Android-smartphones har länge beskrivits som opålitliga när det kommer till mjukvara. Uppdateringar har ofta släppts för sent eller inte alls. Nu gör Samsung stora framsteg och tar ledning i branschen med ett löfte om fyra år av säkerhetsuppdateringar för 130 smartphones.

Bättre än Google

I augusti kom Samsung med ett besked som vi hade väntat på i ett årtionde: ett löfte om framtida Android-uppdateringar. Löftet inkluderade fler än 30 modeller och garanterade uppdateringar i minst tre år från lansering. Samsungs garanti var efterlängtad men inte helt ovanlig. Tillverkare såsom Google, Nokia, Motorola, Sony och OnePlus har haft liknande löften. Nu har Samsung alltså utökat sitt löfte till fyra år och denna gången inkluderas ett stort antal modeller.

Det nya löftet lägger vikt vid säkerhet. Användare som inte får säkerhetsuppdateringar utsätter sig för risk. Det gör att telefoner vars hårdvara fungerar utan fel kan vara riskabla att använda när uppdateringar slutar skickas ut. Det är alltså inte uppdateringar av operativsystemets funktioner som inkluderas i det nya löftet, vikten ligger på säkerhetsuppdateringar. Med ett löfte på fyra år från respektive modells lansering, erbjuder Samsung en mer generös framtid än nästan någon annan tillverkare. Google, utvecklare av Android, lovar bara tre år av uppdateringar för sina egna Pixel-telefoner.

Även för budgetmobiler

Samsung har redan en historik av att ge ovanligt långsiktigt stöd åt vissa smartphones. Samsung Galaxy S7 slutade uppdateras för ett knappt år sedan, efter fyra år av stöd. Det nya löftet inkluderar dock mycket mer än Samsungs flaggskeppsmodeller. 130 modeller nämns totalt av Samsung. I stora drag handlar det om produkter som lanserades år 2019 eller senare. Det inkluderar alltså Galaxy S10 och senare, Galaxy Note 10 och samt billigare produktserier såsom Galaxy A10, A20, A30, Xcover4s samt surfplattor såsom Tab A och Tab S6.

Alla enheter kommer inte att få uppdateringar i samma takt. Samsung fortsätter att skilja flaggskeppsmobiler från budgetmodeller genom att erbjuda månatliga uppdateringar för de förstnämnda och kvartalsuppdateringar för de andra.

I branschen är Apple fortfarande ledande. De säger visserligen sällan något om framtida uppdateringar men erbjuder i nuläget uppdateringar för smartphones som är snart fem år gamla.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fem =