Huawei Honor 8
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Det finns en 64 GB-version kallad Honor 8 Premium. Vi har testat 32 GB-varianten.
Fördelar
+ Kamera i ljusa miljöer
+ Dubbla SIM-kortsläsare
+ Fingeravtrycksläsaren
+ Byggkvalitet
Nackdelar
- Medelmåttig högtalare
- Skör glasbaksida
- Saknar USB 3.0-stöd
- Saknar UHD-inspelning
Kamera5
Skärm5.7
Batteri5.9
Kamera5
Skärm5.7
Batteri5.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Honor 8 erbjuder en attraktiv kombination av prestanda, design och kvalitet. Det finns inte mycket att klaga på men det finns inte heller mycket som får den att sticka ut ur mängden. Den är ett riktigt intressant val för dig som letar efter dubbla SIM-kortläsare i en relativt kompakt telefon. Om det är en billig prestandatelefon du är ute efter finns det dock bättre och billigare alternativ så som Google Nexus 6P.

 

Hårdvarudesign

Huawei Honor 8 Recension forsta

Vi har skrivit det många gånger förut men vi gör det igen. Huawei har verkligen lyckats med hårdvarudesignen för sina produkter de senaste åren. Huawei Honor 8 är inget undantag. Den kinesiska tillverkarens senaste modell är snarare en av de mest imponerande produkterna Huawei skapat hittills när det gäller hårdvarudesign. Visst finns det likheter mellan Honor 8 och konkurrenterna på marknaden men i slutänden får konsumenter en otroligt väl designad telefon.

Läs mer om hårdvaran

Det går inte att säga annat än att Huawei hämtat mycket inspiration från en av sina största konkurrenter när de designat Honor 8. Telefonens sidor täcks av en rundad metallram som har så gott som exakt samma utseende som Apple iPhone 6 och 6S. Det finns ett fåtal skillnader när det gäller var Huawei valt att placera sina hårdvaruknappar men Huawei har verkligen låtit sig inspireras av den svenska smartphonemarknadens ledare.

Huawei Honor 8 Recension hoger

Även undersidan av telefonen är nästan en exakt kopia av iPhone 6S. Här finns en högtalare bakom ett galler av runda hål, en symmetrisk kontakt (i detta fallet USB Typ-C) och en 3,5 mm hörlursport. Honor 8 sticker i alla fall ut lite från mängden genom att ha en lite annorlunda färg. Utöver de klassiska färgerna vit och svart säljs Huawei Honor 8 i en så kallad ”Sapphire Blue”-färg.

Telefonens baksida täcks av en skiva glas. Huawei påstår att glaset på baksidan består av ett antal lager material som tillsammans ger glasbakstycket ett unikt utseendet. Vi kan bekräfta av Huaweis val av material gör att ljus reflekteras på ett annorlunda sätt mot baksidan. Även om glaset ger telefonen ett unikt utseende gör det dock att användare av Honor 8 inte bara behöver oroa sig för att glaset på framsidan ska gå sönder utan att även glaset på baksidan ligger i farozonen.

Huawei Honor 8 Recension baksida

På mitten av den övre halvan av baksidan sitter en rund fingeravtrycksläsare. Läsaren sitter på ett praktiskt ställe för att användas med ett pekfinger och eftersom läsaren sitter lite nersjunken i telefonens bakstycke är den ganska lätt att känna sig fram till.

Fingeravtrycksläsaren är inte bara en vanlig läsare som alla andra. Den har också en inbyggd knapp som kan användas för att göra ett flertal olika saker. I Huaweis mjukvara kan användare bestämma hur telefonen ska agera när knappen trycks en gång, när den trycks två gånger efter varandra och hur den ska agera när knappen hålls in. Knappen kan bland annat användas för att öppna appar, sätta på ficklampan, starta en röstinspelning eller skapa en skärmbild. En liknande knapp fanns på Huawei Honor 7 men den satt krångligt till och var lätt att trycka av misstag. Den nya placeringen av knappen är genialisk och ger användare ett nytt sätt att interagera med telefonen som ingen annan telefon på marknaden kan.

Huawei Honor 8 Recension fingeravtryck

Ovanför fingeravtrycksläsaren sitter telefonens lite speciella uppsättning kameror. Likt Huawei P9 har även Honor 8 två kameror, en traditionell kamera med en vanlig färgsensor och sekundär kamera med en monokrom sensor som bara fångar information om ljusstyrka. De två kamerorna sägs kunna jobba tillsammans för att fånga bättre bilder. Till skillnad från Huawei P9 har Honor 8 dock ingen varumärkning från kameratillverkaren Leica. Bredvid kamerorna sitter ett autofokussystem och dubbla LED-lampor som kan assistera i mörka miljöer.

På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp och volymkontroller. Knapparna är lätta att använda och ger mer haptisk feedback än knapparna på exempelvis Huawei P9. På vänster sida finns tillgång till telefonens SIM- och microSD-kortläsare. Här finns plats för två kort, antingen ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort eller två nanoSIM-kort där det ena kan använda 2G-, 3G- och 4G-nätet och det andra får nöja sig med det gamla 2G-nätet. Det betyder i praktiken att det ena kortet kan användas för samtal, SMS och data medan det andra är begränsat till samtal och SMS.

