Motorola Moto X4
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Vi har testat den blåa versionen av Motorola Moto X4. Det finns också en svart version.
Fördelar
+ Vattentät
+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Kall/blå skärm
- Skör glasbaksida
- Utstickande kamera
- Saknar Moto Mod-stöd
Kamera5.4
Skärm5.3
Batteri7.2
Kamera5.4
Skärm5.3
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto X4 är en smartphone som har tillverkarens egen Moto Z2 Play som en av sin största konkurrent. De stora fördelarna med Moto X4 är en ny, mer kompakt och vattentät design, ett nytt kamerasystem med en vidvinkelkamera och en ny och mer kraftfull processor. Samtidigt har Moto X4 en skärm som är underligt blå och kall i sin ton, en glasbaksida som är mer skör och saknar stöd för Motorolas Moto Mods. Med det sagt fortsätter Motorola visa var skåpet ska stå i mellanklassen och varför du inte behöver vara rik för att ha råd med en grymt bra smartphone.

 

Hårdvarudesign

Motorola är knappast det företag som leder marknaden när det gäller snygg och modern design. Företag så som Samsung håller ett stadigt grepp runt den ledande stafettpinnen men det betyder inte att Motorola har större ambitioner. Motorola Moto X4 är ett av företagets hittills mest lyckade försök att ta bra design till billigare mobiler.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto X4 är en smartphone som har en design som påminner mycket om en stor konkurrent i prisklassen. Huawei Honor 8 var en stor framgångssaga för Huawei i Sverige förra året och Huawei Honor 9 fortsatte i föregångarens spår detta året. Honor 9 introducerade ett nytt ljusblått färgalternativ och Motorola Moto X4 har i princip exakt samma färg på sin nya modell. Både Motorola Moto X4 och Huawei Honor 9 finns givetvis i fler färger men likheterna i den blåa versionen är uppenbara.

Ny kameramodul sticker ut

Det är inte heller bara färgen som är lik. De båda modellerna har fingeratrycksläsare på framsidan och har platta glasbaksidor med dubbla kameror på baksidan. Här finns dock en viktig designskillnad. Motorola har placerat sina kameror i en modul som sticker ut en millimeter från baksidan. Huaweis kameror är helt platta längs glasbakstycket. Motorolas kameramodul har i alla fall ett cirkulärt mönster som ger den ett unikt utseende. Smaken är som baken men vi gillar designen. Med det sagt är det givetvis så att glasbaksidan har en nackdel. Till skillnad från aluminium och plast riskerar glas att spricka om telefonen tappas.

Motorola Moto X4 är inte en Moto Z-telefon. Det betyder att den inte heller är kompatibel med Moto Z-familjens modulära tillbehör. Eftersom Moto Z2 Play konkurrerar i exakt samma prisklass som Moto X4, när vi skriver detta testet, är det därför svårt att inte påpeka faktumet att syskonet från Moto Z-familjen har mer att erbjuda rent funktionellt.

Längs sidorna av telefonen finns en metallram som har en grå/blå färg. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och vi föredrar dem fram för Moto Z2 Play:s lite mindre knappar. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en kortläsare med stöd för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. På undersidan finns slutligen en 3,5 millimeter hörlursport och en USB Typ-C-port med stöd för USB On-The-Go för USB-minne, kortläsare och andra USB-tillbehör med rätt adapter.

En bekant design

På framsidan av Motorola Moto X4 möts vi av en bekant syn. Moto X4 har samma grundläggande design som många andra Motorola-telefoner. Här finns en 5,2 tum skärm, en rundad fingeravtrycksläsare under den, en hörlur, som också agerar som högtalare, en LED-lampa och en videosamtalskamera ovanför. Runt skärmen sitter väl tilltagna skärmramar. Det gör att Moto X4 är märkbart bredare än konkurrenter så som Huawei Honor 9. Den är dock samtidigt några millimeter kortare.

