LG G6
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:LG G6 har en ovanligt avlång skärm. Det gör den mindre än andra telefoner med liknande skärmmått.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Vattentät, enligt IP68
+ Bra skärm
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Medioker batteritid
- Bristande mjukvarustöd för 18:9-skärmen
- Saknar notislampa
Kamera6.2
Skärm7.3
Batteri5.4
Kamera6.2
Skärm7.3
Batteri5.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

LG G6 är företagets bästa smartphone någonsin. Den har en stor skärm med tunna ramar som gör den till en relativt kompakt smartphone. LG G6 har också en oerhört bra kamera som är marknadsledande i ljusa miljöer och som dessutom ger användare ett lite annorlunda perspektiv tack vare ett vidvinkelobjektiv. Det finns kort sagt mycket att gilla och det märks att LG har fokuserat på det som verkligen har betydelse för användare. LG G6 har inte nödvändigtvis de hetaste funktionerna men fokuserar istället på att vara bra på det som räknas. Med ett stort undantag. Telefonens 3 300 mAh-batteri räcker inte för att ge G6, med sina stora skärm, en bra batteritid. Användare med höga krav kan inte klara sig genom en dag med LG G6. Det kan vara en deal breaker. Om den mediokra batteritiden inte är ett problem för dig har LG G6 mycket att erbjuda.

 

Video

 

Hårdvarudesign

LG G6

Det gick inte så bra för LG:s smartphonedivision under 2016. Problemen tvingade företaget att tänka om och G6 är en fysisk representation av de stora förändringarna. Den nya modellen har lämnat förra årets modulära design bakom sig och istället fokuserat på att erbjuda hög byggkvalitet i ett kompakt format med en stor skärm.

Läs mer om hårdvaran

Medan baksidan av LG G5 var gjord av metall använder sig LG G6 av glas. Likt konkurrenten Samsung Galaxy S8 skyddas LG G6 av Cornings Gorilla Glass 5, som sägs vara mer stryktåligt vid fall än tidigare. Hur bra glaset finns det ändå en risk att det kan spricka vid fall, något metall- och plasttelefoner generellt inte gör.

På mitten av baksidan sitter en kombinerad på/av-knapp och fingeratrycksläsare. Likt många tidigare LG-telefoner aktiveras telefonen med knappen på baksidan. Knappen är praktiskt placerad för att vara enkel att nå med ett pekfinger. Den snabba och pålitliga fingeravtrycksläsaren gör det enkelt, snabbt och smidigt att låsa upp LG G6. Nackdelen med knappens position är att den är svår att använda om telefonen till exempel ligger med sin baksida ner mot ett bord. Till skillnad från Samsung Galaxy S8 erbjuder inte LG någon annan biometri, så som iris-läsare eller avancerad ansiktsigenkänning, för att låsa upp telefonen.

Helt platt baksida

Ovanför fingeravtrycksläsaren sitter LG G6:s dubbla kamerasystem. Bakom ett Corning Gorilla Glass 3-glas sitter en traditionell smartphonekamera och en vidvinkelkamera. Om du undrar varför kameran skyddas av det mindre stryktåliga Gorilla Glass 3-glaset kan vi tyvärr inte svara på den frågan. Det är ett lite underligt val som troligen är motiverat av kostnadsbesparingar. Till skillnad från äldre LG-kameror sticker i alla fall inte de nya kamerorna ut från baksidan av G6. Det gör att baksidan är helt platt och fri från störande utstickande komponenter. Mellan kamerorna sitter dubbla LED-lampor som kan hjälpa till i mörka miljöer.

Glasbakstycket är rundat längs höger och vänster sida av baksidan. Glaset möts av telefonens metallram som skapar en tydlig skarv mellan de två delarna av mobilen. Skarven mellan glaset och metallen står i kontrast till Samsung Galaxy S8 som har ett glasbakstycke som smälter samman med metallsidorna på ett mer naturligt sätt. Det gör att LG G6 inte känns riktigt lika polerad och solid som Samsungs flaggskepp. Det är dock en liten detalj och i slutänden har LG G6 en metallram som gör telefonen stabil och stadig.