Huawei Honor 8 Recension hoger 2

På framsidan av Huawei Honor 8 sitter en 5,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Honor 8 har med andra ord nästan exakt samma skärm som Huawei P9. Ramen runt skärmen är tunn men inte riktigt lika tunn som på Huawei P9. Det betyder att Honor 8 är en gnutta större än sitt syskon. Honor 8 är dessutom lite tyngre än Huawei P9.

På ovansidan av telefonen sitter en IR-sändare. Den kan användas tillsammans med förinstallerad mjukvara för att styra allt från TV-apparater till ljudanläggningar och smarta TV-lådor. Sändaren sitter praktiskt placerad på ovansidan men likt många andra IR-sändare på smartphones är den inte särskilt kraftfull, vilket betyder att telefonen måste befinna sig relativt nära mottagaren för att fungera pålitligt.

Stäng

 

Skärm

Huawei Honor 8 Recension skarm

Huawei Honor 8 har en skärm som mäter 5,2 tum på diagonalen och som har en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen är baserad på LCD-teknik men är trots sina identiska specifikationer inte helt identisk med skärmen som används av Huawei P9. Honor 8 imponerar vid höga betraktningsvinklar och kan återskapa acceptabel svärta men når inte riktigt upp till den ljusstyrka som Huawei P9 och många konkurrenter kan erbjuda. Medan Huawei P9 och många andra telefoner kan komma upp till 500 nits i ljusstyrka har Honor 8 svårt att komma över 420 nits i våra tester. Skillnaden är inte stor men Huawei P9 har en bättre skärm än Honor 8.

 

Högtalare

Huawei Honor 8 Recension undersida 2

Huawei Honor 8 har en högtalare som sitter på undersidan av telefonen. Även om den sitter på samma ställe som högtalaren som används av Huawei P9 är de två telefonernas högtalare inte identiska. Huawei P9 kan producera ljud av både högre kvalitet och volym. I vårt test nådde Honor 8 74,2 decibel medan Huawei P9 nådde 76,9 decibel. Det finns alltså en tydligt hörbar skillnad mellan de två högtalarna när det gäller volym. Huawei P9 erbjuder också ett klarare ljud med högre detaljrikedom i mellanregistret och bättre täckning bland de lägre frekvenserna. Samtidigt konkurrerar Honor 8 med den Huawei-tillverkade Google Nexus 6P som har dubbla högtalare som erbjuder ännu högre volym och betydligt högre ljudkvalitet än någon än någon annan telefon på marknaden i dag.

 

Batteri

Huawei Honor 8 Recension honor

Huawei Honor 8 har ett batteri som mäter 3 000 mAh. Batteriet, likt många andra komponenter, är med andra ord en exakt kopia av Huawei P9:s specifikationer. Det betyder att de två telefonerna också har så gott som exakt lika lång batteritider. I våra syntetiska batteritester har vi sett en skillnad på ett par procent i skillnad som kan ge upp till runt tjugo minuter längre batteritid med Honor 8 än med Huawei P9 men skillnaden är alltså relativt liten. Det betyder att Honor 8 har ett batteri som kan ta telefonen genom långa dagar. Användare med riktigt höga krav kan fundera på en större telefon, så som Huawei Mate 8, för att klara sig hela dagen ut men de flesta bör klara sig med Honor 8:s batteritid utan problem.

 

Mjukvara

Huawei Honor 8 Recension mjukvara

Honor 8 använder Huaweis senaste mjukvara för smartphones. Det betyder att telefonen använder Googles Android 6.0.1 i grunden och att Huawei har lagt på sitt eget EMUI 4.1 ovanpå. I praktiken innebär det att Androids funktionalitet och breda stöd för appar finns tillgängligt men att Huawei har förändrat nästan allt som har med design att göra i operativsystemet.

Läs mer om mjukvaran

Huaweis anpassningar går djupt ner i kärnan av vad Android är. Hemskärmen är exempelvis omgjord för att tvinga användare att ha alla installerade appar på hemskärmen. Det betyder att användare av Huaweis telefoner inte har tillgång till en appskärm, som finns tillgänglig i nästan alla andra Android-telefoner på marknaden i dag. Det går att få tillbaka appskärmen som vanligen är inbyggd i Android genom att installera en så kallade launcher från Google Play men Huawei sätter käpparna i hjulet genom att tvinga användare att rota bland appinställningar för att få det att fungera. Vana Android-användare kan kort sagt förvänta sig en användarupplevelse som bryter mot normerna och som många gånger kan kännas frustrerande och krånglig.

I ett försök att göra sin mjukvara unik har Huawei som sagt förändrat alla delar av operativsystemet. I många fall gör förändringarna att saker som en konsument kan tänkas behöva göra med sin smartphone blir krångligare än de behöver vara. En så enkel sak som att byta från ett Wi-Fi-nätverk till ett annat måste göras genom att först gå till Inställningar, därefter klicka på Wi-Fi och slutligen byta nätverk medan användare av andra Android-telefoner kan dra ner notisfältet och byta Wi-Fi-nätverk med de inbyggda snabbgenvägarna.

