Samsung Galaxy A5 (2017)
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Samsung Galaxy A5-serien uppdateras med en ny modell varje år. Detta är ett test av modell 2017.
Fördelar
+ Vattentät
+ Ljusstark skärm
+ Bra batteritid
+ Always On-skärm
Nackdelar
- Skör glasbaksida
- Saknar USB 3-stöd
- Saknar 4K-stöd
- Underlig högtalare
Kamera4.8
Skärm6
Batteri7.3
Kamera4.8
Skärm6
Batteri7.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A5 (2017) är en smartphone som erbjuder en stabil och hög lägstanivå. Det är svårt att peka ut något stort problem eller någon större svaghet i telefonen. Den nya modellen är inte en stor uppgradering i jämförelse med förra årets Galaxy A5 men med vattentätning, en ny processor, mer RAM, mer lagringsutrymme och en USB Typ-C-port är den trots allt en värdig uppgradering. Det enda problemet vi har med Galaxy A5 (2017), i nuläget, är telefonens pris. Det finns många, minst lika bra, konkurrenter som har lägre pris. Galaxy A5 (2017) är ett bra val redan nu men med ett lägre pris har den chans att bli ett av marknadens bästa.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A5 (2017) lånar mycket från förra årets Galaxy S7-familj, när det gäller design, men lyckas till och med förbättra den på vissa sätt. Glas och metall kombineras för att erbjuda hög byggkvalitet, microUSB-porten har ersatts med USB Typ-C, kameran sticker inte längre ut från baksidan och hela telefonen är nu vattentät.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A-serien kan beskrivas som det ultimata exemplet på hur ny och dyr teknik och design kan effektiviseras för att säljas i billigare produkter. Galaxy A-serien har haft en tradition av att härma den dyrare Galaxy S-serien men ligga ett år efter i utvecklingen. Galaxy A5 (2017) är ett av de tydligaste exemplen hittills. Den nya modellen har mycket gemensamt med förra årets Galaxy S7-familj.

En av de mest uppenbara likheterna mellan Galaxy A5 (2017) och Galaxy S7 är telefonernas design. Den nya modellen har gjort sig av med föregångarens lite kantiga och industriella utseende och bytt den mot en rundare och snällare stil. Baksidan täcks fortfarande av glas men är nu kraftigt rundad på alla sidor, förutom undersidan. Glaset ger telefonen en känsla av kvalitet och gedigen konstruktion men bakstycket riskerar också att spricka på ett sätt som aluminium eller plast inte kan göra.

På den övre halvan av baksidan sitter telefonens kamera. Kameran är helt platt längs bakstycket. Det skiljer Samsung Galaxy A5 (2017) från tidigare modeller i såväl A- som S-serien. Faktumet att kameran inte sticker ut gör att den har en högre chans att hålla sig borta från repor. Bredvid kameran sitter en LED-lampa som kan hjälpa till i mörka miljöer. Det finns dock ingen pulsmätare som vi finns i S7-telefonerna.

Underlig högtalare

Telefonens sidor är gjorda av metall. Även sidorna hjälper därmed telefonen att erbjuda en stabil konstruktion. På höger sida finns en på/av-knapp som också är gjord av metall. Knappen ger god fysisk återkoppling och är lätt att använda. Volymknapparna sitter på andra sidan av telefonen så det är enkelt att veta vilken knapp som gör vad. Strax ovanför på/av-knappen, på telefonens högra sida, sitter högtalaren. Vi har sett många underliga positioner för en högtalare genom åren men denna är en av de underligaste. Högtalarens position är främst problematisk när telefonen hålls i landskapsläge för att till exempel visa en video. Det naturliga sättet att greppa telefonen gör att ett finger lätt hamnar rakt ovanför högtalaren och blockerar ljudet från den.

På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en SIM-kortläsare. Den svenska varianten av Samsung Galaxy A5 (2017) har tyvärr bara stöd för ett nanoSIM-kort. Om du vill ha en telefon med dubbla SIM får du med andra ord ta en titt på någon annan telefon.