Motorola Moto X4 har en unik egenskap som får den att sticka ut lite på marknaden. Den är nämligen en av ett mycket litet antal mobiler i mellansegmentet som har vattentätning. Den har IP68-certifiering som betyder att du kan sänka ner den i vatten i mer än en meters djup i 30 minuter, utan att den tar skada. Den är inte gjord för att användas som en undervattenskamera men när olyckan är framme kan den klara ett besök i handfatet, toaletten, badkaret eller till och med en grund pool eller sjö. Det ger Moto X4 en stor fördel framför många konkurrenter så som Huawei Honor 9 och Motorola Moto Z2 Play som helt saknar vattentålighet.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto X4 har en 5,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 1 920. Skärmen är tyvärr inte särskilt bra. Den erbjuder acceptabel färgåtergivning och fungerar bra även vid höga betraktningsvinklar. Den förstörs dock av en blå ton som inte går att korrigera i mjukvaran. Felet i skärmens vitbalans är uppenbar och gör att människors hud ser blek och trött ut och det är lätt att tro att kameran inte riktigt lyckas hitta rätt vitbalans när skärmen används som sökare för fotografering. Många användare kan nog leva med den underliga vitbalansen men i jämförelse med konkurrenterna är det uppenbart att skärmen är en av Moto X4:s största svaghet.

 

Högtalare

Motorola Moto X4 har en frontmonterad högtalare som riktar ljudet i helt rätt riktning för användaren. Det ger den ett uppenbart försprång framför till exempel Huawei Honor 9. Utöver sin position presterar den också bra med hög ljudvolym och kvalitet. Den fungerar bra för högtalarsamtal, poddar och musik, även på högsta volym men kan inte erbjuda den typ av stereoljud som vissa dyrare konkurrenter har.

 

Batteri

Motorola Moto X4 har ett batteri som mäter 3 000 mAh. Det är alltså exakt lika stort som batteriet i Moto Z2 Play. Moto X4 har dock en annan typ av skärm och en nyare processor. Trots det visar våra tester att de två modellerna har nästan exakt samma batteritid. I ett test som pågick i mer än åtta timmar skiljde det inte mer än några minuter mellan modellernas resultat, vilket är inom felmarginalen. Det betyer att användare av Moto X4 kan förvänta sig en marginal på runt 40 batteriprocent vid slutet av dagen och att även mycket hårda användare bör kunna klara sig med ett tiotal batteriprocents marginal innan det är läggdags. Det är riktigt bra.

 

Kamera

Motorola Moto X4 har ett nytt kamerasystem som kombinerar en traditionell kamera med en vidvinkelkamera. Tillsammans kan de fånga porträttbilder med utsuddad bakgrund och ge användare ett nytt perspektiv. Dessa nyheter är dock de enda nyheterna eftersom kamerans prestanda annars är så gott som oförändrad i jämförelse med Moto Z2 Play.

Läs mer om kameran

Motorola Moto X4 har en kameramodul som består av två kameror. Den ena är en 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0 och den andra är en vidvinkelkamera med 8 megapixel och ett bländarvärde på f/2,2. Det kan jämföras med Motorola Moto Z2 Play som har en traditionell 12 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,7.

I jämförelse med Moto Z2 Play presterar Moto X4 mycket likt i många ljusa miljöer. Den tar bra bilder men kan inte konkurrera med Huawei Honor 9 som har både ett bredare dynamiskt omfång i sitt HDR-läge och erbjuder allmänt bättre skärpa och högre detaljrikedom i ljusa miljöer. Kameraprestanda i ljusa miljöer är inte Motorolas styrka och det bevisar Moto X4 ännu en gång.

I mörka miljöer presterar Moto X4 ganska bra. Den lyckas fånga tillräckligt mycket ljus för att ta användbara bilder i mycket mörka miljöer – i miljöer där konkurrenten Huawei Honor 9 har svårt att producera bilder som kan anses vara acceptabelt.

