Huawei P10 Lite
3.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Huawei P10 Lite säljs i färgergna svart, vit, guld och blå. Vi har testat den guldiga varianten.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Ljusstark skärm
+ Dubbla SIM-stöd
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Ostabil mjukvara
- Saknar snabbladdning
- Kameran i mörker
- Reklamappar
Kamera4.2
Skärm5.5
Batteri5.8
Kamera4.2
Skärm5.5
Batteri5.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P10 Lite är en smartphone som har hårdvara med potential som tyvärr plågas av dålig mjukvara. Den har en bra bildskärm för sin prisklass och ett relativt kraftfullt inre. Det hjälper dock inte när mjukvaran är dåligt optimerad och ostabil. Användarupplevelsen förstörs av Huaweis mjukvaruproblem. Utöver det hjälper det inte med en medelmåttig batteritid och medioker kamera. Det finns kort sagt bättre alternativ på marknaden.

 

Hårdvarudesign

Huawei P10 var en av vårens största nyhet från Huawei. Huawei P10 Lite är det senaste tillskottet i familjen. Trots namnet har den dock inte mycket gemensamt med sina dyrare syskon. Telefonens hårdvarudesign har fler likheter med äldre telefoner från Huawei än med P10-serien.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P10-serien är en produktserie som har två stora fokusområden: kamera och design. Huawei P10 Lite är en relativt billig smartphone som har svårt att nå upp till dessa fokusområden med sin begränsade budget. Med det sagt hade Huawei ändå kunnat ge Huawei P10 Lite en design som påminner mer om de dyrare modeller som ingår i familjen. P10 Lite är istället fast i ett äldre designspråk som påminner mer om Huawei Honor 8 än P10.

Medan Huawei P10 och P10 Plus har metallbaksidor använder Huawei P10 Lite glas på sin baksida. Glaset är inte marknadsfört som Corning Gorilla-glas och Huawei skryter inte heller med att det skulle ha några andra särskilda egenskaper. Det gör att vi har svårt att lägga vårt förtroende till glasets resistens mot repor och fallskador. Likt alla glasbaksidor på alla telefoner i branschen är också baksidan på Huawei P10 Lite särskilt utsatt för risker som aluminium- och plastmobiler inte har problem med. Ett fall mot marken kan innebära att hela baksidan spricker.

Snabba fingeravtryck

Centrerad på den övre halvan av P10 Lite sitter telefonens fingeravtrycksläsare. Läsaren är placerad en knapp millimeter under glasbakstycket och är lätt att känna sig fram till. Likt många andra smartphones från Huawei har även Huawei P10 Lite en riktigt snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare.

I det övre vänstra hörnet sitter en kamera och en LED-lampa. Kameran sitter under glasbakstycket och stör därför inte telefonens utseende eller känsla i handen. Det är inte heller utsatt för samma typ av repor som telefoner med utstickande kameror kan ha problem med.

Glaset på baksidan övergår till en tunn plastram som sitter som buffert mellan glaset och metallen på sidorna av telefonen. Huawei P10 Lite har en gedigen metallram som ger telefonen en känsla av kvalitet i handen. På metallramens högra sida sitter en på/av-knapp och två volymkontroller. Knapparna är gjorda av plast men ger bra fysisk återkoppling och är enkla att använda.

Dubbla SIM-kort

På ovansidan av Huawei P10 Lite sitter en 3,5 mm hörlursport och en sekundär mikrofon, på vänster sida finns en SIM-korthållare som plockas ut med ett SIM-kortverktyg och som har plats för ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort eller två nanoSIM-kort.

På undersidan finns en microUSB-port som har stöd för USB On-The-Go men som saknar möjlighet att skicka ut någon videosignal. Här finns också telefonens huvudmikrofon och en högtalare. Det är alltså värt att notera att microUSB-porten och hörlursporten sitter på motsatta sidor på telefonen. Det kan göra det lite omständligt att ladda telefonen och använda hörlurar samtidigt.