Det underliga med Galaxy A5 (2017) är att den har ytterligare en kortplats på telefonens vänstra sida. Här finns en microSD-kortplats. Vi uppskattar faktumet att korten kan bytas ut enskilt men vi grämer oss över att det finns en version av Galaxy A5 som har en extra nanoSIM-kortläsare vid microSD-kortplatsen och att svenskar helt enkelt inte får tillgång till den.

På undersidan av Samsung Galaxy A5 (2017) finns en USB Typ-C-port. Porten har tyvärr bara stöd för USB 2 och har inget stöd för video ut. USB-porten har heller inte stöd för USB On-The-Go, vilket Galaxy A5 (2016) hade. Det betyder att du inte kan stoppa in ett USB-minne eller minneskort genom en adapter och förvänta dig att du kan göra något med det. Porten har dock stöd för Samsungs Adaptive Charging-teknik som ger användare snabbladdning med den inkluderade laddaren. Till höger om USB-porten finns telefonens huvudmikrofon samt dess 3,5 millimeter hörlursuttag.

Både större och mindre

På framsidan sitter en 5,2 tum skärm. Skärmen är 0,1 tum större än skärmen på Galaxy S7 och exakt lika stor som skärmen som användes av förra årets Galaxy A5. Runt skärmen sitter relativt tunna ramar men faktum är att den nya modellen är större än föreångaren på alla sätt. Den är 0,4 millimeter bredare, 1,3 millimeter längre och 0,6 millimeter tjockare. I praktiken har de marginella skillnaderna dock ingen större betydelse. Faktum är att den nya telefonens rundade design gör att den känns mindre i handen än föregångaren.

Årets stora designnyhet för Galaxy A5 är telefonens vattentäta design. Samsung Galaxy A5 (2017) är en av få smartphones i sin prisklass som är helt vattentät i grunt vatten. Med IP68-certifiering kan du inte dyka ner och fotografera Titanic men du kan tappa den i diskhon eller simma med den i en grund pool utan problem. Vattentätningen kan försämras om telefonen tappas eller skadas men från fabriken ska den klara av det mesta.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A5 (2017) sägs ha exakt samma AMOLED-skärm som förra årets modell. Det betyder att den har en Super AMOLED-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen använder PenTile-struktur som kan se lite suddig ut för dig som har riktigt bra syn. Skärmens storlek och upplösning gör dock inte PenTile till en större problem för Galaxy A5. Skärmen erbjuder rika färger, hög prestanda vid extrema betraktningsvinklar och hög ljusstyrka. Våra mätningar visar att skärmen kan nå 550 nits, 20 nits mer än förra årets modell. Det betyder att den är lätt att använda även en solig dag utomhus.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A5 (2017) har en högtalare som är placerad på telefonens högra sida. Vi kan inte säga annat att hötalaren har en okonventionell placering. Om den är sämre än föregångarens position, på undersidan, är dock en smaksak. Våra ljudtester visar i alla fall att högtalaren från Galaxy A5 2016 och 2017 producerar ljud med ganska exakt samma volym. Den nya modellen erbjuder lite tydligare mellanregister. Skillnaderna är dock små. Högtalaren i Galaxy A5 (2017) är kort sagt bra men knappast världsledande.

 

Batteri

Samsung Galaxy A5 (2016) var en telefon med riktigt bra batteritid. 2017 års modell lyckas med samma sak. Den nya modellen har ett 3 000 mAh-batteri, 100 mAh större än förra årets modell. Den ökade kapaciteten ger tyvärr inte bättre batteritid men det fortsätter ge Galaxy A5 en stabil användarupplevelse som klarar sig inom långa dagar. Vi hade önskat att batteriet var utbytbart men med ett batteri som kan ta de flesta genom långa dagar med minst 30 procentenheter kvar vid dagens slut, har vi svårt att klaga. Om du är en mycket batterikrävande användare finns det konkurrenter med bättre batteritid men Galaxy A5 är annars ett bra val.

