Huawei P10 Plus
4.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta versionen men det finns också en guld- och en silverfärgad version.
Fördelar
+ Bra kamera
+ Dubbla SIM-kortläsare
+ Kraftfull processor
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Skärm saknar smutsavstötande lager
- Endast USB 2
- Huaweis mjukvara
Kamera5.8
Skärm6.7
Batteri6.3
Kamera5.8
Skärm6.7
Batteri6.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei P10 Plus är en smartphone som är bra men underligt placerad bland Huaweis stora familj av produkter. P10 Plus är till exempel oerhört lik Mate 9 Pro, som lanserades för ett halvår sedan. P10 Plus har visserligen en bättre kamera i mörka miljöer och har en microSD-kortläsare, som Mate 9 Pro saknade. Mate 9 Pro har dock en bättre AMOLED-skärm och längre batteritid. P10 Plus är dessutom dyrare än Mate 9 Pro just nu. P10 Plus är kort sagt en bra smartphone som blir utkonkurrerad av Huaweis eget flaggskepp från förra året. Om du vill ha en lite bättre kamera är P10 Plus ett bättre alternativ men då finns det å andra sidan konkurrenter från andra tillverkare som har mer att erbjuda på andra sätt.

 

Hårdvara

Huawei P10 Plus

Huawei P10 Plus är det senaste flaggskeppet från Huawei, eller? Det är lite oklart. Huawei Mate 9 Pro lanserades som företagets stora flaggskepp under slutet av förra året och nu lanseras alltså Huawei P10 Plus, som ett nytt flaggskepp med liknande specifikationer. Det finns ett flertal skillnader mellan de två telefonerna. Den mest uppenbara skillnaden är att P10 Plus har en annorlunda hårdvarudesign.

Läs mer om hårdvaran

Huawei P10 Plus har en stilren och enkel design som inte är tänkt att dra åt sig lika många blickar som Mate 9 Pro. Medan Mate 9 Pro hade en välvd baksida av blank men borstad metall, har P10 Plus ett matt metallbakstycke som är helt platt. Som vi nämnde i vårt test av Huawei P10, påminner Huaweis nya hårdvarudesign mycket om Apples iPhone 7-design. Det är både positivt och negativt. Den helt platta baksidan kan tyckas vara snygg men den är inte lika bekväm och ergonomiska som den rundade baksidan som används av Mate 9 Pro.

Längst upp på telefonens baksida sitter dubbla Leica-märkat kameror, dubbla LED-lampor och ett laserbaserat autofokussystem. Kamerorna är skyddade av glas och är helt platta längst baksidan av telefonen. Kamerorna sticker alltså inte ut och riskerar att bli repade på samma sätt som kamerorna på Mate 9 Pro gör.

Dubbla SIM-kort eller ett microSD-kort

Även sidorna av Huawei P10 Plus har mycket av Apples DNA i sig. Huawei har valt symmetriskt rundade sidor med små, men knappt synliga, antennband. Längs telefonens högra sida sitter en på/av-knapp samt två kombinerade volymknappar. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är därför enkla att använda. På vänster sida sitter en SIM-kort och microSD-korthållare som har plats för antingen två nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det går alltså inte att använda dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort samtidigt. Även om det är lite synd är det en uppgradering i jämförelse med Mate 9 Pro som bara hade stöd för dubbla SIM-kort och saknade stöd för microSD-kort helt.

På ovansidan av Huawei P10 Plus sitter en IR-sändare – en relativt ovanlig funktion på smartphonemarknaden i dag. Sändaren kan användas tillsammans med en förinstallerad app för att styra till exempel ljudsystem, TV-apparater och digitala TV-boxar. På undersidan av P10 Plus sitter lite mer vanliga komponenter. Här finns en 3,5 millimeter hörlursport, en högtalare och en USB Typ-C-port. USB-porten har bara stöd för USB 2.0 och saknar stöd för att skicka ut video men den har stöd för USB On-The-Go. Det betyder att den kan användas med USB-minnen och liknande USB-enheter.

