Nokia presenterade i dag sex nya smartphones. Företagets fokus ligger fortsatt på billiga mobiler. Nokia X10 och X20 lanseras som de dyraste nya modellerna, trots att de båda håller sig under 4 000 kronors-strecket. De imponerar med tre år av både uppdateringar och garanti.

HMD Global och varumärket Nokia presenterade i dag sex nya produkter, varv fem var smartphones. De nya modellerna lanseras med ett nytt namnschema för företagets produkter. I det nya namnschemat finns Nokia C- och G-serien, som är två budgetserier där den första är riktad mot utvecklingsländer. X-serien är företagets fokus för Norden. Nokia X10 och X20 kommer att lanseras i Sverige med priser under 4 000 kronor.

Nokia X20 är den dyrare av de två väldigt lika modellerna från Nokia. Den har en 6,67 tum Full HD-upplöst LCD-skärm på framsidan och en Snapdragon 480-krets som ger stöd för 5G. Processorn assisteras av 8 GB RAM och 128 GB lagring och får energi från ett batteri som mäter 4 470 mAh. På baksidan finns en 64 MP-kamera, en vidvinkelkamera, en djupkamera och en makro-kamera.

Nokia X10 har samma skärm, processor och batteri som X20 men drar ner på RAM och lagring till 6/64 GB och nedgraderar dessutom huvudkameran till en 48 MP-sensor.

Stora löften om framtiden

Både Nokia X10 och X20 kommer med nya löften om långsiktigt stöd. Nokia utlovar fortfarande tre år av säkerhetsuppdateringar, som de har gjort sedan varumärkets nylansering år 2017. Nu utlovas dessutom tre år av plattformuppgraderingar. Med det menas tre uppgraderingar. Nokia skriver uttryckligen att de kommer att uppdatera de nya modellerna till och med Android 14. Det ger användare tillgång till totalt fyra versioner av Android och är mer än vad någon annan tillverkare utlovar. Samsung kommer närmast med sitt löfte om fyra år av uppdateringar. Det inkluderar dock inget löfte om plattformuppgraderingar, som Nokia alltså utlovar.

Nokia lovar dessutom längre garanti än de flesta. Det är vanligt med ett års garanti på smartphones men tillverkare såsom Samsung erbjuder två års garanti. Nokia förlänger sitt löfte till tre år.

Med motivationen att det sparar på miljön slutar Nokia nu att inkludera en laddare i lådan med Nokia X10 och X20. Det är en besparing som sägs motiveras av en undersökning som visar att Nokia-kunder redan har i genomsnitt tre laddare hemma. Företaget kommer däremot att inkludera ett komposterbart mobilskal i lådan med mobilerna.

Nokia X10 och Nokia X20 kommer att lanseras i Sverige den 4 juni respektive 3 maj med priser kring 3 300 respektive 4 000 kronor. I vanlig ordning kommer vi givetvis att testa de nya modellern i Svenska Smartphoneguiden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Bra långtidssupport vilket är bra. Men samtidigt rätt dyra mobiler med tanke på specifikationerna. Med Samsungs A serie, Poco, Redmi, OnePlus Nord etc..Så får Nokia det tufft.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − 1 =