Huawei Honor 8 Recension mjukvara 2
Huaweis mjukvara för snabbgenvägar till vänster Googles till höger. Pilen bredvid namnet på Wi-Fi-nätverket i Googles mjukvara låter användare snabbt byta nätverk utan att gå till Inställningar.

Huaweis mjukvara är kort sagt inte känd för att vara smidig och snabb. Den innehåller dock ett flertal intressanta extrafunktioner som kan vara särskilt intressanta för dig som gillar att hålla på med avancerade inställningar. I fliken Visning i Inställningar finns det exempelvis ett ”Ögonvänligt” läge som tar bort blått ljus från skärmen och som sägs vara bra att använda när det är läggdags. Under fliken Visning finns också en inställning för att ändra skärmens färgtemperatur så om du tycker att din skärm är lite för kall eller varm i sin ton kan du ändra det här. Utöver det finns en flik kallad Avancerade Inställningar där användare bland annat kan aktivera ett strömsparläge som skalar skärmens upplösning till en lägre upplösning, vilket minskar telefonens strömförbrukning och förlänger batteritiden.

Det finns både fördelar och nackdelar med Huaweis anpassade mjukvara. I slutänden erbjuder dock Googles Nexus-telefoner och telefoner från företag så som Lenovo en betydligt enklare och på många sätt bättre mjukvaruupplevelse.

Stäng

 

Kamera

Huawei Honor 8 Recension kamera

Huawei Honor 8 erbjuder en imponerande kameraupplevelse med tanke på sitt lanseringspris. Med otroligt stark konkurrens på marknaden krävs det dock något lite extra för att kunna stå ut ur mängden och med både avsaknad av UHD-inspelning och medelmåttig prestanda i mörka miljöer har den svårt att stå ut ur mängden.

Läs mer om kameran

Honor 8 har en uppsättning av två kameror som fångar bilder tillsammans. Den ena kameran fångar bilder med en traditionell färgsensor och den andra fångar bara information om mängden ljus, inte dess färg. Eftersom den andra sensorn inte har något färgfilter kan den i teorin fånga upp mer ljus och erbjuda högre prestanda i mörka miljöer.

Kameran i Huawei Honor 8 är, vad vi vet, så gott som identisk med kameran i Huawei P9. Det betyder att de två telefonerna tar bilder som är så gott som identiska. När vi granskar bilder tagna med Huawei P9 kan vi se små skillnader i skärpa och i hur objektiven hanterar skärpedjup. Bilder tagna med P9 har generellt lite högre skärpa och delar av bilder som befinner sig i bakgrunden är ofta mjukare. Skillnaderna är dock oerhört små. I alla ljusa miljöer tar de två telefonerna nästan identiska bilder.

Även i mörka miljöer presterar Honor 8 så gott som identiskt med Huawei P9. I jämförelse med exempelvis Nexus 6P betyder det dock att Huawei fortfarande ligger en bra bit bakom telefonen från Huawei och Googles samarbete. Trots Honor 8:s dubbla kameror har Huaweis nya telefon svårt att hålla bruset borta. Det resulterar i bilder som ofta brister i detaljrikedom.

När det gäller video är Honor 8 fortfarande begränsad till Full HD-upplösning. Det betyder att exempelvis Nexus 6P slår Huawei på sina egna fingrar när det gäller videokvalitet. Skillnaden är stor och med tanke på Nexus 6P:s låga pris har Honor 8 inget att skylla på.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei Honor 8 Recension baksida

Huawei Honor 8 är marknadens billigaste smartphone som har 4 GB RAM-minne. Det är en stor styrka eftersom det betyder att telefonen kan driva många appar i bakgrunden, utan att få slut på arbetsminne. Honor 8 är också mer förberedd för en framtid av mer minneskrävande appar. Telefonen har visserligen nästan exakt samma processor som Huawei P9 men tack vare mer RAM-minne har den ändå en fördel.

Läs mer om prestanda och lagring

Utöver Huawei P9 är en av Huawei Honor 8:s andra konkurrent Google Nexus 6P. Nexus 6P använder ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset som har sina problem men som ändå erbjuder imponerande prestanda, särskilt i grafikintensiva appar. Honor 8:s HiSilicon Kirin 950-chipset har en otroligt kraftfull CPU men kommer inte i närheten av den grafikprestanda som Snapdragon 810 kan erbjuda. I praktiken betyder det att framtida grafikintensiva spel sannolikt kommer att klara sig bättre på Nexus 6P.

När det gäller lagringsutrymme är det 32 GB intern lagring som gäller för Honor 8. Utöver det kan användare som inte behöver dubbla SIM-kort också använda ett microSD-kort för extern lagring. En 64 GB-version av Honor 8 kommer att lanseras under namnet Honor 8 Premium senare i år men vi har alltså bara testat 32 GB-versionen av telefonen. Utöver mängden lagring är det dock inget som skiljer de två modellerna åt.

Stäng

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − sju =