Samsung Galaxy A8 (2018)
4.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,6 tum
Bra att veta:I Sverige säljs två varianter av Galaxy A8, en med och en utan dubbla SIM-stöd. Vi har testat den med stöd.
Fördelar
+ Gedigen konstruktion
+ Bra batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ Vattentät
Nackdelar
- Medelmåttig högtalare
- Bräcklig glasbaksida
- Saknar 4K-inspelning
- Bara 32 GB lagring
Kamera5.1
Skärm6.5
Batteri7.1
Kamera5.1
Skärm6.5
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A8 (2018) är nästan exakt lika stor, har en liknande glas- och metalldesign samt en liknande skärm som Galaxy S8. Skärmen är ganska bra och designen är gedigen, ger en känsla av kvalitet och är vattentät, precis som Galaxy S8. Till skillnad från Galaxy S8 har dock Galaxy A8 riktigt bra batteritid och stöd för dubbla SIM och microSD-kort, samtidigt. Med det sagt är det synd att telefonens kamera är ganska medelmåttig, att mjukvaran är lite trög och att prestandan ligger i underkant av vad vi förväntar oss i prisklassen. Galaxy A8 är kort sagt bra på många sätt men försöker spela i en lite för hög liga för sitt eget bästa.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A8 (2018) har en design som dels hämtar inspiration från Galaxy S8 men som också löser ett av flaggskeppets största problem. Med en gedigen metall- och glaskonstruktion kan Galaxy A8 beskrivas som en av Samsung bäst designade produkt hittills.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A8 (2018) är tänkt att vara ett billigare alternativ för konsumenter som är intresserade av Galaxy S8-serien men som inte riktigt har råd. För att göra kompromissen tydlig har Samsung skapat en produkt som har mycket gemensamt med S8 men som också har uppenbara skillnader.

På framsidan sitter en av de mest uppenbara skillnaderna. Samsung Galaxy A8 har en 5,6 tum skärm som bara är en gnutta mindre än Galaxy S8:s 5,8 tum skärm. Skärmen har samma 18,5:9-format som Galaxy S8 och samma typ av rundade hörn. Skärmen är dock inte rundad längs sidorna som Galaxy S8. Det gör att skärmstorleksskillnaden mellan modellerna är än mindre märkbar. Det gör också att Galaxy A8 inte har problem med att den rundade skärmen kan komma i kontakt med användarens handflata. På det sättet kan Galaxy A8:s design nästan sägas ha en fördel framför Galaxy S8.

Dubbla selfiekameror

Ovanför skärmen finns en hörlur, en indikatorlampa och två kameror, precis som på Galaxy S8. Det finns dock en viktig skillnad. Medan Galaxy S8 har en vanlig kamera och en IR-kamera har Galaxy A8 en vanlig kamera och en vidvinklig kamera. Det betyder att Galaxy A8 saknar stöd för iris-igenkänning, som det dyrare syskonet har.

En annan funktionell skillnad med skärmen är relaterad till telefonens navigering. Medan förra årets Galaxy A-mobiler hade en fysisk hemknapp och två kapacitiva navigeringsknappar, förlitar sig Galaxy A8 bara på telefonens skärm för navigering. Likt många andra Android-telefoner visas knapparna under användargränssnittet och göms så fort till exempel en video ska visas. Galaxy A8 saknar dock den tryckkänsliga skärm som Galaxy S8 har. Det betyder att användare inte kan trycka på platsen för hemknappen när den inte visas och förvänta sig att något ska hända. Likt många Android-telefoner kräver Galaxy A8 att användare först sveper med fingret från sidan för att navigeringsfältet ska visas.

Glaset på framsidan av Galaxy S8 möts av en metallram som sträcker sig runt telefonen. På höger sida finns en på/av-knapp och en högtalare. Samsung fortsätter alltså med sin lite underliga högtalarplacering, som de började med i Galaxy A-serien för ett år sedan. Placeringen gör det lätt att undvika problem med att handflatan täcker för högtalaren när telefonen hålls i handen. Den gör det dock också enkelt att råka täcka för den när telefonens hålls i landskapsläge. På/av-knappenpå samma sida fungerar i alla fall bra och ger bra fysisk återkoppling för användare.