 

Kamera

Samsung Galaxy A5 (2017) har en ny kamera som fångar 16 megapixelbilder istället för 13 megapixelbilder. Kameran har samma bländarvärde som sin föregångare, f/1,9, och den behåller samma optiska bildstabilisering. Den högre upplösningen ger dock inte det resultat vi hade hoppats på.

Läs mer om kameran

Den högre upplösningen i kameran ger Galaxy A5 (2017) ett minimalt försprång framför föregångaren i ljusa miljöer. Skillnaden är tyvärr för liten för att ha någon större betydelse. I många krävande miljöer har vi istället stött på problem med den nya modellens kamera. Både i kamerans helt automatiska läge och i det dedikerade HDR-läget har den optiska bildstabiliseringen svårt att stå emot den ostadighet som naturligt uppkommer när kameran används utan stativ. Kameran har särskilt stora problem med dynamiskt krävande miljöer där slutaren måste vara öppen under en längre tid. I sådana miljöer fick vi kontinuerligt bättre resultat med förra årets Galaxy A5 i våra tester.

I mörka miljöer väljer Galaxy A5 (2017) ofta ljusare exponeringar än sin föregångare. Det ger oss bilder som ser ljusa och tydliga ut i jämförelse. Kameran lyckas göra det med samma kvalitet som förra årets modell. Det betyder att Galaxy A5 (2017) har en helt acceptabel kamera som dock har svårt att konkurrera med dyrare smartphones i mörka miljöer.

Full HD och 16 megapixelselfie?

När det gäller video är tyvärr Galaxy A5 (2017) begränsad till inspelning i Full HD-upplösning. Det är en besvikelse med tanke på att konkurrenter så som Asus ZenFone 3 kan fånga video i 4K UHD-upplösning, fyra gånger högre upplösning.

Telefonens frontmonterade kamera har istället en mycket hög upplösning. Kameran fångar 16 megapixelbilder medan många konkurrenter nöjer sig med 5 eller 8 megapixlar. Har den höga upplösningen någon betydelse då? I praktiken ser vi tyvärr ingen som helst fördel med den höga upplösningen. Kamerans objektiv är inte bra nog för att dra nytta av kamerans fulla upplösning. Den faktiska skillnaden mellan Galaxy A5 (2017) och till exempel Asus ZenFone 3 är minimal. Den höga upplösningen ser med andra ord bra ut på pappret men är relativt meningslös i praktiken.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är snabb, väl optimerad och full av många bra funktioner. Vi hade önskat att den hade Android 7 men vi kan trösta oss med att Samsung har skickat med en ny version av TouchWiz som är enklare, renare och mer lik Googles version av Android.

Läs mer om mjukvaran

Samsung Galaxy A5 (2017) använder Android 6.0.1 med Samsungs överliggande TouchWiz-gränssnitt. Den nya modellen använder en ny version av TouchWiz som liknar den mjukvara som den dödsdömda telefonen Samsung Galaxy Note 7 använde. Det betyder att Samsung har byggt om stora delar av mjukvaran för att använda ett renare designspråk som, i våra ögon, ser betydligt mer modernt ut.

Det är tråkigt att Samsung lanserar Galaxy A5 (2017) utan Android 7 Nougat men Samsung har åtminstone försökt erbjuda vissa funktionerna från Android Nougat i sin egen mjukvara. En av de stora funktionerna är möjligheten att dela på skärmen och använda två appar samtidigt. Funktionen är visserligen inte ny för Samsung men har många konkurrenter också den tack vare Android 7. Samsungs implementering av funktionaliteten är långt ifrån perfekt. Endast ett fåtal appar har till exempel stöd för den. När den används med kompatibla appar är den dock på vissa sätt enklare att använda än Googles.

Nya snabbinställningar

Samsung har städat bland sina inställningarna. Företaget har samlat fler inställningar under bredare kategorier. Det gör det lättare att hitta vissa inställningar men det gör det också krångligare att komma till många vanliga inställningar. För att byta Wi-Fi-nätverk krävs till exempel ett klick mer än det gör på Nexus-telefoner. Det kanske låter som en liten detalj men oeffektiva menysystem kan slösa mycket onödig tid.