Portar och knappar

På telefonens högra sida finns en SIM- och microSD-kortläsare. Läsaren matas ut med ett SIM-kortverktyg. I den vanliga svenska modellen av G6 finns inget stöd för dubbla SIM-kort. På ovansidan av LG G6 sitter i alla fall en 3,5 millimeter hörlursport. För användare som vill kunna ladda mobilen och lyssna på musik samtidigt kan det vara lite irriterande att hörlursporten sitter på motsatt sida av telefonens USB-port. På vänster sida finns två volymknappar. Knapparna sticker tydligt ut från telefonens kropp och är därför enkla att känna sig fram till. De ger helt okej fysisk återkoppling men känns inte lika taktila som många konkurrenter. De har en lite ”svampig” känsla som kan göra det svårt att veta om de har tryckts in eller inte.

På undersidan av LG G6 finns telefonens huvudmikrofon, en högtalare och en USB Typ-C-port. USB-porten har stöd för USB 3.1 och USB On-The-Go, vilket låter dig koppla in USB-minnen och liknande enheter till den, men den saknar stöd för att skicka ut video.

En stor och avlång skärm

På framsidan av LG G6 sitter en 5,7 tum skärm med ett annorlunda 18:9-format. Runt skärmen sitter relativt tunna skärmramar som gör LG G6 till en kompakt smartphone, trots sin relativt stora skärm. Skärmen är helt platt, till skillnad från Samsung Galaxy S8. Det betyder att LG har haft det svårt att göra skärmramarna så tunna som Samsungs skärmramar är. Trots att LG G6 och Samsung Galaxy S8 har nästan exakt lika stora skärmar är LG G6 ändå nästan fyra millimeter bredare än konkurrenten. LG G6 är dessutom lite tyngre än Galaxy S8.

Ovanför skärmen sitter en hörlur, ett par sensorer och en videosamtalskamera. Här finns dock ingen notislampa. Användare som vill spara ström och stänga av telefonens Always-on-skärm har därmed inget praktiskt sätt att se om det finns några nya notiser på telefonen.

LG G6 är den första telefonen från LG som är vattentät i grunt vatten. Med IP68-certifiering kan LG G6 sänkas ner i 1,5 meter djupt vatten i 30 minuter utan att ta skada. Det kan vara ett stort plus för konsumenter som har en tendens att vara klumpiga i närheten av vatten.

Stäng

 

Skärm

LG G6 har en 5,7 tum skärm med en upplösning på 1 440 x 2 880. Skärmen använder sig av LCD-teknik och skyddas av Corning Gorilla Glass 3. Likt tidigare LCD-skärmar från LG levererar LG G6 en bildkvalitet i toppklass. Skärmen har bra färgåtergivning, imponerande prestanda vid extrema betraktningsvinklar och bra svärta i jämförelse med andra LCD-skärmar. I jämförelse med Samsung Galaxy S8 har dock konkurrenten djupare svärta och möjlighet att visa fler färger. I våra tester kan inte heller LG G6 bli lika ljusstark. Även när vi placerade telefonen i direkt solljus nådde den aldrig mer än 500 nits i våra tester. Det är mer än 50 nits mindre än Galaxy S8 och cirka 100 nits mindre än de testresultat vi fick när vi testade LG G5 för ett år sen.

Läs mer om skärmen

Skärmens annorlunda format ställer till det lite i vissa situationer. För det första är många Android-appar optimerade för skärmar med det klassiska 16:9-formatet. Det gör att vissa appar kan kapas på under- och ovansidan eller att de kan behöva sträckas ut på ett sätt som de inte är tänkta att göra. Problemet är inte stort och alla appar som vi har testat har åtminstone fungerat på skärmen. Det blir dock svårare med videos.

Eftersom 16:9-formatet har varit det accepterade TV- och videoformatet det senaste decenniet, är mycket material skapat i det formatet. Det betyder att mycket material som till exempel finns på YouTube inte passar den breda skärmen som LG G6 har. Det skapar svarta kanter vid sidorna av bilden. Till skillnad från Samsung Galaxy S8 har inte LG G6 någon mjukvara som kan expandera videon på ett bra sätt. Vi återkommer till detta ämnet i mjukvarudelen av detta testet.

