Det är en vana från mörkare tider men även nu, år 2016, hänger den kvar. Det är en vana som kanske var logisk för ett tag sen men som inte är lika användbar längre. Om du sitter och manuellt stänger dina appar några gånger om dagen kan vi nu komma med ett glädjebesked: det behövs inte längre! Du kan spara någon minut varje dag genom att helt enkelt låta bli.

Kan göra appar långsammare

Sen mer än fem år tillbaka är moderna operativsystem för smartphones riktigt smarta när det gäller resurser och appar. När du har öppnat en app och sedan gått till en annan app så ligger den första appen kvar i bakgrunden. Så fort en ny app kräver så mycket resurser att äldre appar behöver stängas sker det helt automatiskt i bakgrunden. All aktivitet som appar håller på med i bakgrunden granskas också noggrant av operativsystemet och om en app av någon anledning skulle störa telefonen så kan operativsystemet stänga av den automatiskt. Det finns därför ingen anledning att sitta och stänga ner alla gamla appar manuellt. Det kan till och med göra din telefon långsammare. När du stänger av appar manuellt lägger du inte bara tid på något som du inte behöver men du tar även bort data om appar som gör att det tar längre tid att öppna apparna när du senare återvänder till dem.

stänga appar loadingÄndå användbart

Att stänga appar manuellt kan dock vara användbart i vissa situationer. Om en app har slutat fungera eller om du av någon annan anledning behöver stänga av den är det bara att hoppa in i applikationsbytaren med två klick på hemknappen i iOS eller ett klick på knappen längst ner till höger på moderna Android-telefoner och sedan ett svep upp eller ner över appen eller åt höger eller vänster, beroende på modell.

iOS till vänster och Android till höger.
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − fyra =