Huawei Honor 9
4.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,15 tum
Bra att veta:Vi har testat en grå Huawei Honor 9 men det finns också, annars identiska, blåa och svarta versioner.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Bra kamera
+ Kraftfull processor
+ Dubbla SIM
Nackdelar
- Huaweis mjukvara
- Endast USB 2
- Skör glasbaksida
- Ljussvag skärm
Kamera5.7
Skärm6
Batteri5.9
Kamera5.7
Skärm6
Batteri5.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Huawei Honor 9 är den uppenbara uppföljaren till förra årets succémobil, Honor 8. Den är också nästan en exakt kopia av Huawei P10 som lanserades i våras. Skillnaden är att Huawei Honor 9 har en lite större skärm, en glasbaksida som ger den ett unikt utseende men som också gör den mer bräcklig och en inkluderad laddare som är lite långsammare än syskonets. Utan en särskilt imponerande kamera, skärm, mjukvara eller batteritid är det svårt att se varför Honor 9 skulle vara konsumenters bästa alternativ. Om du gillar designen kommer du troligen bli nöjd med Huawei Honor 9 men det finns många andra minst lika bra alternativ på marknaden, inklusive Huawei P10.

 

Hårdvarudesign

Huawei Honor 9 är en sann uppföljare till förra årets succémobil. Huawei Honor 8 gjorde den kinesiska smartphonetillverkaren riktigt stor i Sverige under förra året och det är uppenbart att Huawei har försökt göra samma sak i år. Huawei Honor 9 har mycket gemensamt med sin föregångare, främst när det gäller telefonens designspråk. När det gäller tekniska detaljer och stora delar av hårdvarudesign har den dock minst lika mycket gemensamt med Huawei P10, en annan modell som lanserades i våras.

Läs mer om hårdvaran

Det är två material som gäller för Huawei Honor 9, glas och metall. Likt Honor 8 täcks baksidan av glas av flera lager som skapar en unik estetisk effekt. Ljus reflekteras på ett annorlunda sätt. Det ger telefonen ett lite annorlunda utseende. Glaset på baksidan är rundat längs sidorna för att göra telefonen lättare att hålla i handen. Glaset är dock fortfarande halt och riskerar att sprick om telefonen tappas i marken.

Under den skyddande glasbaksidan sitter ett kamerasystem. Huawei kallar det för ett Dual Lens-system eftersom det består av en vanlig kamera och en monokrom kamera som kan assistera i mörka miljöer. Kamerorna kan assisteras av dubbla LED-lampor som har olika färgtemperaturer för att kunna hitta rätt ljussättning i olika miljöer.

Glas möter metall

Glaset på baksidan smälter samman med metallramen som sitter på telefonens sidor. Metallen, i kombination med glaset, gör Huawei Honor 9 till en stabil och gediget byggd smartphone. Den når upp till de förväntningar som Huawei har byggt upp med tidigare modeller. På telefonens högra sida sitter en på/av-knapp och en kombinerad volymkontroll. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är lätta att använda men vi föredrar Huawei P10 som har en tydligare på/av-knapp. På ovansidan av Honor 9 sitter en sekundär mikrofon och en IR-sändare. Sändaren kan användas med förinstallerad mjukvara för att styra TV-apparater, ljudsystem och liknande.

På vänster sida finns en kortläsare som har plats för antingen ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort eller två nanoSIM-kort. På undersidan finns en 3,5 millimeter hörlursport, en högtalare, mikrofon och en USB Typ-C-port. USB-porten har stöd för USB On-The-Go så att den kan användas med till exempel USB-minnen och minneskortsläsare men den saknar stöd för USB 3.0 och fungerar inte som en videoutgång.

Lite större skärm

På framsidan av Huawei Honor 9 sitter en 5,15 tum skärm. Den är med andra ord 0,05 tum större än skärmen på Huawei P10. Det betyder att den är nästan exakt lika stor men att de två telefonerna inte använder exakt samma bildskärmspanel. Mer om detta senare i recensionen.

Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare som är både riktigt snabb och pålitlig och bredvid den finns två osynliga kapacitiva navigeringsknappar som lyser upp när de vidrörs. Knapparna fungerar bra men kan ersättas av gester på fingeratrycksläsaren som kan aktiveras i telefonens mjukvara. Ovanför skärmen finns en hörlur och en framåtriktad kamera.

Fingeravtrycksläsaren, kameran och hörluren tar upp en hel del utrymme på framsidan av Honor 9. Det betyder att telefonen inte kan ha så tunna ramar som många dyrare konkurrenter har på marknaden i dag. Det finns å andra sidan inga andra konkurrenter i Honor 9:s prisklass som har en så modern design.