HDR från Netflix

Netflix är en av få leverantörer som kan leverera passande material till LG G6. LG G6 är marknadens enda smartphone som har stöd för Dolby Vision och som kan hämta Netflix-skapad video i 18:9-format. Det gör att vissa Netflix-produktioner ser bättre ut på LG G6 än de gör på någon annan smartphone. Med det sagt kan inte LCD-skärmen på LG G6 leverera en bildkvalitet som kommer i närheten av den bild som LG:s TV-apparater kan. Bildströmmen från Netflix är fortfarande hårt komprimerad och LG G6 kan inte återskapa den djupa svärta, de ljusa detaljer eller de rika färger som krävs för att visa Dolby Vision-material i sin fulla detaljrikedom.

Stäng

 

Högtalare

LG G6 har en monohögtalare som sitter på undersidan av telefonen. Den presterar helt okej och producerar ljud med en normal ljudvolym. Det ligger tyvärr snäppet under Samsung Galaxy S8 när det gäller just ljudvolym. Medan Galaxy S8 nådde 82,6 decibel i vårt ljudtest nådde LG G6 bara 79,5 decibel i samma test. När det gäller ljudkvalitet ligger dock LG G6 i samma klass som Galaxy S8. Eftersom den bara har en högtalare som är riktad i fel riktning, ur användarens perspektiv, kan den inte konkurrera med telefoner så som Sony Xperia XZs. Den presterar ändå bra för att vara en monohögtalare.

 

Batteri

LG G6

LG G6 har ett batteri som mäter 3 300 mAh. Det är med andra ord 300 mAh större än batteriet som sitter i Galaxy S8. Trots det är batteritiden ett av LG:s största problem med G6. Batteriet är inte tillräckligt bra för att ta vissa användare genom en normal dags användning. Vid lätt användning under en normal dag kan vissa konsumenter förvänta sig cirka 20 batteriprocent kvar vid dagens slut men vid hårdare användning är en laddare ett krav för att telefonen ska klara sig till slutet. Ett tips för längre batteritid är att stänga av telefonens Always-on-skärm. Det förlänger telefonens standby-tid markant. Ett plåster på såret är också att LG G6 har stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0. Samtidigt är det tråkigt att LG G6 i Sverige saknar trådlös laddning, trots att funktionen är inkluderad i den amerikanska versionen av telefonen.

 

Kamera

LG G6 har en 13 megapixelkamera som har optisk bildstabilisering och fångar bilder med ett bländarvärde på f/1,8. Det betyder att kameran har samma specifikationer som både LG G4 och G5. I praktiken har dock LG gjort ett flertal markanta förbättringar som gör LG G6 till en betydligt bättre smartphonekamera. Tillsammans med flexibiliteten och det annorlunda perspektivet som den sekundära vidvinkelkameran erbjuder, är LG G6 en av marknadens bästa kamerasmartphone.

Läs mer om kameran

LG G6 har alltså två kameror. Till en början kommer vi att fokusera på huvudkameran. När det gäller ren bildkvalitet presterar huvudkameran betydligt bättre än telefonens sekundära kamera. Huvudkameran tar marknadsledande bilder i ljusa miljöer. Den fångar bilder med en imponerande skärpa och detaljrikedom, har ett effektivt och snabbt HDR-läge och hittar nästan alltid rätt exponering och vitbalans i alla miljöer. I ljusa miljöer är LG G6 en av de mest konstant imponerande kamerorna vi har använt. LG lägger stor vikt vid kontrast i sin bildbehandling men behandlingen går aldrig överstyr så att detaljer går förlorade eller bilden får ett onaturligt utseende. Vi är oerhört imponerande av vad LG G6 kan leverera i ljusa miljöer.

Medan G6 kan sägas vara ett snäpp bättre än Galaxy S8 i ljusa miljöer är den inte mer än jämlik med konkurrenterna i mörka miljöer. G6 erbjuder riktigt bra prestanda när ljuset tryter men väljer ofta en lite annorlunda exponering i riktigt mörka miljöer. Medan Galaxy S8 ofta prioriterar att göra bilden ljusare lägger LG större vikt vid att minska bruset i bilden. Det gör att bilder från G6 ofta är mörkare men lite mer detaljrika än bilder från Galaxy S8. I jämförelse med iPhone 7 Plus är G6 mycket lik i sin prestanda i mörka miljöer… åtminstone med det stora undantaget att Apple använder betydligt mindre brusreducering, vilket resulterar i ett mer naturligt och analogt utseende.

