Förvaltningsrätten i Stockholm har meddelat att villkoren för den auktion av 5G-frekvenser som skulle hållas med start i dag inte längre gäller. Beslutet kommer efter att Huawei överklagade ett beslut från Post- och telestyrelsen som helt utesluter företagets utrustning från de centrala funktionerna av de kommande 5G-näten.

Det nya beslutet är en så kallad inhibition. Det betyder att Förvaltningsrätten inte har tagit något beslut om huruvida Post- och telestyrelsen har rätt eller inte. Inhibitionen har som syfte att se till att Huawei inte tar skada av myndighetsbeslutet innan förvaltningsrätten har hunnit presentera sin dom.

Post- och telestyrelsen har meddelat att inhibitionen betyder att den tänkta auktionen av frekvenser i 2,3 och 3,5 GHz-banden inte kommer att genomföras som planerat. Auktionen har tidigare försenats av den process som ledde till de nya säkerhetsvillkoren som utesluter Huawei. Redan innan den senaste förseningen har alltså Sveriges 5G-auktioner försenats betydligt.

Riskerar att göras om

PTS har inte meddelat när auktionerna kommer att återupptas men de skriver i ett pressmeddelande att de ”ser över möjligheterna att inleda auktionen så snart som möjligt”. Hur myndigheten planerar att gå vidare är oklart men det är möjligt att auktionerna genomförs innan rättsprocessen är över med Huawei. Den riskerar nämligen att involvera överklaganden som kan ta lång tid att genomföra. I nuläget är det i alla fall klart att det svenska förbudet mot Huawei inte är aktuellt för en auktion i närtid. Beroende på domstolsbeslut riskerar det att innebära att auktioner till exempel kan behöva göras om i framtiden.

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × fem =