Google har lanserat en ny funktion för sina Pixel-telefoner som gör det möjligt att trycka hårt på skärmen för att nå menyer snabbare. Tekniken påminner mycket om Apples hårdvarubaserade 3D Touch-teknik. Google gör det dock helt med mjukvara.

3D Touch lanserades i iPhone 6S och togs bort från förra årets iPhones. Tekniken kräver speciell hårdvara som kan känna av hur hårt användaren trycker på en pekskärm. Ett extra hårt tryck öppnar snabbmenyer i iOS. I Apples senaste iPhones har det hårda trycket ersatts av ett långtryck. Google går nu i motsatt riktning. Googles tidigare långtryck ska kunna ersättas av hårdtryck.

3D Touch
3D Touch i en tidig version av iOS.

Snabbare än långtryck

Långtryck på en appikon i Android öppnar snabbgenvägar.

Googles nya teknik kallas Deep Press API och använder maskininlärda algoritmer för att känna skillnad mellan ett normalt tryck och ett hårt tryck på en smartphoneskärm. Tekniken används till en början i Googles Pixel Launcher, för Google Pixel-mobiler. Den ska bland annat låta användare trycka på appikoner för att nå snabbgenvägar. Fördelen med tekniken ska vara att menyn dyker upp snabbare, eftersom den inte behöver vänta på ett långtryck.

I Googles implementering introducerar det hårda trycket ingen ny funktionalitet. Användare ska till exempel inte få tillgång till speciella menyer genom att trycka hårt. Den enda förbättringen är helt enkelt snabbheten. Det är nog bra att det hårda trycket inte startar unika menyer. Även om hårda tryck kan vara ett unikt sätt för användare att interagera med sin telefon, kan det också vara svårt att lära ut. Om ett hårt tryck snarare fungerar som en genväg för långa tryck, har det ingen betydelse om vissa användare aldrig lär sig att trycka hårt.

Google använder den typ av långa tryck, som nu accelereras av hårda tryck, i Pixel Launcher men också i Google Drive och Google Foton. Som det ser ut nu är tekniken helt exklusiv för Pixel-telefoner. Det kan möjligen bero på variationer i hårdvara som påverkar den data som når algoritmerna. Om tekniken kan nå fler telefoner i framtiden verkar den i alla fall kunna bli ett sätt för telefoner att få utökad funktionalitet, utan dyr hårdvara.

Källa: The Verge

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here