På framsidan av Huawei P10 Lite sitter en 5,2 tum skärm som täcks av ett skyddsglas. Inte heller detta glaset har någon marknadsförd resistens mot repor. Det betyder att användare som är särskilt oroliga för repor kan behöva skaffa ett skärmskydd.

Ramarna runt skärmen är relativt tunna med tanke på telefonens pris. Det gör Huawei P10 Lite två millimeter smalare än Lenovo Moto G5 Plus och bara en knapp millimeter bredare än Samsung Galaxy A5 (2017).

Stäng

 

Skärm

För att vara en budgettelefon har Huawei P10 Lite en ganska bra bildskärm. Den är inte fri från problem men med lite justeringar i telefonens mjukvara kan den leverera helt okej resultat. Skärmens största problem är att den alldeles för kall och blå i sin vitbalans. Huawei erbjuder dock en inställning som kallas ”Varm” som justerar vitbalansen. Den lilla justeringen gör att Huawei P10 Lite kan leverera en riktigt bra användarupplevelse. Vi är särskilt imponerade av skärmens möjlighet att nå höga ljusstyrkor i krävande miljöer. Tack vare det är skärmen är lättare att använda utomhus en solig dag än många konkurrenter i prisklassen.

 

Högtalare

Med konkurrenter så som Lenovo Moto G5 Plus har Huawei hård konkurrens när det gäller högtalare. Med en monohögtalre som sitter på undersidan av telefonen ligger Huawei P10 Lite i ett naturligt underläge. Trots det levererar den bra ljudkvalitet och hög ljudvolym. I vårt volymtest når Huaweis monohögtalare samma volym som de två högtalarna på Lenovo Moto G5 Plus, när vi mäter rakt framför högtalaren. I många situationer ger dock Moto G5 Plus bättre resultat i praktiken eftersom den skickar ljudet i användarens riktning och inte ut ur undersidan av telefonen.

 

Batteri

Test Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite har ett batteri som mäter 3 000 mAh. Det är 200 mAh mindre batteriet som sitter i det dyrare syskonet Huawei P10. Tack vare mer energisnåla komponenter lyckas ändå Huawei P10 Lite levererar nästan identisk batteritid som Huawei P10. Det betyder att normala användare kan förvänta sig minst 20 batteriprocent kvar vid dagens slut. Det betyder också att användare med högre krav kan få problem med Huawei P10 Lite. Batteriet räcker helt enkelt inte för en lång dags användning. Det är särskilt problematiskt eftersom telefonen saknar stöd för någon ordentlig snabbladdningsteknik. Medan flera konkurrenter i klassen kan laddas fulla på 1,5 timma tar det mer än 2 timmar att ladda upp Huawei P10 Lite.

 

Kamera

Huawei P10 Lite har en budgetkamera, det är inget snack om saken. Den presterar helt okej i ljusa miljöer men imponerar knappast. Den har ett kraftigt begränsat dynamiskt omfång och i mörka miljöer kan den inte hålla bruset borta.

Läs mer om kameran

På baksidan av Huawei P10 Lite sitter en 12 megapixelkamera som har ett bländarvärde på f/2,2. Kameran fungerar bra i ljusa miljöer men har ett stort problem. Kamerans autoläge har svårt att fånga bilder med ett brett dynamiskt omfång. När kamerans mjukvara byts till HDR-läget blir det resultaten bättre men även då ligger Huawei långt bakom konkurrenterna. I jämförelse med Samsung Galaxy A5 (2017) är det uppenbart vilka problem Huawei P10 Lite har med sitt dynamiska omfång.

I mörka miljöer lyckas Huawei bra när det gäller färgåtergivning men med ett relativt högt bländarvärde och avsaknad av optisk bildstabilisering kan inte kameran hålla bruset borta. I autoläget applicerar inte heller Huaweis mjukvara någon större mängd brusreducering. Det gör att bilder i mörka miljöer blir mörka och väldigt gryniga. Ta gärna en titt på exempelbilderna nedan. Det är uppenbart att både Lenovo P2 och Samsung Galaxy A5 (2017) lyckas behandla bilden på ett bättre sätt för att erbjuda mer detaljrikedom i mörka miljöer.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei P10 Lite fallerar på grund av sin mjukvara. Huaweis långtgående problem med mjukvara är större än någonsin med Huawei P10 Lite. Vi har testat två olika exemplar av Huawei P10 Lite. Båda har haft omfattande problem med mjukvarans stabilitet och prestanda. Telefonen blir långsam efter några dagars användning och kan krascha när trycket blir för stort.