Tre kort, samtidigt

På vänster sida finns ett kombinerat reglage för ljudvolym upp och ner. Här finns intressant nog ingen knapp för Bixby, Samsungs digitala assistent. Det är en fröjd eftersom Bixby-knappen var ett återkommande problem med både Galaxy S8 och Galaxy Note 8. På den vänstra sidan finns istället en kortplats som ger utrymme för ett nanoSIM-kort. På ovansidan av telefonen finns ännu en läsare som har plats för ett microSD-kort och ytterligare ett nanoSIM-kort. Galaxy A8 är nämligen den första telefonen i Galaxy A-serien i Sverige som har stöd för dubbla SIM-kort. Den är dessutom en ”riktig” dual SIM-mobil eftersom den inte kompromissar med microSD-kortet. Samsung Galaxy Note 8 är istället en dual SIM-hybrid, som Samsung kallar den, eftersom användare måste välja mellan att använda ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort eller dubbla nanoSIM-kort utan microSD.

På undersidan av Galaxy A8 finns en hörlursport och en USB Typ-C-port som tyvärr saknar det stöd för video och höghastighets-USB som Galaxy S8 har. Det är dock inget ovanligt för en telefon i Galaxy A8:s prisklass. Vi är i alla fall glada av att se stöd för USB On-The-Go som låter användare koppla in tillbehör så som minneskort och USB-minnen via adaptrar.

Flyttad fingeravtrycksläsare

Metallramen som sitter som ett band runt Galaxy S8 möts av glas på baksidan. Glaset är rundat längs sidorna för att ligga ergonomiskt i handen. Likt allt glas på marknaden riskerar det dock att spricka. Varken plast eller metall har samma risk. Bakom glaset finns i alla fall Samsungs logga samt deras ”Duos”-logga som visar att Galaxy A8 har stöd för dubbla SIM-kort. Ovanför Samsung-loggan finns telefonens kameramodul och fingeravtrycksläsare. Till skillnad från Galaxy S8 har Galaxy A8 en fingeravtrycksläsare som sitter rakt under kameralinsen. Det gör den lättare att nå med pekfingret. Problemet med att fingeravtrycksläsaren och kameralinsen känns väldigt lika kvarstår dock. Till höger om kameralinsen finns i alla fall också en enkel LED-lampa som inte har någon inbyggd pulsmätare som Galaxy S8.

Bakom glaset på baksidan av Galaxy A8 finns flera intressanta komponenter. Som vanligt finns givetvis alla vanliga antenner för 4G, Wi-Fi och Bluetooth. Här finns också ett NFC-chip och Samsung fortsätter att ge stöd åt mobila betalningar med magnetfält, kallad MST, som gör att betalningar kan göras vid traditionella betalterminaler. Här finns dock ingen mottagare för trådlös laddning.

Samsung fortsätter sin trend med att fokusera på vattentätning i nästan alla prisklasser. Galaxy A8 är vattentät tack vare en IP68-certifiering. Det betyder att den kan hållas under vatten vid en meters djup i 30 minuter utan att ta skada. Om den tas ner till större djup, under längre tid eller om den tappas i marken kan vattentätningen påverkas men annars ska den vara väl utrustad för de flesta vattenrelaterade olyckorna.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A8 (2018) har en 5,6 tum skärm med ett aspektratio på 18,5:9. Skärmen är baserad på AMOLED-teknik och har en upplösning på 1 080 x 2 220. Det ger den en pixeltäthet som gör det svårt att se några spår av PenTile-teknikens negativa effekter. Det betyder att Galaxy A8 har en detaljerad skärm som inte ligger långt bakom Galaxy S8 när det gäller upplevd detaljrikedom. Skärmen presterar dock inte riktigt lika bra när det gäller färg. Skärmen är lite för blå i sin ton. När vi byter över till telefonens film-läge blir färgerna betydligt bättre. De kommer dock inte i närheten av den färgexakthet som till exempel OnePlus 5T kan erbjuda. Med det sagt är skärmen betydligt mer ljusstark än OnePlus 5T och tack vare en högre detaljrikedom kan Samsung ändå erbjuda en bättre bild än många konkurrenter i prisklassen, inklusive OnePlus 5T.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A8 har en högtalare på sin högra sida. Placeringen är lite underlig men vi har svårt att säga att den är bättre eller sämre en Samsungs klassiska placering, på undersidan. Det bästa hade givetvis varit om den satt på framsidan. Med tanke på sin position och faktumet att den är en monohögtalare fungerar den dock bra. Den levererar hög ljudvolym och genomsnittlig ljudkvalitet. Om du är ute efter en mobil som fungerar bra för röstsamtal är Galaxy A8 med andra ord ett helt okej val men om du är ute efter riktigt bra ljudkvalitet kan till exempel Sony Xperia XZ vara ett bättre alternativ.

