Nu vet vi mer om hur utrullningen av 5G går i Sverige. Post- och telestyrelsen har släppt sin rapport om svenska telekommarknaden för 2021 och allt pekar på att utrullningen till slutanvändare går långsamt. Under året var det bara 0,53 procent av all data som skickades genom 5G-näten.

5G går långsamt

PTS sammanfattade år 2020 genom att konstatera att 1,5 promille av all mobil datatrafik passerade svenska 5G-nät, trots att alla stora operatörer hade lanserat sina nät under året. 2021 är det första året då svenskar hade 5G-täckning från alla nätägande operatörer under alla kalendermånader och nu har vi en rapport om telekommarknaden för året. Ökningen av 5G-trafik under året var i relativa termer mycket stor. Det är dock endast på grund av den mycket låga nivån år 2020. Andelen data som skickades genom 5G-näten var fortfarande bara 0,53 procent. 95,65 procent av alla data skickades genom 4G-näten och resterande 3,82 procent skickades över andra tekniker såsom 2G och 3G. 5G har alltså inte ens lyckats ta hand om mer trafik än 2G och 3G. Det säger något om hur långsamt det går för 5G-utrullningen.

Andel mobildata med respektive telekomteknik.

Den begränsade täckningen är inte hela förklaringen till att 5G-användningen är låg. Teleoperatörer fortsätter att ta extra betalt för sina nya nät och kräver till stor del att existerande kunder måste uppgradera sina abonnemang för att använda tekniken, även om deras telefoner har fullt stöd. Andelen abonnemang som har stöd för 5G uppgår nu till 7,5 procent.

Telenor och Tre växer

På tal om operatörerna, är det intressant att se utvecklingen på svenska telemarknaden fortsätta även år 2021. Trenden är att främst Tre fortsätter att ta marknadsandelar på Telias bekostnad, medan Tele2 och Telenor har en relativt stabil kundbas. Samtidigt ökade marknadsandelen bland övriga operatörer från 3,7 till 4,1 procent medan de totala intäkterna i branschen sjönk med en procent.

Även om intäkterna inte ökar för teleoperatörerna, fortsätter svenskars mobilanvändning att öka markant. Den genomsnittliga användningen av data ökade från 8,1 till 9,2 GB per månad och abonnemang.

Om du vill hitta ett bra abonnemang för dig, kan du besöka Abonnemangsguiden här på Surfa.

Källa: PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 4 =