Smutsigt skyddsglas

På framsidan av Huawei P10 Plus sitter en 5,5 tum skärm som är inramad av ett Gorilla Glass 5-glas. Det nya glaset sägs erbjuda hög stryktålighet och vara mer tåligt mot fall än tidigare. Till skillnad från Galaxy S8-serien har dock Gorilla Glass 5-glaset på P10 Plus inget applicerat skyddslager för att stöta bort smuts och fett. Huawei har därför förinstallerat ett plastskydd på skärmen. Plastskyddet har det smutsavstötande lagret applicerat men är det en opraktisk lösning på Huaweis problem. Skyddsplasten ser ful ut och har kanter som lätt samlar på sig smuts och damm.

För användare som ändå hade använt en skyddsplast på sin smartphone är Huaweis lösning nästan bara positiv. Användare som vill känna glas, inte plast, under sitt finger får dock lida med en skärm som är svår att hålla ren. Det finns säkerligen en teknisk förklaring till Huaweis val att inte inkludera det smutsavstötande lagret men från vårt perspektiv är bristen ett onödigt problem.

Under skärmen sitter en kapacitiv hemknapp som är urgröpt ur glaset på framsidan av telefonen. Knappen agerar dessutom som en fingeravtrycksläsare som är oerhört snabb och pålitlig. Huawei använder sig av en av branschens bästa fingeravtrycksläsare. Som grädde på moset har Huawei installerat ny mjukvara som gör det möjligt att använda den speciella hemknappen för all systemnavigering. Vi återkommer till detta i mjukvarudelen av testet.

Ingen officiell vattentålighet

Många av Huaweis konkurrenter fokuserar på två stora designaspekter nu för tiden. Den ena är tunna skärmramar, som ger användare stora skärmar i små och kompakta format. Den andra är vattentät design. På den första punkten har Huawei misslyckats med P10 Plus. Eller snarare: de har inte riktigt hängt med i de senaste månadernas utveckling. Med tanke på att många konkurrenter fortfarande har relativt breda skärmramar, har vi svårt att klaga på telefonens design. Det är dock värt att konstatera att Huawei P10 Plus inte kan skryta med den nya tidens smartphonedesign.

Skärmen på telefonens framsida använder sig av LCD-teknik, till skillnad från både P9 Plus och Mate 9 Pro som förlitar sig på AMOLED-teknik. Det betyder bland annat att Huawei Mate 9 Pro inte har samma typ av välvda skärmsidor som Mate 9 Pro har.

När Huawei presenterade P10 Plus utlovades en vattentålig design. När telefonen nu har nått butiker har Huawei inte nämnt att telefonen har någon som helst certifiering för sin vattentålighet. Medan konkurrenter så som Galaxy S8 har klassificering för att vara skyddade i 1,5 meter djupt vatten i en halvtimma, har Huawei P10 Plus ingen certifiering alls. Det är troligt att telefonen har något sorts grundläggande skydd men det finns ingen klassificering som kan styrka det.

Stäng

 

Skärm

Medan Huawei Mate 9 Pro har en riktigt bra AMOLED-skärm som erbjuder omätbart djup svärta, förlitar sig Huawei P10 Plus på LCD-teknik som inte kan skryta med samma egenskap. Skärmen på P10 Plus har dock samma storlek, 5,5 tum, och har samma upplösning, 1 440 x 2 560. Skärmen presterar bra, kan nå höga ljusstyrkor och levererar bra färgåtergivining. Det största problemet med den är dess bristande kontrastprestanda vid höga betraktningsvinklar. P10 Plus har alltså svårt att konkurrera med syskonet Mate 9 Pro när det gäller skärmkvalitet.

 

Högtalare

Huawei P10 Plus har en bra uppsättning högtalare som ger användare en bra upplevelse för röstsamtal, videos och musik. Utöver en högtalare på undersidan av telefonen finns en extra högtalare som är inbyggd i telefonens hörlur. Detta är samma typ av högtalarkonfiguration som Mate 9 Pro har. Trots det lyckas P10 Plus erbjuda en bättre ljudbild som levererar lite högre ljudvolym, 78,9 dB kontra 80,3 dB enligt vårt test, och dessutom högre ljudkvalitet. Huawei har förbättrats högtalarnas täckning bland de lägre frekvenserna och hanterar högre frekvenser bättre i P10 Plus. Medan Mate 9 Pro har en tendens att göra höga frekvenser obehagligt skärande vid höga volymer, lyckas P10 Plus leverera ett behagligt ljud vid alla frekvenser och volymer.