 

Batteri

Samsung Galaxy A8 har ett 3 000 mAh-batteri. Det är med andra ord exakt lika stort som batteriet i både Galaxy S8 och Galaxy A5 (2017). Medan Galaxy S8 hade en medioker batteritid och Galaxy A5 (2017) hade en strålande bra batteritid ligger Galaxy A8 någonstans däremellan. Den mer högupplösta skärmen bidrar troligen till att Galaxy A8 inte riktigt kan konkurrera med föregångaren Galaxy A5. Trots det kan normala användare ta sig igenom en vanlig dags användande med en batterimarginal på runt 40 procent. Det betyder att två dagars användning kan vara möjlig med mycket lätt användning men att de flesta användare troligen behöver ladda över natten. Vid hårdare användning kan Galaxy A8 klara sig igenom långa dagar med marginal, även om den inte är lika stor som den var med Galaxy A5.

 

Kamera

Samsung Galaxy A8 har en 16 megapixelkamera som följer i Galaxy A-seriens spår genom att ta bra bilder utomhus men ha stora problem med både detaljrikedom och med fokus i mörka miljöer. Samsung vägrar dessutom ge stöd åt 4K UHD-inspelning i Galaxy A-serien.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy A8 har en kamera som vi känner igen. Samsung säger att den liknar den kamera som användes av Galaxy S6. Det kan vi hålla med om. Det tar bilder med hög detaljrikedom och skärpa i ljusa miljöer. I jämförelse med tidigare Galaxy A-kameror är den nya kameran betydligt snabbare. Kamerans HDR-läge är särskilt förbättrat. Det är äntligen helt automatiserat, vilket det inte var i tidigare Galaxy A-mobiler. Automatiseringen är troligen ett resultat av ny kamera- och processorteknik som gör att fotograferingen i HDR-läget är betydligt snabbare.

I ljusa miljöer är Galaxy A8 jämförbar med många andra telefoner i prisklassen. Den erbjuder högre detaljrikedom än Motorola Moto Z2 Play och har ett brett dynamiskt omfång med bra färgåtergivning. Den har svårt att konkurrera med Galaxy S8 men skillnaderna är ändå förhållandevis små i ljusa miljöer.

När ljuset tryter blir det svårare. I mycket mörka miljöer fallerar den totalt. Autofokussystemet slutar fungera helt och exponeringen blir oanvändbart dålig. Bilden på det japanska godiset här nedanför är tagen i en extremt mörk miljö men OnePlus 5T visar att det är fullt möjligt att ta en bild där motivet åtminstone är i fokus och rimligt exponerat, även om det är mörkt. När vi ökar ljusstyrkan levererar kameran bättre prestanda och här ser vi resultatet av Samsungs kraftiga brusreducering.

Är detta vidvinkel?

Samsung Galaxy A8 är den första mobilen från Samsung i Sverige som har dubbla frontmonterade kameror för vanlig fotografering. Den ena kameran fångar 16 megapixelbilder med ett normalt perspektiv medan den andra fångar vidvinkelbilder med en lägre 8 megapixelupplösning. Det underliga med mobilens dubbla kameror är att den vidvinkliga kameran inte gör särskilt stor skillnad. Under början av vår testperiod trodde vi nästan att det var något fel på den. Det visade sig helt enkelt att skillnaden är marginell mellan de två kamerorna. Den vidvinkliga kameran fungerar bättre för större grupper men vi hade hellre sett ett ännu bredare perspektiv för att det ska vara logiskt att ha två kameror över huvud taget.

En fördel med de dubbla kamerorna är faktumet att de kan användas för att sudda ut bakgrunden och skapa en så kallad bokeh-effekt bakom motivet. Effekten fungerar ganska bra men kan ha problem med hår och andra små detaljer.