Ett annorlunda perspektiv

Medan Huawei P10 har dubbla kameror för att fånga porträttbilder där bakgrunden är utsuddad och Apple iPhone 7 Plus har dubbla kameror för att komma närmare motivet och för att sudda ut bakgrunden, har LG G6 dubbla kameror för att erbjuda ett helt annat perspektiv. Telefonens huvudkamera har en motsvarande brännvidd på cirka 30 mm medan den sekundära kameran har en motsvarande brännvidd på cirka 15 mm. Medan Apple iPhone 7 Plus låter användare zooma in två gånger kan användare av LG G6 istället zooma ut två gånger. Det ger LG G6 ett unikt perspektiv. Hur användbart det unika perspektivet är beror givetvis på i vilka sammanhang kameran används. Allt från arkitektur till natur kan dra nytta av det annorlunda perspektivet och effekten av ett vidvinkelobjektiv kan ge bilder ett annorlunda utseende.

Likt Apples inzoomade objektiv har inte heller LG:s utzoomade objektiv samma egenskaper som det traditionella objektivet. Vidvinkelkameran är till exempel inte riktigt lika ljuskänslig, vilket gör den opraktisk i mörka miljöer. Vidvinkelkameran erbjuder hög upplösning och bra kvalitet i ljusa miljöer men bör hålla sig borta från mörka miljöer.

Total videokontroll

LG G6 fångar video i 4K UHD-upplösning. Vid sin högsta bitrate levererar LG G6 oerhört hög bildkvalitet i sitt UHD-läge. Till skillnad från många konkurrenter ger också G6 användare möjlighet att bestämma kamerans bitrate. I ett manuellt kameraläge har fotografen total kontroll över videokamerans inställningar – kontroll som inte är möjlig med konkurrenterna. Med det sagt är inte LG G6 nödvändigtvis marknadens bästa mobil för videoinspelning. Medan Apple iPhone 7 Plus kan spela in Full HD-upplöst video med 120 bilder per sekund och 720-upplöst video med 240 bilder per sekund, är LG G6 begränsad till 60 respektive 120 bilder per sekund.

Stäng

 

Mjukvara

LG G6 drivs av Android 7.0. Operativsystemet täcks av LG:s mjukvaruanpassningar som har samlingsnamnet LG UX 6.0. LG G6 erbjuder en av LG:s bästa användarupplevelse hittills. Det finns fortfarande en rad onödiga anpassningar och LG hanterar inte telefonens annorlunda skärmformat på ett lika bra sätt som konkurrenten Samsung Galaxy S8.

Läs mer om mjukvaran

Android 7.0 är ett operativsystem som är fullmatat med funktioner. Operativsystemet, som är utvecklat av Google, har förbättrats och polerats i många år. I grunden är det nu ett nästan komplett mobilt operativsystem som är stabilt och enkelt att använda. Trots det har LG känt ett behov av att anpassa operativsystemet. Anpassningarna är både funktionella och estetiska. I jämförelse med tidigare LG-telefoner har LG G6 relativt få och små förändringar. Samtidigt som LG:s mjukvara har blivit mer och mer lik Googles version av Android blir vi dock mer och mer fundersamma över varför LG UX 6.0 existerar över huvud taget.

Fler alternativ för hemskärm

En av de största skillnaderna som LG G6 har gentemot den vanliga versionen av Android, är att den saknar en ordentlig hemskärm med en inkluderad appskärm. Som standard måste alla appar placeras på hemskärmen. Vi har länge kritiserat liknande system när de använts av andra tillverkare. LG är inget undantag. Med en uppdatering från LG:s inbyggda programuppdateringssystem kan användare dock välja att byta till en hemskärm som inkluderar en ordentlig appskärm. Det betyder att användare bara behöver hitta till rätt inställningssida för att återställa Androids normala utseende.

En förändring som LG har gjort till det bättre är telefonens system för att visa två appar ovanpå varandra. Funktionen som är inbyggd i Android har modifierats så att användare kan välja att visa en app i ett mindre fönster, ovanför eller under en app i ett större fönster. Vi gillar förändringen men kan inte undvika att göra en jämförelse med Samsung Galaxy S8. Samsung har nämligen valt att göra ännu större förändringar i hur den hanterar dubbla appar på samma skärm. Där kan användare välja fler storlekar på de två apparna och användare kan till och med bestämma vilken del av appen som ska visas. Eftersom både Samsung Galaxy S8 och LG G6 har ovanligt långa skärmar är det särskilt viktigt att användare kan utnyttja skärmarna på ett bra sätt. Här gör Samsung ett bättre jobb än LG.