Samsung har vägt upp sina tidskrävande menyer med att återintroducera en funktion som funnits inbyggd i Android i många år men som företaget tidigare aktivt tagit bort. Funktionen låter användare snabbt byta Wi-Fi-nätverk och byta uppkopplad Bluetooth-enhet från snabbinställningarna, ovanför notiserna. En lista över alla tillgängliga nätverk kan tas fram med ett klick på det nuvarande nätverksnamnet, som visas under Wi-Fi-ikonen bland snabbinställningarna.

En annan nyhet i Samsungs mjukvara hittar vi i appskärmen. Tidigare versioner av företagets mjukvara har låtit användare sortera appar i bokstavsordning men nyinstallerade appar ändå placerats längst bak, efter ö. Den nya mjukvaran fungerar på samma sätt som Googles version av Android. Alla appar kan nu sorteras i bokstavsordning och ordningen behålls även när nya appar installeras. Samsung har gjort en liten förändring som dock är ytterligare ett tecken på att Samsung går mot en mjukvaruupplevelse som liknar Googles.

Många förinstallerade appar

När det gäller förinstallerade appar finns samma Samsung, Google och Microsoft-appar som vi sett i många andra Samsung-mobiler de senaste åren. Från Google finns traditionella appar så som Chrome, Foto, Google Drive, Google Maps och Google Hangouts; från Microsoft finns Office-apparna samt OneDrive och Skype; och från Samsung finns en Epost-app, webbläsare, filhanterare, röstinspelare, fitnessappen S Health och röstassistenten S Voice. Många av de förinstallerade apparna är praktiska och kan ge användare ett riktigt värde men vissa är också redundanta. Apparna Epost och Internet är till exempel helt överflödiga eftersom Googles Gmail och Chrome redan finns installerade. Samsung installerar dessutom sin egen Galaxy Apps-app som har samma syfte som Google Play men som bara kan användas på Samsung-telefoner. Helt överflödigt.

En mjukvarufunktion som funnits i Galaxy S-serien ett bra tag men som först nu hittar till Galaxy A-serien kallas Always on Display. Funktionen visar alltid den nuvarande tiden och de senaste notiserna på telefonens skärm, även när telefonen är låst. Funktionen går att stänga av men är praktisk att ha och ger Galaxy A5 ett värde som inte funnits i familjen förut.

”Enhetssäkerhet”

Samsung Galaxy A5 (2017) är också den första telefonen från Samsung, med undantag från Galaxy Note 7, som kommer med ett antivirus förinstallerat i telefonen. Samsung har gömt funktionen bland telefonens inställningar, så den stör inte användare, men vi ifrågasätter ändå behovet av ett antivirus-program som söker igenom appar när detta redan görs av Google.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy A5 2017

Samsung Galaxy A5 (2017) kommer utrustad med ett Samsung Exynos 7 Octa 7880-chipset. Den nya komponenten är en ordentlig uppgradering för Galaxy A5-familjen, särskilt när det gäller grafik. Galaxy A5 (2017) är två-tre gånger mer kraftfull än sin föregångare och betydligt mer kraftfull än exempelvis Qualcomm Snapdragon 625, som används av Asus ZenFone 3, när det gäller grafikrendering. Det gör Samsungs nya modell till en betydligt bättre smartphone för dig som gillar att spela spel i mobilen. 2017 års modell har dessutom 3 GB istället för 2 GB RAM och 32 GB istället för 16 GB lagringsutrymme. Det betyder att prestanda och lagring kan sägas vara en av de största nyheterna i årets modell av Galaxy A5 (2017).

Klicka för specifikationer

Skärm 5,2 tum Super AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 146,1 × 71,4 × 7,9 mm
Vikt 159 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 7 Octa (7880) 1,9 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta + 7 =