vara. Med Android One har Nokia X20 ett enkelt operativsystem som är fritt från onödiga extrafunktioner och krusiduller. Den levereras dessutom med ett löfte om uppdateringar i tre år, tillsammans med en produktgaranti på tre år.

Läs mer om mjukvaran

Android One är grunden till Nokia X20. Det är ett enkelt operativsystem som är utvecklat och licensierat av Google. Varumärket garanterar en viss nivå av renhet och frihet från anpassningar. Det ger en användarupplevelse som är nära identisk mellan Android One-mobiler av olika tillverkare. Med Nokia X20 har Nokia lagt till en app för support-frågor, gjort några anpassningar av kameraappen och lagt till ett fåtal extrafunktioner för att till exempel styra skärmens vitbalans. Bortom det kör Nokia X20 en helt ren version av Android 11. Det inkluderar Googles snabbmeny för IoT-prylar, som dyker upp när vi trycker på på/av-knappen och Androids gestbaserade navigering.

En anledning att välja Android One är mjukvarans långsiktiga stöd för uppdateringar och säkerhet. Nokia utlovar mer än vad som behövs för mjukvaran och säger att de kommer att uppdatera Nokia X20 i minst tre år från modellens lansering. Bland uppdateringarna inkluderas tre år av uppdateringar av Android. Med det menas uppdateringar till och med Android 14. Det är ett löfte som ingen annan tillverkare kan komma med. Utöver det inkluderar Nokia långsiktigt stöd på andra sätt. Telefonen säljs med tre års garanti för hårdvaran. Det är unikt i branschen och visar att Nokia X20 är en ovanligt hållbar produkter, inte bara tack vare sitt komposterbara skal.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av Nokia X20 navigering

Nokia X20 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 480-chipset. Vi har tidigare testat det i Motorola Moto G50, som är en betydligt billigare smartphone. Då var vi mest imponerade av kretsens höga grafikprestanda. Det var dock i en betydligt billigare smartphone. I sin egen prisklass har Nokia X20 och Snapdragon 480 30­–40 procent lägre prestanda än flera konkurrenter. 8 GB RAM är mer än tillräckligt för att hålla många appar öppna i bakgrunden men vi kan konstatera att Nokia X20 inte är klassens bästa val för dig som vill ha en så snabb och spelvänlig mobil som möjligt. 128 GB lagring och microSD-kortläsare ger i alla fall tacksam flexibilitet.

 

5G

Test av Nokia X20

Nokia X20 har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Nokia X20 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 168,9 × 79,7 × 9,1 mm
Vikt 220 gram
Kamera 64 MP, 5 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 1 080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 480, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 470 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 19 =