Motorola Moto X4 är Motorolas tredje smartphone som har dubbla kameror. Den sekundära kameran ger användare ett unikt vidvinkligt perspektiv och låter kameran samtidigt användas för att sudda ut bakgrunden i porträtt. Vidvinkelkameran är användbar i många situationer, särskilt för fotografering av arkitektur och landskap.

Bild tagen med huvudkameran och djupeffekten aktiverad.

Högupplösta selfies

Kameran på framsidan av Motorola Moto X4 tar 16 megapixelbilder. Den främre kameran har alltså högre upplösning än den bakre. Det märks tydligt i praktiken. Bilder från Moto X4:s främre kamera är märkbart mer detaljrika än från Moto Z2 Play som tar 5 megapixelbilder. Hur många konsumenter som är i behov av en så otroligt hög upplösning från en främre kamera är dock oklart. Motorola fortsätter i alla fall vara en av få tillverkare som har en LED-lampa på framsidan som kan hjälpa till när det blir ont om ljus.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola Moto X4 skiljer sig inte från tidigare Motorola-telefoner när det gäller mjukvara. Det betyder att användare får njuta av ett enkelt, stabilt och funktionellt operativsystem som är fritt från onödiga anpassningar men som har flera extra funktioner som är riktigt praktiska och som gör telefonen bättre.

Läs mer om mjukvaran

Motorola Moto X4 har inte hunnit uppdateras till Android 8 Oreo utan använder fortfarande Android 7.1.1. Det har vi svårt att klaga på i nuläget eftersom bara är en knapp procent av världens aktiva Android-telefoner som har uppdaterats. När vi skriver detta testet har den Moto X4 i alla fall uppdaterats med en säkerhetsuppdatering från november månad. Det betyder att den ligger lite efter de mest flitigt uppdaterande konkurrenterna men att den ändå erbjuder en relativt säker version av Android.

Positiva förändringar

Som vanligt är Motorolas mjukvara enkel och fri från onödiga anpssningar eller förändringar. Alla funktioner som vi förväntar oss från Android finns på plats. Som vanligt finns också Moto-appen som aktiverar speciella funktioner så som möjlighet att visa klockan och de senaste notiserna så fort telefonen flyttas, gester för att aktivera kameran och ficklampan samt navigering med fingeravtrycksläsaren. Alla funktioner är enkla och funktionella utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade.

Med en ny processor har Motorolas problem med att animera appskärmen nästan försvunnit helt. Det gör att de små prestandaproblem vi såg i Moto Z2 Play:s användargränssnitt är så gott som försvunna med Moto X4. Vi skriver ”så gott som” eftersom vi fortfarande kan se små hack i animationerna ibland.

Motorola har ett starkt samarbete med Microsoft för att sälja sina smartphones. Det märks tydligt eftersom Outlook är telefonens prioriterade epost-program och eftersom flera Microsoft Office-appar och LinkedIn-appen kommer förinstallerad. Apparna går att avinstallera men vi hade hellre sett att de inte var förinstallerade från första början.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Moto X4 passar in i prisklassen med 64 GB lagring och 4 GB RAM. Även processorn, ett Qualcomm Snapdragon 630-chipset, passar in i prisklassen. Det är dock relativt nytt och faktiskt ganska imponerande. CPU-prestandan är oförändrad sedan Snapdragon 626, som används av Moto Z2 Play. GPU:n är dock cirka 80 procent mer kraftfull i våra tester. Det gör Moto X4 till en betydligt bättre smartphone för krävande mobila spel. Med det sagt är Huawei Honor 9 en konkurrent som har ännu mer att erbjuda när det gäller prestanda. Likt konkurrenten har också Moto X4 stöd för att expandera sitt lagringsutrymme med ett microSD-kort, om dubbla nanoSIM-kort inte redan används.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 148,35 × 73,4 × 7,99 mm
Vikt 163 gram
Kamera 12 MP, 8 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 630, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × tre =