Uppdateringar av mjukvara har varit ett återkommande problem för Samsungs Android-smartphones. Företagets relativt tunga mjukvara har gjort att det ofta har tagit lång tid för nya versioner av Android att nå konsumenter. Företaget har inte heller kunnat ge konsumenter löften om hur länge uppdaterad mjukvara kan erbjudas. Nu ändras det när över 30 mobiler får löfte om tre år av uppdateringar.

För flaggskepp och mellanklass

Löftet kommer en vecka efter ett löfte från Samsung om att företagets flaggskeppsmodeller ska få uppdateringar i tre år. Denna gången får vi en ordentlig lista över alla modeller som faktiskt inkluderas. Utöver företagets senaste Galaxy S20- och Galaxy Note 20-serie, inkluderas Note 10- och S10-serierna samt alla Galaxy Fold-mobiler i löftet. Under förra veckan utlovades även uppdateringar för A-serier, så länge de kan uppdateras. Nu har det specificerats lite mer.

För A-serien är det främst årets senaste modeller som får löftet. De mest Sverige-aktuella modellerna är Galaxy A51 och Galaxy A71. Med ett löfte om uppdateringar i tre år blir då Galaxy A51 en relativt ovanlig modell på marknaden, tack vare kombinationen av sitt låga pris och generösa uppdateringspolicy.

Samsung utlovar både funktionella nyheter och säkerhetsuppdateringar under perioden på tre år. Med tanke på Samsungs historik är det dock sannolikt att de dyraste modellerna åtminstone får säkerhetsuppdateringar längre än så.

Flera smartphonetillverkare har redan löften om uppdateringar. Android One-mobiler inkluderar till exempel två år av Android-uppdateringar och tre år av säkerhetsuppdateringar. Apple har aldrig utlovat framtida uppdateringar för smartphones men erbjuder branschens mest långtgående mjukvaru stöd, ofta cirka fem år. Andra tillverkare, såsom OnePlus och Sony, har utlovat tre år av säkerhetsuppdateringar. Alla löften infrias dock inte alltid. Det återstår att se om Samsung kan hålla sina löften.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here