Dålig hantering av videos

Samsung gör också ett bättre jobb än LG när det gäller att visa videos på den lite annorlunda skärmen. I många videoappar, så som YouTube-appen, kan Galaxy S8 analysera videos som spelas och zooma in på dem om de skulle vara i ett brett format, så som det klassiska filmformatet 21:9. Samsung erbjuder dessutom användare möjlighet att zooma in i videos som har ett högre format. Med Galaxy S8 kan användare som tittar på en 16:9-video på YouTube till exempel trycka på en knapp för att kapa delar av ovan- och undersidan av videon, för att den ska fylla hela bredden av skärmen. LG erbjuder inga sådana funktioner. Det gör till exempel att 21:9-videos som visas i YouTube-appen inte bara får svarta kanter på under- och ovansidan utan också på höger och vänster sida.

Svarta kanter på höger och vänster sida på en 21:9-video på YouTube med LG G6.

LG gör dock ett bättre jobb än Samsung på många andra plan. LG har gjort många förändringar i sitt operativsystem men till skillnad från Samsung finns det inget överflöd av onödiga funktioner. Det finns bara ett fåtal LG-förändringar som försämrar användarupplevelsen. Vi tycker till exempel att det är dumt skärmens ljusstyrka går att justera när notiserna visas men inte bland snabbgenvägarna. Vi har också svårt att förstå varför LG kände ett behov av att installera en egen applikationsbutik kallad LG SmartWorld, varför det finns en så kallad ”SmartDoctor” för att underhålla systemresurser och varför det finns en Galleri-app utöver Google Foton-appen.

Uppdelad kameraapp

LG:s kameraapp är en av höjdpunkterna i telefonens mjukvara. Appen är enkel att använda i sitt automatiska läge och samtidigt otroligt flexibel. Här finns inställningar som andra konkurrenter bara kan drömma om. Användare har till exempel möjlighet att manuellt styra många inställningar vid videoinspelning och se ljudvolymen för både höger och vänster ljudkanal. Kameraappen inkluderar också en funktion som kallas Fyrkant. I detta läge kan kameran fånga 9,7 megapixelbilder i 1:1-format som till exempel passar bra på sociala medier. Eftersom skärmen har ett 18:9, eller 2:1-format, kan två 1:1-bilder placeras ovanpå varandra i kamerans användargränssnitt. Det gör det enkelt att se en tidigare fångad bild samtidigt som en ny fångas. En tidigare bild kan också både visas under kamerans sökare men också över. På det sättet kan nya bilder enkelt fångas med samma utsnitt som tidigare bilder.

Det finns många delar av LG:s mjukvara som har onödiga förändringar men i slutänden erbjuder LG användare en snabb och enkel användarupplevelse. Genom att skala tillbaka sina förändringar har LG:s mjukvara blivit bättre och bättre med åren. LG har en bra bit kvar innan de kan konkurrera med den mjukvara som till exempel Lenovo Moto kan erbjuda men LG G6 kan i alla fall vara stolt över att den erbjuder LG:s bästa mjukvara hittills.

Stäng

 

Prestanda och lagring

LG G6 är ett lite annorlunda flaggskepp för LG. LG G4 hade visserligen inte heller Qualcomms senaste processor när den lanserades för två år sen men G6 är det första flaggskeppet från LG som lanseras med en processor från det föregående året. LG G6 använder sig av ett Qualcomm Snapdragon 821-chipset som får assistans av 4 GB RAM och tillgång till 32 GB lagringsutrymme. Processorn erbjuder bra prestanda men är cirka 20 procent svagare än den processor som används av Samsung Galaxy S8. I nuläget innebär den inte någon större praktisk skillnad. Det finns dock en uppbar skillnad i vilken potential som finns i de två modellernas prestanda. LG G6 har dessutom bara 32 GB lagringsutrymme medan exempelvis Galaxy S8 har 64 GB. Användare som behöver mer lagringsutrymme kan visserligen använda microSD-kortläsaren för att expandera telefonens lagringskapacitet.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,7 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 880
Storlek 148,9 × 71,9 × 7,9 mm
Vikt 163 gram
Kamera 13 MP, 13 MP
Främre kamera 5 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 821 2,34 GHz
Lagring 32 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva + tolv =