Samsung har knappast varit bäst i branschen på att uppdatera sina smartphopnes. Företaget har främst kritiserats för långsamma uppgraderingar till nya versioner av Android. Nu försvinner säkerhetsuppdateringar för Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge.

Längre stöd än Google Pixel

Samsung Galaxy S7 och S7 Edge lanserades som ett flaggskepp som tog Galaxy S-serien tillbaka till form. Designen lånades till stora delar av Galaxy S6 men till skillnad från föregångaren hade S7 stöd för microSD-kort och en vattentålig design. Här på Surfa gav vi S7 Edge ett bra omdöme och gav den vår Bäst i test-utmärkelse. Nu har stödet för modellen alltså officiellt försvunnit.

Faktumet att Samsung nu har tagit bort stödet för uppdateringar till S7 och S7 Edge, kan knappast beskrivas som en besvikelse. Stödet försvinner trots allt efter fyra år på marknaden. För många Android-telefoner är två år eller maximalt tre års stöd normalt för de flesta modeller. Inte ens Google ger mer än tre års stöd till sina Google Pixel-telefoner. Google ger samtidigt ett löfte om framtida uppdateringar – ett löfte som Samsung traditionellt har vägrat ge till sina användare.

Stöd ger konsumentvärde

Lång support-tid kan definitivt ses som en konsumentfördel. Säkerhetsuppdateringar ger telefoner möjlighet att användas utan risk under längre tid. Säkerhetsuppdateringar kan till och med motivera högre priser för vissa smartphones. Långsiktigt stöd är sannolikt en av många förklaringar till att iPhones har generellt höga andrahandsvärden. Med stöd för iPhone 6S i iOS 13, ger Apple fortfarande stöd för en smartphone som närmar sig fem års ålder.

Samsung har olika klasser av uppdateringar. De dyraste modellerna får säkerhetsuppdateringar varje månad medan billigare och äldre modeller får uppdateringar per kvartal. Även Samsungs billigare modeller ligger alltså i linje med den uppdateringsfrekvens som till exempel Google kräver från Android Enterprise Recommended-modeller. Det är i denna kvartals-kategori som Galaxy S7 har legat den senaste tiden. Galaxy S8 ligger dock fortfarande i den övre kategorin och får alltså månatliga uppdateringar, trots att den är tre år gammal.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here