 

Batteri

Huawei P10 Plus har ett 3 750 mAh-batteri. Batteriet är med andra ord 250 mAh mindre än det batteri som sitter i Huawei Mate 9 Pro. Skillnaden i faktisk batteritid är märkbar mellan de två modellerna. Medan Mate 9 Pro kan ta, även hårda användare, genom långa dagar, har P10 Plus det betydligt svårare. Normala användare bör inte få problem med telefonens batteritid och bör kunna avsluta vanliga dagar med minst 30 batteriprocent kvar. Hårdare användare kan dock närma sig 10 batteriprocent på hårda dagar och få problem när kraven höjs ytterligare. Vi hade förväntat oss betydligt mer från P10 Plus:s relativt stora batteri. Trots ett stort batteri kommer till exempel inte P10 Plus i närheten av den batteritid som Lenovo Moto Z Play kan leverera, trots att den har ett betydligt mindre batteri.

 

Kamera

Huawei P10 Plus har samma uppsättning kameror som Mate 9 Pro och P10 men den nya Plus-modellen använder en ny uppsättning objektiv. Istället för att förlita sig på Leicas Summarit-H-objektiv har Huawei uppgraderat till företagets Summilux-H-objektiv. Det är Leicas marknadsföringsterm för att berätta att objektivet kan prestera bättre i mörka miljöer, tack vare ett lägre bländarvärde.

Läs mer om kameran

Likt Huawei P10, har P10 Plus två kameror som arbetar tillsammans för att fånga oerhört bra bilder i mörka miljöer. Den ena kamerasensorn fångar traditionella färgbilder medan den andra nöjer sig med svartvita bilder. Tillsammans kan de två kamerorna användas för att sudda ut bakgrunden i porträttbilder och förbättra bilden i många andra situationer, åtminstone i teorin.

I praktiken är Huaweis kamerasystem marknadsledande i ljusa miljöer. Den fångar bilder med bra skärpa och hög detaljrikedom. Kamerans HDR-läge är tyvärr lite krångligt att nå i kamerans mjukvara men när det är aktiverat fungerar det bra, även om det kan ha lite problem med situationer där motivet rör sig för snabbt.

Skillnaderna mellan P10 Plus, P10 och Mate 9 Pro är minimala i ljusa miljöer. Den enda märkbara skillnaden som vi såg vid vårt testande var att P10 Plus hade en tendens att fånga bilder som var mer färgmättnad. Skillnaderna var dock oftast små. Exempelbilden nedan som visar en trädkrona är ett av de mest extrema exemplen som vi kunde hitta på fenomenet.

Stora skillnader i mörka miljöer

I mörka miljöer är P10 Plus ett ordentligt steg framåt för Huawei. Mörka miljöer har varit Huaweis enskilt största kameraproblem i flera år. Med ett bländarvärde på f/1,8, istället för f/2,2 som användes av Mate 9 Pro och P10, kan P10 Plus fånga bilder med mindre brus och högre detaljrikedom. Med det sagt lyckas P10 Plus fortfarande inte riktigt konkurrera med Samsung och Apple, som kan erbjuda högre detaljrikedom i mörka miljöer.

När det gäller video fortsätter P10 Plus hatt leverera hög prestanda. 4K UHD-läget är bra och är marginellt förbättrat i mörka miljöer. Det finns dock fortfarande inget bra slow motion-läge. Kameran kan spela in i 120 fps men kvaliteten är låg och många konkurrenter kan erbjuda dubbla bildfrekvensen.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei P10 Plus baseras på Android 7 och har Huaweis anpassningar ovanpå. Operativsystemet är bra i grunden och Huaweis senaste mjukvara är ett ordentligt steg i rätt riktning. Mjukvaran plågas dock fortfarande av Huaweis underliga resurshantering, störande notiser och brist på grundläggande Android-funktioner.

