Om du har en Android-telefon har du kanske sett att det finns gott om appar som lovar att rensa mobilen och ge dig mer lagringsutrymme eller mer ”minne”. Vissa smartphonetillverkare har till och med inbyggd appar med samma funktioner. Även tillverkarnas löften kanske låter lovande är det sällan en bra idé att använda apparna.

Data lagras av en anledning

Moderna operativsystem har en stor uppgift: gör så mycket som möjligt automatiskt och tvinga användaren att göra så lite som möjligt. Få konsumenter tycker att det är roligt att manuell ta hand om sin mobiltelefon som om den vore ett husdjur. Varför skulle då operativsystem vara så dåligt utformade så att användare skulle tvingas ladda ner appar eller gräva i menyer för att ta bort ”onödig data”. Svaret är ganska enkelt: så är det inte. Alla moderna operativsystem hanterar automatiskt all data som lagras på telefonen. All data som skapas och lagras har ett syfte och kan till och med vara skadlig att ta bort manuellt.

Om all data har ett syfte, vilken data är det då de ”magisk” apparna lovar att ta bort. I många fall är det cachefiler eller andra liknande temporära filer. En majoritet av dessa används av operativsystemet och av appar för att spara appars status eller liknande data. Om du raderar sådan data kan appar, hemsidor och mycket annat ta längre tid att ladda eller till och med förlora sin sparade data. Din telefon kan därför i praktiken bli långsammare eller fungera sämre om du använder en app för att rensa mobilen.

Det finns ett specifikt scenario då en rensa mobilen-app i teorin skulle kunna ge dig en liten fördel. Om du har en telefon som är så full att den håller på att spricka, kan lite ledigt utrymme göra stor skillnad för din telefons upplevda prestanda. Så fort du börjar använda din telefon kommer de temporära filerna dock att återskapas. Filerna skapas som tidigare nämnt av en anledning och kommer därför att återskapas efter du tagit bort dem. Även om en fullproppad telefon mår bra av att lite mer ledigt lagringsutrymme är det därför oftast meningslöst i längden att manuellt radera ”onödiga filer”.

En gammal vana

Traditionen av att manuellt hantera smartphones lagringsutrymmen kommer möjligen från en tid för många årtionden sen. En tid då datoranvändare lärde sig att manuellt defragmentera och hantera sin dators lagringsutrymme eftersom operativsystemet inte var smart nog. Samma beteende kan hittas hos människor som kontinuerligt och manuellt stänger appar som de just använt. Även detta beteendet kan försämra en telefons prestanda. Vi har redan skrivit en artikel om ämnet. Så håll dig borta från appar och inställningar som påstår sig kunna rensa mobilen. Om du verkligen behöver mer lagringsutrymme kan det vara en bättre idé att säkerhetskopiera några bilder och videos och sedan radera dem från mobilen. Att avinstallera en app eller två som du inte använder kan också göra susen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fem =