Föråldrad video

Samsung Galaxy A8 är en stor besvikelse när det gäller video. Trots att året är 2018 och det finns konkurrenter som kostar hälften så mycket och har stöd för videoinspelning i 4K UHD-upplösning, saknar Galaxy A8 det helt. Samsung har visserligen aldrig haft det i Galaxy A-serien men nu börjar det bli pinsamt.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy A8 följer Galaxy S8 och Note 8 i spåren genom att ha kraftigt Samsung-anpassad mjukvara som är full av funktioner och ett bra system för att hantera den avlånga skärmen. Mjukvaran är dock samtidigt lite trög och det är tråkigt att Samsung, ett halvår senare, inte kan lansera en ny mobil med Android Oreo.

Läs mer om mjukvaran

Vi har testat Samsung Galaxy A8 med Android 7.1.1 och en säkerhetsuppdatering från december. Det betyder att Samsung redan vid lanseringen ligger två månader efter när det gäller säkerhetsuppdateringar för operativsystemet. Det är dock inte det största problemet. Med tanke på att till exempel Sony lanserade smartphones med Android 8.0 Oreo redan i oktober är det verkligen skamligt att Samsung inte kan lansera en ny mobil i januari/februari som inte är uppdaterad.

Anpassat för avlång skärm

Oberoende på vilket operativsystem som ligger till grund för Galaxy A8 har företaget lyckats bra med att anpassa sin egen mjukvara efter telefonens hårdvara. Likt Galaxy S8 och Note har Galaxy A8 anpassningar för att hantera skärmens avlånga format. Det betyder till exempel att användare kan visa en video, en meddelandeapp och ett tangentbord samtidigt.

En annan unik mjukvarufunktion som utnyttjar Galaxy A8:s unika hårdvara är ansiktsigenkänning. Telefonen kan använda sig av sina dubbla kameror för att låsa upp telefonen med bara användarens ansikte. Systemet har två säkerhetsinställningar där den ena låser upp snabbt, ibland snabbare än Apples FaceID, men som också kan luras med en enkel profilbild från Facebook. Det andra alternativet kan ta upp till två sekunder men sägs erbjuda högre säkerhet och gör en mer noggrann analys av användarens ansikte, tack vare de dubbla kamerorna.

En uppsjö av appar

Samsungs förinstallerade appar är så gott som identiska med hur de ser ut på Galaxy S8 och Note 8. Det betyder att hemskärmen kommer utrustad med Samsungs digitala assistent Bixby och att Samsung har en uppsjö andra egna appar så som ännu en app för röststyrning, en hälsoapp, en anteckningsapp, en kalender-app, en webbläsare och mycket mer. Många av Samsungs appar känns överflödiga och gör inget för att erbjuda något mer än vad Googles appar och tjänster kan göra. Den beskrivningen kan användas för stora delar av Samsungs anpassningar av Android. De gör inte mycket för att förbättra Android. Note 8 har extra stöd för en unik penna och Galaxy S8 hade fler extrafunktioner så som stöd för ett skrivbordssystem kallat DeX och stöd för Bluetooth-uppkoppling till två simultana ljudenheter. Samsung Galaxy A8 saknar många av dessa funktioner. Det gör att Samsungs tunga anpassningar tynger ner upplevelsen utan att erbjuda mycket i gengäld.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy A8 har ett Exynos-chipset med åtta CPU-kärnor klockade till 2,2 GHz. Den får assistans av 4 GB RAM. Processorn presterar bra i många vardagliga situationer och presterar märkbart bättre än den relativt medelmåttiga processorn som satt i Galaxy A5 (2017). Det är bara i grafikprestanda där Galaxy A8 tyvärr ligger lite efter konkurrenterna. Den presterar till och med lite sämre än Qualcomms Snapdragon 630-chipset som sitter i betydligt billigare mobiler. Det är dessutom tråkigt att Samsung bara har inkluderat 32 GB lagringsutrymme när flera konkurrenter i klassen har dubbla mängden lagringsutrymme.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,6 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 220
Storlek 149,2 × 70,6 × 8,4 mm
Vikt 172 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 16 MP, 8 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 7 Octa 7885 2,2 GHz
Lagring 32 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton − 15 =