Läs mer om mjukvaran

Vi har skrivit en hel del om Android 7 och EMUI 5 tidigare men Huawei P10 PLus har en ny version av EMUI kallad 5.1. Huaweis nya mjukvara sägs fokusera på prestanda och innehåller få utåtriktade nyheter eller förändringar. Det betyder att de grundläggande problemen med EMUI 5 finns kvar.

EMUI 5.1 har ett omfattande lager av funktionella och estetiska anpassningar ovanpå Android 7. Många grundläggande funktioner från operativsystemet har tagits bort från mjukvaran i Huawei P10 Plus. Saker så som tillgång till val av Wi-Fi-nätverk från snabbgenvägarna ovanför notiserna har tagits bort och Androids system för användarkonton och gästkonton är spårlöst försvunna. Utöver det har Huawei ersatt operativsystemets Stör ej-läge med ett liknande läge med samma namn men med färre funktioner. I jämförelse med Googles rena version av Android är Huaweis mjukvara, i många fall, krångligare att använda.

Även om viss funktionalitet har tagits bort har Huawei också lagt till många nyheter i Android 7. En funktion som kallas Tvillingapp låter användare exempelvis ha två Facebook-appar installerade parallellt med varandra. Användare kan på det sättet vara inloggad på två olika konton i två enskilda Facebook-appar, samtidigt.

Systemresurser och notiser

Huawei har många inbyggda funktioner som är tänkta att hantera telefonens systemresurser. Operativsystemet varnar ofta användare för appar som drar ström i bakgrunden. Varningarna kommer som notiser men är sällan hjälpsamma och har inget större värde för användaren.

Alla systemresurser hanteras redan av Android och även om Huawei vill förbättra operativsystemet bör det göras på ett transparent sätt och utan att det skapar problem för användare. Huaweis mjukvara skickar onödiga notiser till användare och sätter begränsningar på appar som exempelvis gör att vissa widgets inte fungerar som de ska.

Med den förinstallerade appen Telefonhanteraren uppmanar Huawei dessutom användare att manuellt hantera telefonens resurser. En funktion som kallas Rensa låter användare radera ”Onödiga cachefiler” och genomföra en ”Minnesrensning”. Detta är en dålig idé. Du kan läsa mer om varför i denna artikeln:

”Rensa mobilen”-appar är en dålig idé

Ny hemknapp

En ny funktion som Huawei har introducerat med Huawei P10 Plus är ett nytt navigationssystem för hemknappen. ”Navigeringsknapp utanför skärm”, som funktionen kallas i telefonens inställningar, låter användare navigera runt i telefonen med endast en knapp. Håll in hemknappen för att gå till hemskärmen, svep till vänster över knappen för att gå till applikationsbytaren och tryck kort på hemknappen för att gå ett steg tillbaka. Funktionen ger mer utrymme på skärmen eftersom navigationsknapparna inte behöver visas där. Funktionen är lite klurig att lära sig men när den väl är inlärd kan den vara ett praktiskt alternativ till det traditionella sättet att navigera.

Vi har många problem med Huaweis mjukvara. När det gäller prestanda fungerar den dock bra. Mjukvaran är väl optimerad för hårdvaran och fungerar generellt bra. Lenovo Moto-telefoner är ett exempel på konkurrenter som kan erbjuda en betydligt bättre användarupplevelse tack vare sin rena, enkla och funktionella mjukvara. För många användare kommer Huawei P10 Plus:s mjukvara fungera helt okej. Vi önskar bara att Huawei kunde lägga lite mindre tid på att göra ändringar som i många fall gör telefonen sämre.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Huawei P10 Plus

Huawei P10 Plus har exakt samma specifikationer som Mate 9 Pro, när det gäller prestanda och lagring. Ett HiSilicon Kirin 960-chipset driver telefonen framåt och får assistans av 6 GB RAM-minne. Till det finns hela 128 GB lagringsutrymme och en microSD-kortläsare. P10 Plus levererar kort sagt marknadsledande specifikationer och imponerande prestanda för tunga situationer. Vi önskar bara att Huaweis mjukvara var bättre optimerad för att utnyttja den potential som finns i telefonens hårdvara.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 560
Storlek 153,5 × 74,2 × 7 mm
Vikt 165 gram
Kamera 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2560 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 960 2,4 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 750 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 2 =