Läs mer om mjukvaran

Vi testar alltid telefoner under normala användningsscenarion i minst en vecka. På det sättet kan vi upptäcka problem med telefonens mjukvara eller stabilitet. När vi började testa Huawei P10 Lite fungerade telefonen som väntat men bara en dag in i testandet började den bli långsam. Appar började krascha och en dag senare började hela telefonen krascha. Problemen blev värre efter en uppdatering som skickades ut under slutet av juni. Då bestämde vi oss för att först återställa och ominstallera hela telefonen. När det inte hjälpte tog vi in ett nytt hårdvaruexemplar. Det gjorde stor skillnad. Vårt första exemplar var uppenbarligen ett tidigt måndagsexemplar. Trots det upphörde inte alla problem.

Användbar men ostabil

Det nya testexemplaret hade inte längre samma omfattande problem med prestanda. Även det andra exemplaret hade dock stora mjukvaruproblem. Efter några dagars användning blev telefonen långsam igen. Det hjälpte att rensa telefonens minne manuellt men det bästa botemedlet var helt enkelt att starta om hela telefonen.

Problemen som vi hade med vårt andra testexemplar var inte så allvarliga att telefonen var oanvändbar. Ett ostabilt operativsystem som inte kan hantera resurser på ett bra sätt är dock en stor besvikelse och en irritation i vardagen.

Störande resurshantering

Bortom problemen med mjukvarans bristande optimeringar och stabilitet har Huawei fortfarande vissa andra problem med sin mjukvara. EMUI 5.1 ligger ovanpå Android 7.0 och erbjuder hög funktionalitet. Huaweis mjukvara skiljer sig en hel del från andra versioner av Android, både funktionsmässigt och estetiskt. Många förändringar är relativt harmlösa men Huawei har också gjort onödiga och skadliga förändringar. Vissa funktioner som är inbyggda i Android finns till exempel inte i Huawei P10 Lite över huvud taget. Det går till exempel inte att använda Androids gästläge, det har tagits bort. Det finns inte heller något uppenbart att kryptera telefonen för att öka dess säkerhet.

Huawei har flera extra system i sin mjukvara som är tänkta att hålla koll på telefonens resurser. Dessa system kan dock påverka appars funktionalitet och användare störs ofta av onödiga notiser om telefonens resurshantering. Vi har inget emot system som hanterar telefonens minne och energikonsumtion i bakgrunden. Sådana system behöver dock utformas på ett sätt som inte förstör telefonens funktionalitet eller stör användare i sin vardag.

Det finns också bra saker med Huaweis mjukvara. Företaget har inkluderat ett flertal Huawei-exklusiva inställningar och funktioner. Användare kan till exempel har större kontroll över bildskärmens inställningar, det finns ett ”Enkelt läge” för användare som vill ha ett stort och enkelt användargränssnitt och funktionen ”Tvilligapp” gör det möjligt att använda två uppsättningar av appar så som Facebook och WhatsApp.

Stäng

 

Prestanda

Huawei P10 Lite

Vi har redan skrivit en hel del om de problem som Huawei P10 Lite har med prestanda i relation till sin mjukvara. Om vi bortser från telefonens mjukvaruproblem har Huawei P10 Lite relativt mycket att erbjuda. Telefonens HiSilicon Kirin 658-chipset är klockat till 2,36 GHz och får assistans av 3 GB RAM. Det ger telefonen imponerande CPU-prestanda för priset. Med 32 GB lagringsutrymme och möjlighet till microSD-expandering har Huawei P10 Lite mycket att erbjuda med sin hårdvara. Det gör det lite extra synd att mjukvaran inte klarar av att hantera hårdvarans potential.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 146,5 × 72 × 7,2 mm
Vikt 146 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.1
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 658 2,36 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + ett =