Utöver glasbaksidan och en meningslös skillnad i skärmstorlek är Honor 9 i princip en kopia av Huawei P10. Designskillnaderna är minimala. Vilken telefon som är snyggast är givetvis en subjektiv fråga men ur ett praktiskt perspektiv kan Huawei P10 ha en fördel eftersom den har en metallbaksida som inte kan spricka. En fördel som Honor 9 har är att den kommer utrustad med ett smutsavstötande lager på sin pekskärm – en egenskap som underligt nog saknades på Huawei P10.

Stäng

 

Skärm

Huawei Honor 9

Huawei Honor 9 har en bildskärm som är lite större än skärmen på Huawei P10 – 5,15 istället för 5,10 tum. Faktumet att skärmarna inte är exakt lika stora skvallrar om att de kanske inte heller är identiska på andra sätt. Detta bekräftas av våra tester. Huawei P10 har en bättre bildskärm än Honor 9. Båda modellerna har Full HD-upplösta skärmar men Huawei P10 har bättre vitbalans, lite djupare svärta och högre ljusstyrka. Huawei P10 kan nå 549 nits medan Honor 9 är begränsad till 480 nits. Det gör P10 lite enklare att använda utomhus. Skillnaderna är ändå små och ur ett större perspektiv är skärmen i Honor 9 fortfarande bra. Den erbjuder bra färgåtergivning, bra prestanda vid höga betraktningsvinklar. Den kan bara inte konkurrera med skärmar som används i dyrare smartphones.

 

Högtalare

Huawei Honor 9 har en monohögtalare som sitter på undersidan av telefonen. Högtalarens position gör att ljudet är riktat åt fel håll ur användarens perspektiv. Högtalaren håller ändå uppe en acceptabel ljudkvalitet som fungerar bra för röstsamtal. För musikuppspelning finns det dock bättre telefoner som har mer att erbjuda tack vare dubbla högtalare. Flera av Sonys modeller kan till exempel erbjuda betydligt mer för dig som gillar att lyssna på musik eller podcasts med telefonens inbyggda högtalare.

 

Batteri

Honor 9

Med så gott som exakt samma komponenter på insidan, inklusive ett identiskt batteri, är det inte så konstigt att Huawei Honor 9 har nästan exakt samma batteritid som Huawei P10. Det betyder att normala användare kan förvänta sig att avsluta en normal dag med cirka 20 batteriprocent kvar. Det betyder också att användare med högre krav kan få problem. Telefonens batteritid är inget att hurra över och med hård användning är en laddare ett krav för att klara sig genom en lång dag. Den medelmåttiga batteritiden gör det lite extra synd att Honor 9 inte inkluderar en lika snabb laddare som Huawei skickar med P10.

 

Kamera

Huawei P10 marknadsförs som en smartphone med en riktigt bra kamera tack vare ett kamerasystem som har utvecklats i samarbete med tyska kameraföretaget Leica. Honor 9 har ingen Leica-märkning men presterar så gott identiskt med sitt syskon. Det betyder att konsumenter får en kamera som är riktigt bra i ljusa miljöer men som har problem när ljuset tryter.

Läs mer om kameran

Honor 9 har alltså ett kamerasystem som betsår av två kamerasensorer. Den ena sensorn fångar normala bilder med färger och den andra fångar bara monokroma/svartvita bilder. Fördelen är att den monokroma sensorn inte har något färgfilter som filtrerar bort oönskat ljus. Det gör att den monokroma sensorn både kan ta äkta svartvita bilder men också att den kan ta bättre bilder i mörka miljöer och ge huvudsensorn ett extra perspektiv. Det extra perspektivet kan användas för att till exempel sudda ut bakgrunden i en bild och skapa ett artificiellt kort skärpedjup.

Med teorin om varför kamerorna bör ha potential att ta bra bilder kan vi nu ställa oss frågan: kan de också leverera? Svaret är inte så enkelt som ett ja eller nej. För det första kan vi säga att Huawei Honor 9 håller världsklass i ljusa miljöer. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång, bra färgåtergivning, bra vitbalans och bra skärpa. Trots att det finns smartphones som kostar dubbelt så mycket som Honor 9 skiljer det sig inte mycket mellan dem när det gäller kameraprestanda i ljusa miljöer.

Problem i mörker

I mörka miljöer har Honor 9 det svårt att hålla bruset borta. Det betyder att kameran helt enkelt inte kan återge den detaljrikedom som konkurrenter så som Samsung Galaxy S7 Edge kan erbjuda. Kameran har dessutom problem med vinjettering som gör att de fyra hörnen ofta bli märkbart mörkare än mitten av bilden. Trots att Honor 9 och Huawei P10 verkar ha så gott som identiska kameror har vi också sett att Honor 9 ofta prioriterar en kortare slutartid och ett högre ISO-tal. Det betyder att Honor 9 ofta tar mörkare och grynigare bilder än Huawei P10. Huawei P10 är kort sagt bättre på att hitta bra inställningar för att fånga ljusa och väl exponerade bilder i mörka miljöer.

