Alla smartphones som finns att köpa i dag har kretsar som är delvis tillverkade av guld. En smartphone består av runt 30 mg guld. Det kanske låter lite men för att ta fram så mycket guld krävs oerhörda mängder energi. Det kan variera kraftigt hur mycket malm som behöver brytas för att få fram tillräckligt mycket guld för en smartphone men enligt smartphonetillverkaren Fairphone krävs runt ett ton malm för att bryta 0,8 gram guld. Det betyder att det krävs nästan 40 kilo malm för att bryta tillräckligt mycket guld för att det ska räcka för en smartphone.

telefon baksida

Mer sällsynta än både guld och silver

Utöver guld används en lång rad så kallade sällsynta jordartsmetaller vid produktionen av smartphones och annan elektronik. Dessa metaller är svåra och farliga att bryta. Endast ett fåtal länder runt om i världen bryter sådana metaller över huvud taget. Det är oklart exakt hur produktionen går till i dag men uppskattningar pekar på att Kina står för runt 90 procent av all produktion. Gruvor som bryter sällsynta jordartsmetaller har kritiserats för sina omfattande miljöproblem. Gruvor som drivits i Kalifornien, USA, har exempelvis dragit ner på sin produktion efter omfattande kritik.

Det går till viss del att ta vara på de metaller som finns i smartphones. I Apples senaste miljörapport rapporterade exempelvis företaget att de tillsammans med andra återvinningsorganisationer samlade in ett ton guld från gammal elektronik under det senaste året. Andra företag så som Fairphone jobbar med att se till att de råvaror som används i deras produkter kommer från gruvor som respekterar mänskliga rättigheter och regler om arbetsförhållanden. Även om Fairphone jobbar aktivt med att granska sina leverantörer och även om deras smartphones är Fairtrade-märkta har de fortfarande problem med att kontrollera alla delar av tillverkningskedjan.

telefon batteri

Att tänka på

Nästa gång du funderar på att köpa en ny smartphone kan du fundera en extra gång på hur länge den nya telefonen har potential att hålla. Telefoner med utbytbara batterier kan exempelvis generellt sett användas under längre perioder eftersom batteriet är den enda komponenten i en smartphone som är en sorts förbrukningsvara.

Tänk också på att lämna in din gamla smartphone till återvinning om du eller någon annan inte ska använda den mer. Metallerna gör sig bättre i framtidens prylar än i din byrålåda.

Källor: Rare Earth Investigating News, Fairphone, USGS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − tre =