Stäng

 

Mjukvara

Huawei Honor 9 använder Android 7.0 som sitt underliggande operativsystem och Huaweis senaste EMUI 5.1-mjukvara ovanpå det. I jämförelse med tidigare versioner av EMUI har EMUi 5.1 tagit flera steg i rätt riktning men det plågas fortfarande av Huaweis underliga resurshantering, störande notiser och brist på vissa Android-funktioner.

Läs mer om mjukvaran

Eftersom Huawei P10 och Honor 9 har samma mjukvara är den följande delen av recensionen så gott som identisk med mjukvarudelen i vårt test av Huawei P10.

Huawei Honor 9 drivs av EMUI 5.1 – ett omfattande lager av funktionella och estetiska anpassningar ovanpå Android 7. Många grundläggande funktioner från operativsystemet har tagits bort från mjukvaran i Honor 9. Saker så som tillgång till val av Wi-Fi-nätverk från snabbgenvägarna ovanför notiserna har tagits bort och Androids system för användarkonton och gästkonton är spårlöst försvunna. Utöver det har Huawei ersatt operativsystemets Stör ej-läge med ett liknande läge med samma namn men med färre funktioner. I jämförelse med Googles rena version av Android är Huaweis mjukvara, i många fall, krångligare att använda.

Även om viss funktionalitet har tagits bort har Huawei också lagt till många nyheter i Android 7. En funktion som kallas Tvillingapp låter användare exempelvis ha två Facebook-appar installerade parallellt med varandra. Användare kan på det sättet vara inloggad på två olika konton i två enskilda Facebook-appar, samtidigt.

Systemresurser och notiser

Huawei har många inbyggda funktioner som är tänkta att hantera telefonens systemresurser. Operativsystemet varnar ofta användare för appar som drar ström i bakgrunden. Varningarna kommer som notiser men är sällan hjälpsamma och har inget större värde för användaren.

Alla systemresurser hanteras redan av Android och även om Huawei vill förbättra operativsystemet bör det göras på ett transparent sätt och utan att det skapar problem för användare. Huaweis mjukvara skickar onödiga notiser till användare och sätter begränsningar på appar som exempelvis gör att vissa widgets inte fungerar som de ska.

Med den förinstallerade appen Telefonhanteraren uppmanar Huawei dessutom användare att manuellt hantera telefonens resurser. En funktion som kallas Rensa låter användare radera ”Onödiga cachefiler” och genomföra en ”Minnesrensning”. Detta är en dålig idé. Du kan läsa mer om varför i denna artikeln:

”Rensa mobilen”-appar är en dålig idé

Hemknapp för navigering

En funktion som Huawei introducerade med Honor 9 är ett navigationssystem för hemknappen. ”Navigeringsknapp utanför skärm”, som funktionen kallas i telefonens inställningar, låter användare navigera runt i telefonen med endast en knapp. Håll in hemknappen för att gå till hemskärmen, svep till vänster över knappen för att gå till applikationsbytaren och tryck kort på hemknappen för att gå ett steg tillbaka. Funktionen ger mer utrymme på skärmen eftersom navigationsknapparna inte behöver visas där. Funktionen är lite klurig att lära sig men när den väl är inlärd kan den vara ett praktiskt alternativ till det traditionella sättet att navigera.

Vi har många problem med Huaweis mjukvara. När det gäller prestanda fungerar den dock bra. Mjukvaran är väl optimerad för hårdvaran och fungerar generellt bra. Lenovo Moto-telefoner är ett exempel på konkurrenter som kan erbjuda en betydligt bättre användarupplevelse tack vare sin rena, enkla och funktionella mjukvara. För många användare kommer Huawei P10:s mjukvara fungera helt okej. Vi önskar bara att Huawei kunde lägga lite mindre tid på att göra ändringar som i många fall gör telefonen sämre.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Huawei Honor 9

Huawei Honor 9 kommer utrustad med ett HiSilicon Kirin 960-chipset klockat till 2,36 Ghz. Det är alltså samma chipset som lanserades med Huawei Mate 9 Pro under slutet av förra året. Trots att det har ett knappt år på nacken levererar det riktigt imponerande prestanda som bara kan slås av Qualcomms mest kraftfulla chipset. Med 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme får konsumenter mycket prestanda för pengarna med Huawei Honor 9.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,15 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 147,3 × 70,9 × 7,5 mm
Vikt 155 gram
Kamera 12 MP x 12 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 960 2,36 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 200 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex + sju =